Μια σημαντική απόφαση όπως μαθαίνω πήραν οι εργαζόμενοι στη δήμο μας και ανέστειλαν την αποχή από την υπερωριακή εργασία.

Πιστεύω πως αξίζει μια ιδιαίτερη αναφορά πάνω σ αυτή την κίνησή τους, η οποία αν μη τι άλλο δείχνει πως λειτουργούν με αίσθηση της ευθύνης και αφουγκράζονται τις ανάγκες της κοινωνίας, στις δύσκολες εποχές που ζούμε, βάζοντας το κοινό συμφέρον πάνω από το δικό τους.

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δήμου Βύρωνα είχαν σταματήσει να εργάζονται υπερωριακά, διότι η δημοτική αρχή τους οφείλει τις υπερωρίες (Δεκεμβρίου- Ιανουαρίου- Φεβρουάριου).

Αποτέλεσμα αυτής της αποχής ήταν η συσσώρευση μεγάλου όγκου απορριμμάτων στις γειτονίες της πόλης, παρά το ότι έγιναν μεγάλες  προσπάθειες στα πλαίσια του κανονικού ωραρίου, κυρίως εξ αιτίας της έλλειψης προσωπικού.

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν ανέστειλαν την αποχή – με κρύα καρδιά όπως λένε - και το Σάββατο και Κυριακή θα γίνει αποκομιδή, ώστε να βελτιωθεί η καθαριότητα στην πόλη.

Απαιτούν όμως από την δημοτική αρχή, όπως έκαναν και με τις προηγούμενες, σεβασμό στα δικαίωματά τους και να πληρώνονται έγκαιρα όταν εργάζονται υπερωριακά.  

Πρέπει να πω εδώ ότι την ευθύνη - κατά τη γνώμη μου - για τα προβλήματα που υπάρχουν στην καθαριότητα της πόλης δεν την έχουν οι εργαζόμενοι, αλλά η Δημοτική αρχή, η οποία δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα στις αναγκαίες προσλήψεις μονίμου προσωπικού – κάτι που επιτρέπεται με την νέα νομοθεσία - και μεταθέτει το θέμα αυτό στο αόριστο μέλλον.

Είναι εμφανές – για λόγους που αδυνατώ να καταλάβω και σε αντίθεση με τις προεκλογικές θέσεις της «Στάση Βύρωνα»-ότι η δημ. αρχή υπηρετεί μια πολιτική που ενισχύει ή τουλάχιστον αποδέχεται χωρίς έμπρακτη διαμαρτυρία, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Παράλληλα με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας στο «παιχνίδι» μπαίνει και η εθελοντική εργασία. Η διατύπωση της πρότασης από τη δημ. αρχή, για τη σύσταση μητρώου εθελοντών, την οποία πιέστηκε και αναγκάστηκε να αλλάξει, στο τελευταίο δημ. συμβούλιο, έβαλε σε πολλές σκέψεις μεγάλο κομμάτι της αντιπολίτευσης, κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο οι εθελοντές επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν.

Καλό θα είναι επίσης να ξεκαθαρίσουμε κάτι, το οποίο δεν είμαι σίγουρος πως έχουμε καταλάβει όλοι.

Τα δημοτικά τέλη, τα χρήματα δηλαδή που πληρώνουν οι δημότες για την καθαριότητα-και είναι πολλά-οφείλει η δημ. αρχή να τα χρησιμοποιεί αποκλειστικά για την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό. ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΛΟΥ. Πρόκειται για ανταποδοτικά τέλη, που σημαίνει με απλά ελληνικά: "σου δίνω αυτά τα λεφτά και μου προσφέρεις αυτές τις υπηρεσίες".

Έχοντας ως δεδομένα τα παραπάνω πρέπει οι  εργαζόμενοι σε κοινό μέτωπο με τους δημότες να αγωνιστούμε για να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, γιατί μόνο έτσι θα διαμορφωθούν οι όροι για καθαρή ανθρώπινη πόλη με σεβασμό στα δικαιώματα των πολιτών και των  εργαζομένων.

*Ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Δήμου Βύρωνα

Ετικέτες