Προσλήψεις στα νοσοκομεία – Όχι στις τρομοκρατικές συλλήψεις νοσηλευτών

Τα Δημόσια Νοσοκομεία λόγω της υποχρηματοδότησης αδυνατούν να καλύψουν τις λειτουργικές τους ανάγκες. Για το 2018, σύμφωνα το προσχέδιο του προϋπολογισμού, η χρηματοδότηση των Νοσοκομείων των ΥΠΕ και του ΠΕΔΥ θα είναι μειωμένη κατά 350 εκατ. ευρώ. Αν αυτό συνδυαστεί με το γεγονός ότι και οι πιστώσεις (δηλαδή η δυνατότητα αγορών) για τους παραπάνω φορείς θα είναι μειωμένες κατά 617 εκατ. ευρώ, εύκολα βγαίνει το συμπέρασμα  ότι οδηγούνται σε οικονομική κατάρρευση.

Η έλλειψη προσωπικού έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Οι ελάχιστες μόνιμες προσλήψεις  που έχουν φτάσει στα νοσοκομεία, σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις αποχωρήσεις και δεν αρκούν για να διασφαλίσουν τη ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων καθώς και ασφαλή και ικανοποιητική νοσηλεία των πολιτών. Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση βαφτίζει προσλήψεις τις ελαστικές σχέσεις εργασίας (επικουρικοί, ΚΕΕΛΠΝΟ, μπλοκάκια, προγράμματα ΟΑΕΔ).Οι εργαζόμενοι στην Υγεία δουλεύουν διπλοβάρδιες, χωρίς ρεπό, χωρίς να παίρνουν τις άδειές τους.

Στο ΨΝΑ-Δαφνί οι νοσηλευτές, λόγω των τεράστιων ελλείψεων (από τις 1.173 οργανικές  θέσεις υπηρετούν 507 μονιμοι  + 143 ΙΔΑΧ) υποχρεώνονται να δουλεύουν σε βάρδιες τρόμου, με 1-2 νοσηλευτές για 40 ασθενείς. Ίδια σχεδόν κατάσταση υπάρχει από την έλλειψη προσωπικού σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία της Δυτικής Αθήνας. Στα 7 χρόνια των μνημονίων αποχώρησαν 507 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων από το νοσοκομείο και προσλήφθηκαν μόλις 7.

Η πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη. Οι δομές που έχουν απομείνει υπολειτουργούν. Το αποτέλεσμα είναι οι πολίτες αναγκαστικά να προσφεύγουν στα νοσοκομεία, να υφίστανται ώρες ταλαιπωρίας και να εντατικοποιείται περαιτέρω η εργασία των λίγων εργαζομένων. Οι πολυδιαφημισμένες νέες δομές ΠΦΥ (ΤΟΜΥ) στερούνται σταθερής χρηματοδότησης, θα στελεχώνονται με συμβασιούχους και θα καλύπτουν ένα μικρό μέρος του πληθυσμού. Επί πλέον θα λειτουργούν ως «κόφτης» για την πρόσβαση των πολιτών στα Δημόσια Νοσοκομεία σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση αντί να δώσει λεφτά για τα δημόσια νοσοκομεία, έφτασε στο σημείο να προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους. Πρώτη φορά είδαμε επ’ αυτοφώρω σύλληψη νοσηλευτών του Ψ.Ν.Α.-Δαφνί, μετά από αιφνίδιο θάνατο ασθενούς του νοσοκομείου πριν λίγες ημέρες. Προφανώς ή ήττα της στην ψευτοαξιολόγηση που προσπαθεί να επιβάλλει στο δημόσιο την κάνει να εφαρμόζει ολοένα πιο αυταρχικές και κατασταλτικές πολιτικές για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Αντίθετα έχει αφήσει ανενόχλητο την εργολαβική εταιρεία που έχει αναλάβει την καθαριότητα του νοσοκομείου, να τρομοκρατεί και να απολύει όποτε θέλει τις καθαρίστριες του νοσοκομείου. Να τις πληρώνει όσο θέλει και όχι βάσει των συλλογικών συμβάσεων.

Η Ν.Ε. της ΛΑΕ Δυτικής Αθήνας καλεί τους εργαζόμενους και το λαό της Δυτικής Αθήνας να συμπαρασταθεί στους εργαζόμενους του Ψ.Ν.Α.-Δαφνί, στην κινητοποίηση που πραγματοποιούν, την Τετάρτη 18 Οκτώβρη, στις 10.30 το πρωί, στην πύλη του νοσοκομείου. Καλεί όλους τους εργαζόμενους και το λαό της Δυτικής Αθήνας να παλέψουν μαζί με τους εργαζόμενους στην υγεία για:

  • Δημόσια-δωρεάν υγεία για όλο το λαό. Όχι στον κόφτη στις υπηρεσίες υγείας μέσω της εφαρμογής των ΤΟΜΥ. Να μην κλείσει καμιά μονάδα υγείας και να ανοίξουν όσες έκλεισαν.
  • Άμεση αύξηση της χρηματοδότησης της Δημόσιας Υγείας.
  • Προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη των όλων των κενών οργανικών θέσεων στα νοσοκομεία.
  • Να φύγουν τώρα οι εργολάβοι και να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι – συμβάσεις αορίστου χρόνου τώρα.
  • Όχι στο κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων.
  • Υψηλές ποιοτικές παροχές ψυχικής δημόσιας και δωρεάν υγείας για όλους.
  • Δημιουργία κέντρων υγείας και κέντρων ψυχικής υγείας σε όλους τους Δήμους της Δυτικής Αθήνας.
  • Όχι στις διώξεις εργαζομένων του ΨΝΑ-Δαφνί