To απόγευμα της Παρασκευής 5/5, λίγο πριν ξεκινήσει η εκδήλωση που συνδιοργανώσαμε μαζί με τους συντρόφους της αριστερής κίνησης – Θέλουμεν ομοσπονδία όμαδα περίπου 20 κουκουλοφόρων φασιστών επιτέθηκε στους συμμετέχοντες με ρόπαλα και πέτρες.

Άμεσως συγκεντρωθήκαμε στην πόρτα του κτιρίου του ΤΕΠΑΚ για να αποτρέψουμε την επίθεση και την είσοδο των φασιστών. Οι επιτιθέμενοι τραμπούκοι δεν κατόρθωσαν να μπουν στο χώρο και μετά από 15 περίπου λεπτά οπισθοχώρησαν και η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε κανονικά.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης τραυματίστηκαν, ευτυχώς ελαφρά, τέσσερις από τους παρευρισκόμενους συντρόφους. Καθοδηγητής των φασιστών στην επίθεση (με ακάλυπτο πρόσωπο) ήταν ο δικηγόρος Παναγιώτης Κλεοβούλου,υποψήφιος ευρωβουλευτής του ελαμ το 2014, που εμφανίζεται πλέον ως αρχηγός της ναζιστικής ομάδας εακ. Ο Κλεοβούλου  αναγνωρίστηκε από δεκάδες παρευρισκόμενους και καταζητείται. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χθεσινή επίθεση ήταν ανάλογη με τους τραμπουκισμούς που είχε επιχειρήσει το ελαμ το 2014σε εκδήλωση με ομιλητη τον Ταλάτ στη Λεμεσό. Ανάλογη ήταν και η στάση της αστυνομίας τότε -που ενώ ήταν ενήμερη και στις δύο περιπτώσεις- δεν έκανε απολύτως τίποτα ώστε να τους αποτρέψει.

Για μια ακόμη φορά η αστυνομία και η πολιτεία επέτρεψαν στους φασίστες να κάνουν «τσάμπα μαγκιές» και να δράσουν ανενόχλητοι. Και μάλλον δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικα΄όταν ο ίδιος ο πολιτικός προϊστάμενος της αστυνομίας, υπουργός Ιωνάς Νικολάου, παρέχει εμμέσως ασυλία στους φασίστες με δηλώσεις σαν την παρακάτω:«δεν υπάρχουν νεοφασιστικές κινήσεις στην Κύπρο, ούτε οργανώσεις που διακατέχονται από άκρατο εθνικισμό ή προωθούν είτε τον ρατσισμό είτε την ξενοφοβία». «Δεν ήξερε» και αυτός όπως «δεν ήξερε» και η αστυνομία χτες για πολλοστή φορά.

Και εδώ αναδεικνύεται το πραγματικό πρόβλημα. Οι φασίστες, βλέποντας να μην καταδικάζονται για τις επιθέσεις τους και τις προτάσεις τους, όπως αυτή για το ενωτικό δημοψήφισμα να υιοθετούνται από τεράστια μερίδα του αστικού πολιτικού κόσμου έχουνε πάρει αέρα και μπερδεύουνε το μπόι τους με τη σκιά τους. Ομως η χθεσινή επίθεση δεν θα μείνει αναπάντητη. Οπως και χτες θα μας βρίσκουν μπροστά τους κάθε μέρα.

Έχει έρθει η ώρα να χτίσουμε ένα πλατύ μέτωπο αντιφασιστικής πάλης με όλους τους φορείς, τα σωματεία, τις συντεχνίες, τις συλλογικότητες, τις οργανώσεις για να απομονώσουμε τους φασίστες και να τσακίσουμε το φασισμό. Ένα μέτωπο που δεν θα δίνει την ευκαιρία στα εθνικιστικά παραληρήματα μίσους να δηλητηριάζουν την κοινωνία, γιατί ο αντιφασιστικός αγώνας πάει χέρι-χέρι με τον αγώνα ενάντια στη λιτότητα, τον εθνικισμό και τις κυβερνήσεις των τραπεζιτών.  Ενάντια, δηλαδή, στις πολιτικές που τρέφουν το φασισμό. Ένα τέτοιο μέτωπο είναι αναγκαίο για να αποτρέψουμε, όσο είναι καιρός, τις νύχτες των κρυστάλλων που οραματίζονται οι ντόπιοι οπαδοί του Χίτλερ και να διεκδικήσουμε μια καλύτερη ζωή για όλους μας τουρκοκύπριους, ελληνοκύπριους και μετανάστες.

Ετικέτες