Μεγάλη συζήτηση άνοιξε το τελευταίο διάστημα σχετικά με την περίφημη τροπολογία Καιρίδη που δήθεν νομιμοποιεί μετανάστες

 Ο Αντώ­νης Σα­μα­ράς μά­λι­στα άδρα­ξε για ακόμη μια φορά την ευ­και­ρία ζη­τώ­ντας την από­συρ­ση ακόμη και αυτού του μέ­τρου που είναι δώρο στα χέρια των ερ­γο­δο­τών πρω­τί­στως και όχι των με­τα­να­στών. Για να βά­λου­με τα πράγ­μα­τα στη θέση τους: Ούτε έγινε σε μια νύχτα η ΝΔ του Μη­τσο­τά­κη φι­λι­κή στους με­τα­νά­στες, ούτε η τρο­πο­λο­γία της εξυ­πη­ρε­τεί τα συμ­φέ­ρο­ντά τους.

Τρο­πο­λο­γία Και­ρί­δη

H βα­σι­κή ρύθ­μι­ση της τρο­πο­λο­γί­ας είναι η εξής: Μειώ­νε­ται ο χρό­νος από­κτη­σης της άδειας δια­μο­νής για έναν με­τα­νά­στη από τα επτά χρό­νια στα τρία, υπό την προ­ϋ­πό­θε­ση ότι απο­δει­κνύ­ει ότι έχει κά­ποια προ­σφο­ρά για δου­λειά από ερ­γο­δό­τη και στη συ­νέ­χεια ότι ερ­γά­ζε­ται σε αυτήν. Συ­νι­στά η συ­γκε­κρι­μέ­νη ρύθ­μι­ση νο­μι­μο­ποί­η­ση σύμ­φω­να με τον αξιο­λο­γι­κό κώ­δι­κα της Αρι­στε­ράς; Σε καμία πε­ρί­πτω­ση. Όπως χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά ανα­φέ­ρε­ται σε μία από τις ερω­τα­πα­ντή­σεις που έδωσε στη δη­μο­σιό­τη­τα το υπουρ­γείο Ερ­γα­σί­ας ανα­φο­ρι­κά με τη ρύθ­μι­ση «Η συ­γκε­κρι­μέ­νη ρύθ­μι­ση δεν πα­ρέ­χει κα­νέ­να άλλο δι­καί­ω­μα. Ούτε καν αυτό της οι­κο­γε­νεια­κής επα­νέ­νω­σης. Ούτε οδη­γεί σε μό­νι­μη δια­μο­νή στην Ελ­λά­δα και, σε καμία πε­ρί­πτω­ση, στην ελ­λη­νι­κή ιθα­γέ­νεια. Το μόνο δι­καί­ω­μα που έχουν οι ωφε­λού­με­νοι είναι η πρό­σβα­ση στην αγορά ερ­γα­σί­ας για όσο ερ­γά­ζο­νται. Αν στα­μα­τή­σουν να ερ­γά­ζο­νται, επι­στρέ­φουν στο προη­γού­με­νο κα­θε­στώς, με τη δια­φο­ρά ότι η Πο­λι­τεία δια­θέ­τει όλα τα στοι­χεία τους και είναι πλή­ρως κα­τα­γε­γραμ­μέ­νοι και ταυ­το­ποι­η­μέ­νοι».

