Να υπερασπιστούμε την Καταλανική Δημοκρατία, να ξεκινήσουμε τη Συντακτική Διαδικασία

Σήμερα [27 Οκτωβρίου] το Κοινοβούλιο ενέκρινε την απόφαση με  την οποία η Καταλονία γίνεται ανεξάρτητη Δημοκρατία και ξεκινά μια συντακτική διαδικασία βασισμένη στη λαϊκή βούληση, που εκφράστηκε στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου. Υποστηρίζουμε και καλωσορίζουμε αυτή την απόφαση, η οποία όμως δεν έχει πείσει το σύνολο του δημοκρατικού Καταλανικού μπλοκ. Η ρήξη με το καθεστώς ήταν ένα αναγκαίο βήμα προκειμένου να καταστεί η 1η Οκτωβρίου μη αναστρέψιμη. Της έλειπε, εντούτοις, ένα αριστερό χέρι για να ενσωματώσει ευαισθησίες που δεν τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, πράγμα που πρέπει να συμπεριληφθεί στη συντακτική διαδικασία.

Την ίδια ώρα, η Γερουσία ενέκρινε την εφαρμογή του άρθρου 155, το πραξικόπημα ενάντια στην κυριαρχία (Soberania) της Καταλονίας. Η αμφισβήτηση της συνταγματικής τάξης και του Καθεστώτος του 1978, με την ανακήρυξη της Καταλανικής Δημοκρατίας, έχει πλέον κορυφωθεί. Για τον λόγο αυτό, η υπεράσπιση της κυριαρχίας της Καταλονίας ενώπιον του πραξικοπήματος συνιστά καθήκον επιτακτικό. Οι ολιγαρχίες και τα κόμματα της καθεστηκυίας τάξης θα χρησιμοποιήσουν όλους τους διαθέσιμους μηχανισμούς για να παλινορθώσουν την εξουσία τους στην Καταλονία. Απέναντι στις προσπάθειές τους πρέπει να συναντήσουν μια ανυπάκουη και οργανωμένη κοινωνία, όπως έγινε στο δημοψήφισμα, προκειμένου να αποφύγουμε την παλινόρθωση. Είναι αναγκαίο να χτίσουμε ένα ευρύ δημοκρατικό μέτωπο, όχι μόνο ενάντια στην καταστολή, αλλά συγχρόνως και για την άμυνα της νέας Καταλανικής Δημοκρατίας, ως ενός εγχειρήματος θετικού.

Τώρα, περισσότερο παρά ποτέ, είναι ουσιώδες να μην απομονωθεί η Καταλανική διαδικασία. Πρέπει να αναζητήσει συμμαχίες και αλληλεγγύη με εκείνα τα κινήματα και τις οργανώσεις που, εκτός Καταλονίας, εργάζονται για το οριστικό τέλος του καθεστώτος του 1978, πρέπει να κοιτάξει για συνεργίες ενάντια στην αυταρχική μετεξέλιξη του Λαϊκού Κόμματος και ολόκληρου του Κρατικού μηχανισμού, που προετοιμάζεται για να διατηρήσει το Καθεστώς εν ζωή. Η συνάρθρωση αυτής της διαλεκτικής σχέσης μεταξύ του Καταλανικού κινήματος και της πάλης ενάντια στο τρέχον θεσμικό πλαίσιο απ’ άκρη σ’ άκρη του Κράτους είναι στρατηγικής σημασίας για την υπεράσπιση της Καταλανικής Δημοκρατίας.

Αυτή τη στιγμή έχει κομβική σημασία να ξεκινήσει έμπρακτα η Συντακτική διαδικασία. Να αναπτυχθεί με θεμελιακό πυλώνα τους  χώρους λαϊκής οργάνωσης. Να εξασφαλιστεί ότι πρωταγωνιστές θα γίνουν οι εργαζόμενες τάξεις, ώστε να σιγουρευτούμε ότι οι μέρες που ζούμε δεν είναι αναστρέψιμες. Ο κύκλος κινητοποιήσεων στην Καταλονία που ξεκίνησε το 2011, οι αγώνες για αξιοπρεπή εργασία, για να μην αποτελεί η στέγαση προνόμιο, για να βάλουμε τέλος στη σεξιστική βία, για την προάσπιση του νερού ως δημόσιου αγαθού, για να είμαστε μια χώρα φιλόξενη για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και πολλοί ακόμα αγώνες, αποτελούν την καλύτερη δυνατή συμβολή μας στο χτίσιμο της  Ρεπούμπλικα (αβασίλευτη Δημοκρατία). Όλα όσα το πλειοψηφικό ρεύμα για την ανεξαρτησία θέλησε να βάλει σε δεύτερο πλάνο πρέπει να τεθούν σήμερα στο επίκεντρο, προκειμένου να κατακτήσουμε την κυριαρχία και για να διευρύνουμε τη νομιμοποίησή της.

Το να κάνουμε τη Δημοκρατία ικανή να ανταποκριθεί στις ανάγκες των κοινωνικών πλειοψηφιών στην Καταλονία είναι ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε να καταλήξει ως μια απλή συναλλαγή στο εσωτερικό των ελίτ. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε δει τις δυσκολίες και τον εκβιασμό που αντιμετωπίζει οποιαδήποτε αμφισβήτηση της κατεστημένης συνταγματικής τάξης. Οι Καταλανικές, Ισπανικές και Ευρωπαϊκές ολιγαρχίες κυριαρχούν στην οικονομία, τα μίντια και τους θεσμούς. Πρέπει να χτίσουμε μια δύναμη που να μην περιοριστεί στον σχεδιασμό ενός Συντάγματος, που να μην υποσκιαστεί από το Κοινοβούλιο, αλλά αντίθετα, χρειάζεται να χτίσει, στους δρόμους και τις πλατείες, αντι-εξουσίες απέναντι στους εκβιασμούς τους. Για να χτίσουμε μια λαϊκή εξουσία που να προστατεύει τους από κάτω σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, για να αποφύγουμε τις απογοητεύσεις και τις ανησυχίες των τελευταίων ημερών, για να σιγουρευτούμε ότι εκείνοι [οι από κάτω] θα είναι οι πρωταγωνιστές των αποφασιστικών ημερών που ζούμε.

Βαρκελώνη

27 Οκτωβρίου 2017

Ετικέτες