Σχετικά με την επιλογή των δύο εκλεγμένων μελών της παράταξης μας στο Γενικό Συμ-βούλιο της ΕΔΟΘ να στηρίξουν στις εκλογές για την ανάδειξη της εκτελεστικής της επι-τροπής την παράταξη της Συνδικαλιστικής Πρωτοπορίας (ΠΑΣΚΕ και συνεργαζόμενοι) έ-χουμε να δηλώσουμε τα εξής:

  1. Η συγκεκριμένη επιλογή δεν προέκυψε από καμμιά από τις διακηρυγμένες θέσεις της παράταξης όπως αποτυπώθηκαν στο κείμενο - πλαίσιο που διακίνησε ενόψει του πρόσφατου συνεδρίου της ΕΔΟΘ και με το οποίο διεκδικήθηκε η ψήφος των συναδέλφων.

Δε προέκυψε επίσης από την κοινά αποδεκτή στα μέλη της παράταξης στάση στα ζητήματα συμμαχιών, που αποκλείουν την εκλογική συνεργασία με την ΠΑΣΚΕ ως μια παράταξη υπεύθυνη μαζί με τη ΔΑΚΕ για την απαξίωση του συνδικαλισμού στα μάτια των εργαζομένων. Που έχει τεράστιες ευθύνες για την δυσκολία που έχει σήμερα το εργατικό κίνημα να απαντήσει στην μνημονιακή επέλαση. Η στάση της ΠΑΣΚΕ στο συνδικαλιστικό κίνημα έχει σήμερα αντιγραφεί από τις συνδικαλιστικές δυνάμεις του  νεομνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ.

Και βέβαια δε προέκυψε ως απόφαση κάποιας διαδικασίας της παράταξης ή τελούσε με οποιοδήποτε τρόπο εν γνώσει των μελών της.

  1. Η στάση συνεπώς, των δύο εκλεγμένων μελών της παράταξης για ψήφο στη Συνδικαλιστική Πρωτοπορία ήταν μια προσωπική στάση. Και ως τέτοια, ήταν μια τελείως λάθος επιλογή, κάτι που άλλωστε το έχουν αποδεχθεί με τις δημόσιες δηλώσεις και πράξεις  τους. Η ειλικρινής δημόσια αυτοκριτική, όσων έσφαλαν, είναι ένα πρώτο και απαραίτητο βήμα ώστε τέτοια φαινόμενα να μην επαναληφθούν στο μέλλον.

  1. Η Αγωνιστική Ριζοσπαστική Ενότητα εμμένει στην άποψη της, που είναι η αναγκαιότητα για συνεργασία των δυνάμεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς για την απόκρουση της κυβερνητικής επίθεσης και την ανατροπή των μνημονίων και της λιτότητας. Η παραπάνω στάση δεν έχει να κάνει μόνο με την αλλαγή συσχετισμών στα συνδικαλιστικά όργανα του εργατικού κινήματος. Έχει κυρίως να κάνει με τη δυνατότητα να εμπνευστεί ο κόσμος της εργασίας και να οργανώσει την άμυνα και την αντεπίθεσή του. Δυστυχώς η επιλογή της ενότητας δεν γίνεται αποδεκτή από άλλες παρατάξεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Αυτό το γεγονός αδυνατίζει τη δυνατότητα να δοθούν οι απαραίτητες απαντήσεις στα καθήκοντα που μπαίνουν μπροστά στους αγωνιστές κάτι που εξυπηρετεί σε τελευταία ανάλυση, μόνο τις μνημονιακές δυνάμεις.

  1. Κατανοούμε ότι η στάση των δύο μελών της παράταξής μας δημιούργησε επιπρόσθετα προβλήματα στην πολιτική ενότητας που προτείνουμε. Οι καταγγελίες όμως από Αριστερές παρατάξεις με ανυπόστατες κατηγορίες όπως περί κλοπής έδρας κλπ, απογοητεύουν τον κόσμο του κινήματος. Η δημόσια αυτοκριτική των 2 μελών της ΑΡΕΝ, μαζί με την παραίτηση από την θέση του προέδρου του ΓΣ της ΕΔΟΘ, αποδεικνύουν το αβάσιμο των καταγγελιών. Το να αγωνιστούμε για ένα συνδικαλισμό με αρχές κάνοντας αυτοκριτική και παραδεχόμενοι τα λάθη μας είναι απαραίτητο. Το να αποδίδονται ευθύνες όμως,  για όλες τις παθογένειες του συνδικαλισμού, σε μια  παράταξη και να γίνεται προσπάθεια ταύτισης με συγκεκριμένο πολιτικό φορέα, δείχνει την προσπάθεια αποκόμισης ευκαιριακού πολιτικού οφέλους από τους καταγγέλλοντες.

  1. Η απόρριψη κάθε δυνατότητας για συνεργασία των παρατάξεων της Αριστεράς μέσα από ένα κύμα καταγγελιών, μπορεί να φαίνεται ελκυστική αν τη δει κανείς με μικροκομματική λογική, αλλά δημιουργεί τεράστια εμπόδια στην ανάταξη του εργατικού κινήματος. Εμείς τουλάχιστον δε θα μπούμε σε μια τέτοια διαδικασία.

  1. Η ενότητα στη δράση των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς στο συνδικαλιστικό κίνημα παραμένει λοιπόν μια από τις βασικές αρχές μας. Παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες θα συνεχίσουμε να κινούμαστε με τη συγκεκριμένη άποψη, πιστεύοντας ότι αυτή μας προφυλάσσει και από πρακτικές που ρίχνουν νερό στο μύλο της εκφυλισμένης συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας.

Ετικέτες