Με λίγα λόγια, η κυ­βέρ­νη­ση Μη­τσο­τά­κη πήρε τη συ­γκε­κρι­μέ­νη πρω­το­βου­λία για να εξυ­πη­ρε­τή­σει τους Έλ­λη­νες ερ­γο­λά­βους, βιο­μή­χα­νους και γαιο­κτή­μο­νες. Η έλ­λει­ψη ανει­δί­κευ­των ερ­γα­τών στα με­γά­λα έργα των αστι­κών κέ­ντρων, τα ερ­γο­στά­σια και τα χω­ρά­φια, δη­μιούρ­γη­σε την ανά­γκη χο­ρή­γη­σης αδειών δια­μο­νής και ερ­γα­σί­ας σε με­τα­νά­στες που έχουν συ­μπλη­ρώ­σει μια τριε­τία στη χώρα προ­κει­μέ­νου να κα­λυ­φθούν τα κενά σε ερ­γα­τι­κά χέρια. Στην Ευ­ρώ­πη Φρού­ριο της τε­λευ­ταί­ας δε­κα­ε­τί­ας έχου­με δει πάρα πολ­λές φορές να ανοί­γει και να κλεί­νει η κά­νου­λα των με­τα­να­στευ­τι­κών ροών ανά­λο­γα με τις ανά­γκες ερ­γα­τι­κού δυ­να­μι­κού που είχε ανά πε­ριό­δους ο εκά­στο­τε ευ­ρω­παϊ­κός κα­πι­τα­λι­σμός. Το ίδιο επι­χει­ρεί και τώρα η κυ­βέρ­νη­ση Μη­τσο­τά­κη. Χο­ρη­γεί άδειες δια­μο­νής που ανα­κα­λού­νται αυ­το­μά­τως εάν ο/η με­τα­νά­στης/τρια δια­κό­ψει την εξαρ­τη­μέ­νη σχέση ερ­γα­σί­ας. Την ίδια στιγ­μή το κρά­τος αυ­ξά­νει τα έσοδά του από τους φό­ρους και τις ασφα­λι­στι­κές ει­σφο­ρές τους, ενώ πα­ράλ­λη­λα τους φα­κε­λώ­νει κρα­τώ­ντας όλα τα στοι­χεία τους προς κάθε χρήση.

Η λο­γι­κή της ερ­γα­λειο­ποί­η­σης των με­τα­να­στών, έχει γίνει ευαγ­γέ­λιο για την ευ­ρω­παϊ­κή ηγε­σία που επι­χει­ρεί να κρα­τή­σει και τους κε­φα­λαιο­κρά­τες χορ­τά­τους και τα ακρο­δε­ξιά ακρο­α­τή­ρια ικα­νο­ποι­η­μέ­να. Στην Ελ­λά­δα, μά­λι­στα έχου­με και απευ­θεί­ας πα­ραγ­γε­λί­ες των εκά­στο­τε κα­πι­τα­λι­στών στις κυ­βερ­νή­σεις. Δεν είναι τυ­χαίο ότι σε άρθρο που δη­μο­σιεύ­θη­κε στο ΑΠΕ στις 8 Νο­εμ­βρί­ου, ανα­φε­ρό­ταν χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά ότι ο CEO της Lamda Development «ανα­φέρ­θη­κε, με­τα­ξύ άλλων, στην έλ­λει­ψη ερ­γα­τι­κού δυ­να­μι­κού, δί­νο­ντας έμ­φα­ση σε νο­μο­θε­τι­κές πα­ρεμ­βά­σεις της πο­λι­τεί­ας που θα πρέ­πει να λη­φθούν τους αμέ­σως επό­με­νους μήνες, προ­κει­μέ­νου ερ­γα­τι­κό δυ­να­μι­κό εκτός Ευ­ρώ­πης να μπο­ρεί να ερ­γα­στεί στην χώρα μας». Ενά­μι­ση μήνα μετά η νο­μο­θε­τι­κή πα­ρέμ­βα­ση ήρθε. 

Σε καμία πε­ρί­πτω­ση δεν υπο­τι­μού­με τη ση­μα­σία που έχει για τους με­τα­νά­στες έστω και αυτή μορφή κρα­τι­κής ανα­γνώ­ρι­σης. Το γε­γο­νός για πα­ρά­δειγ­μα ότι θα έχουν πρό­σβα­ση σε κοι­νω­νι­κές υπη­ρε­σί­ες κλπ. Σί­γου­ρα πολ­λοί από τους με­τα­νά­στες θα είδαν ως ένα πα­ρα­θυ­ρά­κι ελ­πί­δας, έστω και αυτή τη ρύθ­μι­ση. Όμως σε καμία πε­ρί­πτω­ση η τρο­πο­λο­γία Και­ρί­δη δεν συ­νι­στά νο­μι­μο­ποί­η­ση ή φι­λο­με­τα­να­στευ­τι­κή πο­λι­τι­κή. Η ρι­ζο­σπα­στι­κή-αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κή Αρι­στε­ρά, οφεί­λει αυτό να το κάνει σαφές με κάθε τρόπο.

