Η διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας μας αφορά όλες και όλους. Συμμετέχουμε στο πανυγειονομικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου έξω από το υπουργείο υγείας στις 11:00 το πρωί.

Η κατάσταση στο χώρο της υγείας χειροτερεύει συνεχώς από τα βάρβαρα αντικοινωνικά μέτρα της μνημονιακής συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας δεν έχει πια δικαίωμα πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, καθώς οι άνεργοι φτάνουν το 30%, οι εργαζόμενοι που δουλεύουν ανασφάλιστοι αυξάνονται ραγδαία, ενώ χιλιάδες μικροέμποροι και αυτοαπασχολούμενοι έχουν μείνει χωρίς υγειονομική κάλυψη λόγω χρεών στα ασφαλιστικά τους ταμεία.

Η άρον – άρον απόσυρση από τη συγκυβέρνηση του ψηφισμένου πριν λίγους μήνες χαρατσιού των 25 ευρώ για είσοδο στα δημόσια νοσοκομεία και το «άδειασμα» του φανατικού υπερασπιστή κάθε μνημονιακού μέτρου Υπουργού Υγείας κ. Γεωργιάδη, αναδεικνύει τον πανικό της κυβέρνησης μπροστά στη γενικευμένη κατακραυγή για ένα απάνθρωπο μέτρο, που θα ενίσχυε τον αποκλεισμό των φτωχών στρωμάτων από την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Την ίδια στιγμή όμως το μοντέλο που προωθούν με το κλείσιμο των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ -  ΙΚΑ, δομών που εξυπηρετούσαν δωρεάν για δεκαετίες τα πιο αδύναμα στρώματα της κοινωνίας και τη παράλληλη μετατροπή τουΟργανισμού μόνο σε «αγοραστή» υπηρεσιών, ευνοεί προνομιακά τις μεγάλες  επιχειρήσεις υγείας και θα οδηγήσει σε μια εφιαλτική κατάσταση όπου οι λειτουργοί της υγείας θα υποβαθμίζονται επαγγελματικά και επιστημονικά, ενώ οι ασθενείς θα βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη την ώρα που θα έχουν ανάγκη.

Παραμένει επίσης ο νέος μηχανισμός επιπλέον οικονομικής επιβάρυνσης των ασθενών, που είναι το «χαράτσι» του 1 ευρώ ανά συνταγή 3 φαρμάκων το οποίο θα αυξήσει ακόμα περισσότερο την ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη, αφού οι εξαιρέσεις είναι ελάχιστες.

Η επιβάρυνση αυτή προστίθεται σε μια σειρά από ήδη εφαρμοζόμενα εισπρακτικά κυρίως μέτρα όπως:

ü  η μεγάλη αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει έως και 100%,

ü  ο τριπλασιασμός του κόστους νοσηλείας με την εφαρμογή των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων,

ü  η επιβολή συμμετοχής 15% για εργαστηριακές διαγνωστικές εξετάσεις,

ü  το εισιτήριο των 5ευρώ για εξέταση στα δημόσια νοσοκομεία,

ü  η αύξηση του αριθμού των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων

ü  η δραματική μείωση κατά 539 εκατ. ευρώ του ποσού για τις παροχές ασθένειας προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

Είναι πλέον σαφές, ότι ο στόχος των μέτρων δεν είναι η δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά η πλήρης ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περίθαλψης που θα οδηγήσει σε τεράστια αύξηση του κόστους για τον πολίτη. Αν τους αφήσουμε, η εικόνα της υγείας του μέλλοντος θα είναι το μαρτύριο του ανασφάλιστου καρκινοπαθή συνανθρώπου μας που απεβίωσε πρόσφατα, ψάχνοντας απελπισμένα να βρει κάπου θεραπεία την οποία αδυνατούσε να πληρώσει.

Παράλληλα με το κυβερνητικό νομοσχέδιο για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας, το δημόσιο σύστημα υγείας δέχεται τη πιο βάρβαρη επίθεση και γίνεται ακόμα  πιο δύσκολη η πρόσβαση στη δημόσια υγεία για κάθε εργαζόμενο, άνεργο και ηλικιωμένο, κλείνοντας τα περισσότερα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ-ΙΚΑ και οδηγώντας σε διαθεσιμότητα-κινητικότητα και τελικά στην απόλυση 8.500 εργαζόμενους, για να υπηρετηθούν οι μνημονιακοί στόχοι.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η άμεση κατάργηση κάθε μνημονιακού μέτρου που επιβλήθηκε στην υγεία καθώς και η ισότιμη, δωρεάν και καθολική πρόσβαση των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας, ανεξάρτητα από εργασία, ασφάλιση και εισόδημα, είναι αδιαπραγμάτευτη.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ οι δομές του πρώην ΙΚΑ - ΕΟΠΥΥ πρέπει να παραμείνουν όλες ανοιχτές. Δεν νοείται η στέρηση της δυνατότητας ασφαλισμένων και ανασφάλιστων στην πρόσβαση σε γιατρούς και υπηρεσίεςΟι διαθεσιμότητες και οι απολύσεις δεν αποτελούν δρόμο προς τη μεταρρύθμιση αλλά προς την πλήρη απορρύθμιση του συστήματος.

Τα «ισοδύναμα» που αναζητούν ας τα καλύψουν από τις λίστες με τους μεγάλους φοροφυγάδες, από τις μίζες, τα σκάνδαλα και τη διαφθορά που διαχρονικά ενδημούσαν στο Σύστημα Υγείας με την συγκάλυψη των κομμάτων που σήμερα κυβερνούν, και όχι από τις άδειες τσέπες του ελληνικού λαού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μετώπου αντίστασης και ανατροπής με συμμετοχή των εργαζομένων στην Υγεία, συλλογικοτήτων, τοπικών κοινωνιών και κάθε πολίτη ξεχωριστά, που θα οργανώνει κοινές δράσεις για την υπεράσπιση των δημόσιων δομών υγείας.  .

Παλεύουμε για προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού, για ΔΗΜΟΣΙΑ και ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα αλλά κοινωνικό αγαθό.

Δε θα σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσουμε…


5/2/2014

Τμήμα Υγείας ΣΥΡΙΖΑ

Ετικέτες