Αφι­λό­ξε­νη Ευ­ρώ­πη

Την ίδια στιγ­μή που στην Ελ­λά­δα συμ­βαί­νουν όλα τα πα­ρα­πά­νω, η Ευ­ρώ­πη θω­ρα­κί­ζε­ται ακόμη πιο σκλη­ρά απέ­να­ντι στα νέα με­τα­να­στευ­τι­κά κύ­μα­τα. Σε αντί­θε­ση με τον ελ­λη­νι­κό κα­πι­τα­λι­σμό που ανα­ζη­τά ενα­γω­νί­ως ερ­γα­τι­κά χέρια, η Βρε­τα­νία και η Γαλ­λία κι­νού­νται σε εκ δια­μέ­τρου αντί­θε­τη κα­τεύ­θυν­ση.

Στη Βρε­τα­νία ο Σού­νακ έχει βρε­θεί σε αδιέ­ξο­δο καθώς το πε­ρί­φη­μο σχέ­διο «Ρουά­ντα» κρί­θη­κε πα­ρά­νο­μο από το ανώ­τα­το δι­κα­στή­ριο της χώρας. Το σχέ­διο αυτό απο­τε­λού­σε την αιχμή του δό­ρα­τος της αντι­με­τα­να­στευ­τι­κής πο­λι­τι­κής των Τόρις και προ­έ­βλε­πε την απέ­λα­ση στη Ρουά­ντα με­τα­να­στών και προ­σφύ­γων που δεν πλη­ρούν τα κρι­τή­ρια για τη χο­ρή­γη­ση ασύ­λου στη Βρε­τα­νία. Πα­ρό­λα αυτά ο Βρε­τα­νός πρω­θυ­πουρ­γός δεί­χνει δια­τε­θει­μέ­νος να μην κάνει πίσω στην εφαρ­μο­γή του πε­ρί­φη­μου αυτού σχε­δί­ου, ακόμη κι αν αυτό συ­νε­πά­γε­ται σύ­γκρου­ση με το ευ­ρω­παϊ­κό δι­κα­στή­ριο αν­θρω­πί­νων δι­καιω­μά­των. 

Συ­γκε­κρι­μέ­να ο Βρε­τα­νός πρω­θυ­πουρ­γός σε μά­ζω­ξη του ακρο­δε­ξιού κόμ­μα­τος της Με­λό­νι ακρι­βώς πριν τις γιορ­τές δή­λω­σε «Οι εγκλη­μα­τι­κές συμ­μο­ρί­ες βρί­σκουν τους πιο άσχη­μους τρό­πους για να εκ­με­ταλ­λευ­τούν την αν­θρω­πιά μας και δεν έχουν πρό­βλη­μα να θέ­τουν σε κίν­δυ­νο τις ζωές των αν­θρώ­πων βά­ζο­ντάς τους σε βάρ­κες (..) Αν δεν αντι­με­τω­πί­σου­με αυτό το πρό­βλη­μα, οι αριθ­μοί θα αυ­ξη­θούν. Θα κα­τα­κλύ­σουν τις χώρες μας και την ικα­νό­τη­τά μας να βοη­θή­σου­με εκεί­νους που πραγ­μα­τι­κά χρειά­ζο­νται τη βο­ή­θειά μας πε­ρισ­σό­τε­ρο». Οι βρε­ταν­κές αρχές εκτι­μούν ότι μόνο το 2022 έφτα­σαν στις ακτές τους, κυ­ρί­ως με μικρά πλα­στι­κά πλοιά­ρια, πε­ρισ­σό­τε­ροι από 45.775 άν­θρω­ποι, ενώ στο εν­νε­ά­μη­νο του 2023 οι αφί­ξεις ξε­πέ­ρα­σαν τις 20.000. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Σού­νακ πο­ντά­ρει στην αντι­με­τα­να­στευ­τι­κή πο­λι­τι­κή. Εκτός όμως από το πο­λι­τι­κό σκέ­λος υπάρ­χει και το οι­κο­νο­μι­κό. Όπως ση­μειώ­νει ο βρε­τα­νι­κός Guardian, η κυ­βέρ­νη­ση έχει ήδη πλη­ρώ­σει πε­ρισ­σό­τε­ρες από 140 εκατ. λίρες στην κυ­βέρ­νη­ση της Ρουά­ντα στο πλαί­σιο αυτού του πρό­τζεκτ, ενώ έχει αρ­νη­θεί να δώσει λε­πτο­μέ­ρειες για άλλα συ­να­φή έξοδα. 

Οξυ­μέ­να, όμως είναι τα πνεύ­μα­τα γύρω από το με­τα­να­στευ­τι­κό και στη Γαλ­λία. Ο Μα­κρόν βρί­σκε­ται επί­σης υπό πίεση και με έντο­νη κρι­τι­κή από τα αρι­στε­ρά του καθώς το πε­ρί­φη­μό του νο­μο­σχέ­διο για τη με­τα­νά­στευ­ση υπερ­ψη­φί­στη­κε με την υπο­στή­ρι­ξη του Εθνι­κού Συ­να­γερ­μού της Μαρίν Λεπέν. Ο κυ­βερ­νη­τι­κός συ­να­σπι­σμός του Μα­κρόν δια­σπά­στη­κε, εν μέσω αντι­δρά­σε­ων για το επί­μα­χο νο­μο­σχέ­διο, το οποίο θε­ω­ρή­θη­κε πολύ δεξιό από πολ­λούς κε­ντρώ­ους βου­λευ­τές. Βα­σι­κά ση­μεία του νο­μο­σχε­δί­ου είναι η αυ­στη­ρο­ποί­η­ση των κα­νο­νι­σμών για την πα­ρά­νο­μη με­τα­νά­στευ­ση, ο πε­ριο­ρι­σμός της πρό­σβα­σης σε επι­δό­μα­τα πρό­νοιας, ενώ προ­βλέ­πει πως ορι­σμέ­νες πα­ρο­χές κοι­νω­νι­κής ασφά­λι­σης για με­τα­νά­στες θα απαι­τούν πέντε χρό­νια πα­ρα­μο­νής στη χώρα ή 30 μήνες ερ­γα­σί­ας. Επι­πλέ­ον, κα­θι­στά δυ­σκο­λό­τε­ρη τη λήψη γαλ­λι­κής υπη­κο­ό­τη­τας από παι­διά με­τα­να­στών που γεν­νή­θη­καν στη Γαλ­λία και αυ­στη­ρο­ποιεί τους κα­νό­νες για τους ξέ­νους φοι­τη­τές.

Η Μαρίν Λεπέν έσπευ­σε να ιδιο­ποι­η­θεί τη νο­μο­θε­τι­κή πρω­το­βου­λία Μα­κρόν κά­νο­ντας λόγο για ιδε­ο­λο­γι­κή της νίκη. «Ο νόμος κα­το­χυ­ρώ­νει πλέον […] το πλε­ο­νέ­κτη­μα των Γάλ­λων ένα­ντι των αλ­λο­δα­πών που βρί­σκο­νται στην επι­κρά­τειά μας σε σχέση με συ­γκε­κρι­μέ­νες κοι­νω­νι­κές πα­ρο­χές με τρόπο που μέχρι σή­με­ρα δεν ήταν όσο αυ­στη­ρός θα μας άρεσε» δή­λω­σε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά. Την ίδια στιγ­μή η «προ­ο­δευ­τι­κή» πτέ­ρυ­γα του κυ­βερ­νώ­ντος κόμ­μα­τος εξέ­φρα­σε έντο­νες αντι­δρά­σεις κα­τη­γο­ρώ­ντας τον Μα­κρόν και την πρω­θυ­πουρ­γό Ελι­ζα­μπέτ Μπορν ότι εν­δί­δουν στις πιέ­σεις της Δε­ξιάς. Από­το­κο των αντι­δρά­σε­ων του κυ­βερ­νη­τι­κού στρα­το­πέ­δου υπήρ­ξε μά­λι­στα η υπο­βο­λή πα­ραί­τη­σης εκ μέ­ρους του υπουρ­γού Υγεί­ας Ορε­λιέν Ρουσό, ο οποί­ος ζή­τη­σε να απαλ­λα­γεί από το αξί­ω­μά του σε έν­δει­ξη δια­μαρ­τυ­ρί­ας. Άλλοι βου­λευ­τές του Μα­κρόν κα­τήγ­γει­λαν τη συ­νερ­γα­σία με την άκρα Δεξιά, σχο­λιά­ζο­ντας πως η Λεπέν έδωσε στο κόμμα τους το «φιλί του θα­νά­του».

Με­τα­νά­στες, ερ­γα­τι­κά δι­καιώ­μα­τα, Αρι­στε­ρά

Είναι σαφές ότι στην Ελ­λά­δα και στην Ευ­ρώ­πη των κα­πι­τα­λι­στών, το με­τα­να­στευ­τι­κό υπο­κεί­με­νο γί­νε­ται δεκτό κατά το δο­κούν. Ανά­λο­γα με τις ανά­γκες του κε­φα­λαί­ου σε φθηνά ερ­γα­τι­κά χέρια, οι πο­λι­τι­κές ηγε­σί­ες της Ευ­ρώ­πης είτε πα­ρα­χω­ρούν βρα­χυ­χρό­νιες άδειες δια­μο­νής και ερ­γα­σί­ας όπως στην Ελ­λά­δα, είτε κά­νουν τη ζωή των με­τα­να­στών μαρ­τύ­ριο όπως στη Γαλ­λία, είτε επι­χει­ρούν να τους στεί­λουν στη… Ρουά­ντα όπως στη Βρε­τα­νία. Ο ρυθ­μι­στής της υιο­θέ­τη­σης και εφαρ­μο­γής της εκά­στο­τε πο­λι­τι­κής δεν είναι τί­πο­τε άλλο από την αγορά και τις ανά­γκες της. 

Ποιος ξε­χνά­ει άλ­λω­στε ότι το 2022, ο τότε αρ­μό­διος υπουρ­γός Με­τα­νά­στευ­σης κ. Μη­τα­ρά­κης πε­ριό­δευ­σε σε χώρες προ­έ­λευ­σης με­τα­να­στών επι­χει­ρώ­ντας για πρώτη φορά στην ελ­λη­νι­κή ιστο­ρία να συ­νά­ψει δι­με­ρείς συμ­βά­σεις χο­ρή­γη­σης φθη­νών ερ­γα­ζο­μέ­νων στον ελ­λη­νι­κό κα­πι­τα­λι­σμό; Οι συ­ζη­τή­σεις έγι­ναν κυ­ρί­ως με το Μπα­γκλα­ντές και την Αί­γυ­πτο, αλλά ευ­δο­κί­μη­σαν μόνο για το πρώτο, καθώς η συμ­φω­νία με την Αί­γυ­πτο θε­ω­ρή­θη­κε από τους Έλ­λη­νες ερ­γο­δό­τες ως υπέρ-προ­στα­τευ­τι­κή για τους Αι­γύ­πτιους ερ­γα­ζό­με­νους ερ­γά­τες γης. Γιατί; Γιατί η σύμ­βα­ση με την Αί­γυ­πτο προ­έ­βλε­πε έλεγ­χο από επι­τρο­πή της αι­γυ­πτια­κής κυ­βέρ­νη­σης για το αν οι Αι­γύ­πτιοι που έρ­χο­νται στην Ελ­λά­δα, ζουν και ερ­γά­ζο­νται υπό τις πρέ­που­σες συν­θή­κες. Αν δη­λα­δή, τη­ρού­νται τα ωρά­ρια, οι μι­σθο­δο­σί­ες, οι αξιο­πρε­πείς συν­θή­κες ερ­γα­σί­ας και δια­βί­ω­σης εν γένει. 

Αυτό το τε­λευ­ταίο ενό­χλη­σε τους Έλ­λη­νες κε­φα­λαιο­κρά­τες που ως πρω­ταρ­χι­κό μέ­λη­μα έχουν την εύ­ρε­ση υπο­τι­μη­μέ­νης και φθη­νής ερ­γα­σί­ας. Αυτό τον σκοπό εξυ­πη­ρε­τεί εν μέρει η τρο­πο­λο­γία Και­ρί­δη. Δίνει υπο­τυ­πώ­δη δι­καιώ­μα­τα σε μια με­ρί­δα με­τα­να­στών που βρί­σκο­νται ήδη στη χώρα, προ­κει­μέ­νου πάνω από τα κορ­μιά τους να πε­ρά­σει το πε­ρί­φη­μο τρένο της ανά­πτυ­ξης. Δη­μιουρ­γού­νται οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις ώστε θε­σμο­θε­τη­μέ­να πλέον να δου­λεύ­ουν οι με­τα­νά­στες ως ερ­γά­τες δεύ­τε­ρης κα­τη­γο­ρί­ας είτε στα με­γά­λα αστι­κά ερ­γο­τά­ξια, είτε στα φρα­ου­λο­χώ­ρα­φα, είτε στα του­ρι­στι­κά κά­τερ­γα χωρίς καμία δυ­να­τό­τη­τα αντί­στα­σης, αφού οποια­δή­πο­τε αντί­δρα­σή τους, θα οδη­γού­σε τα αφε­ντι­κά σε από­λυ­ση και τους ίδιους είτε σε εθε­λού­σια έξοδο από τη χώρα, είτε σε απέ­λα­ση. Κάπως έτσι τί­θε­νται εκ νέου οι βά­σεις για χα­μη­λούς μι­σθούς, εξα­ντλη­τι­κές συν­θή­κες ερ­γα­σί­ας και σκλη­ρή εκ­με­τάλ­λευ­ση των με­τα­να­στών ερ­γα­ζο­μέ­νων.

Απέ­να­ντι σε όλα αυτά, το ερ­γα­τι­κό κί­νη­μα και η Αρι­στε­ρά οφεί­λουν να αντι­δρά­σουν. Οφεί­λουν να επα­να­νοη­μα­το­δο­τή­σουν στο δη­μό­σιο λόγο την πραγ­μα­τι­κή έν­νοια της νο­μι­μο­ποί­η­σης, να συν­δε­θούν με τους/ις με­τα­νά­στες/τριες σε κοι­νούς αγώ­νες και να βά­λουν φρένο στα σχέ­δια του Μη­τσο­τά­κη για το τσά­κι­σμα του πιο ευά­λω­του τμή­μα­τος της ερ­γα­τι­κής τάξης. Αυτό απαι­τεί το επό­με­νο διά­στη­μα κοινό βη­μα­τι­σμό ντό­πιων και ξένων ερ­γα­ζό­με­νων, συ­σπεί­ρω­ση γύρω από τα σω­μα­τεία και πο­λι­τι­κή εκ­προ­σώ­πη­ση από τη ρι­ζο­σπα­στι­κή-αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κή Αρι­στε­ρά. Δεν είναι εύ­κο­λο, όμως μόνο ένα μα­ζι­κό ερ­γα­τι­κό-αντι­ρα­τσι­στι­κό κί­νη­μα που θα ξε­δι­πλώ­νε­ται σε κάθε κοι­νω­νι­κό χώρο, μπο­ρεί να αλ­λά­ξει από τη ρίζα της την υπάρ­χου­σα συ­ζή­τη­ση. 

*Ανα­δη­μο­σί­ευ­ση από την Ερ­γα­τι­κή Αρι­στε­ρά

Ετικέτες