Ψήφισμα και επιστολή με πρωτοβουλία της γαλλικής Συλλογικότητας Αλληλεγγύης στο Λαό της Νικαράγουα και την υποστήριξη των CCFD-Terre solidaire, Comité Nicaragua Occitanie (CNO), France Amérique Latine (FAL), Fédération internationale des droits de l’Homme (FIDH), SOS Nicaragua France, και Union syndicale Solidaires.

Η Ντόρα Μαρία Τέλεζ -εμβληματική προσωπικότητα της επανάστασης των Σαντινίστας και ηγετικό στέλεχος της πολιτικής αντιπολίτευσης στη δικτατορία Ορτέγκα/Μουρίγιο- βρίσκεται στη φυλακή από τον Ιούνη του 2021. Κρατείται σε απάνθρωπες συνθήκες και έχει υποστεί βασανιστήρια στη διαβόητη φυλακή «Ελ Τσιπότε», μαζί με πάνω από 30 άλλους πολιτικούς κρατούμενους. Συνολικά, υπάρχουν πάνω από 200 πολιτικοί κρατούμενοι σε διαφορετικές φυλακές σε όλη τη Νικαράγουα.

Πολιτική αγωνίστρια και δημόσια διανοούμενος με μεταπτυχιακό δίπλωμα στην ιστορία της Νικαράγουας, η Ντόρα Μαρία Τέλεζ έχει πανεθνική και διεθνή αναγνώριση για τις δημοσιεύσεις της και για την πολιτική της δράση υπέρ της της δημοκρατίας. Το Νέο Πανεπιστήμιο της Σορβώνης στο Παρίσι θα της αποδώσει τιμητικό διδακτορικό τίτλο (honoris causa, προς τιμήν) στις 28 Νοέμβρη του 2022. Το κάνει ως αναγνώριση της «εξαιρετικής πολιτικής κι επιστημονικής της  σταδιοδρομίας  και για την συμβολή της  στη διεθνή κοινωνική πρόοδο» -σύμφωνα με την επιστολή του πανεπιστημίου που παραδόθηκε στην οικογένειά της τον Μάη του 2022.

Με αυτή την αφορμή λοιπόν, εμείς, ακαδημαϊκοί, προσωπικότητες, μέλη και ακτιβιστές της πολιτικής, του συνδικαλιστικού κινήματος και της κοινωνίας των πολιτών, όπως και συνειδητοί πολίτες, απαιτούμε να απελευθερωθεί και να της επιτραπεί να ταξιδέψει στο Παρίσι, προκειμένου να λάβει αυτοπροσώπως το τιμητικό διδακτορικό της δίπλωμα. Αντίστοιχα απαιτούμε την απελευθέρωση όλων των Νικαραγουανών πολιτικών κρατουμένων.  

---

Η Ντόρα Μαρία Τέλεζ είναι ηγετική προσωπικότητα του αγώνα για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη στη Νικαράγουα εδώ και πάνω από 40 χρόνια. Στην ηλικία των 20, εντάχθηκε στο Σαντινιστικό Εθνικοαπελευθερωτικό Μέτωπο (FSLN), κατά τη διάρκεια του ανταρτοπολέμου ενάντια στη δικτατορία του Σομόζα. Είχε ηγετικό ρόλο στη νικηφόρα επιχείρηση κατάληψης του Εθνικού Παλατιού της Νικαράγουα, που είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση 60 πολιτικών κρατουμένων της εποχής. Στην ηλικία των 23, καθοδήγησε την επίθεση για την απελευθέρωση της Λεόν, που υπήρξε η πρώτη απελευθερωμένη πόλη τη χώρας. Μετά την ανατροπή της δικτατορίας Σομόζα, έγινε αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους (στο νομοθετικό βραχίονα), μέλος του Κοινοβουλίου και υπουργός Υγείας, όπου έγινε γνωστή για τη διαφανή και αποτελεσματική της διοίκηση. Το 1995, λόγω της αυταρχικής διολίσθησης του FSLN, έφυγε από το κόμμα. Στο τέλος της κοινοβουλευτικής της θητείας, μαζί με τον Σάρχιο Ραμίρεζ Μερκάδο, πρώην αντιπρόεδρο της Νικαράγουα και σήμερα εξόριστο συγγραφέα, ίδρυσε το Κίνημα Σαντινιστικής Ανανέωσης (MRS), που σήμερα λέγεται UNAMOS.

Η Ντόρα Μαρία Τέλεζ είναι αναγνωρισμένη ευρέως για την εναντίωσή  της στην δικτατορία Ορτέγκα-Μουρίγιο και έχει καταγγείλει την αυταρχική και αντιδημοκρατική φύση της κυβέρνησης και την αξιοποίηση της καταστολής. Όταν ξέσπασαν οι διαδηλώσεις του Απρίλη του 2018, η κυβέρνηση χρησιμοποίησε τις ένοπλες δυνάμεις για να τσακίσει το κίνημα διαμαρτυρίας. Μόνο το 2018, οι δολοφονημένοι από τις ένοπλες δυνάμεις και παραστρατιωτικούς υπολογίζονται σε 335. Αυτές οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγραφεί αναλυτικά από οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία, η Διεθνής Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH), η Δι-Αμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (IACHR), το Γραφείο του Ανώτατου Αρμοστή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (OHCHR) και το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (UNHRC).

Στις 13 Ιούνη του 2021, καθώς πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης ετοιμάζονταν για τη συμμετοχή τους στις εκλογές της 7ης Νοέμβρη του 2021, η Ντόρα Μαρία Τέλεζ συνελήφθη βίαια στο σπίτι της.

Το Φλεβάρη του 2022, μετά την έγκριση νόμων που σχεδιάστηκαν ad hoc από τη δικτατορία, κατηγορήθηκε και δικάστηκε για το φερόμενο έγκλημα της «συνωμοσίας και απόπειρας κατά της εθνικής ακεραιότητας». Αυτός ο νόμος χρησιμοποιήθηκε για να δικαστούν, χωρίς δίκαιες διαδικασίες, πάνω από 90 πολιτικοί κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές, αγρότες, φοιτητές, επιχειρηματίες, ακτιβιστές, δημοσιογράφοι, πολιτικές προσωπικότητες, θρησκευτικοί ηγέτες, αγωνιστές κοινωνικών κινημάτων.  

Οι συνθήκες στις οποίες κρατείται η 66χρονη Ντόρα Μαρία Τέλεζ, όχι μόνο παραβιάζουν τα ανθρώπινά της δικαιώματα, αλλά βάζουν σε κίνδυνο και τη ζωή της. Βρίσκεται στην απομόνωση εδώ και πάνω από 470 μέρες, με οικογενειακά επισκεπτήρια μόνο κάθε 45 μέρες, στη διάρκεια των οποίων έχει παρατηρηθεί μια δραστική απώλεια βάρους. Η Ντόρα Μαρία Τέλεζ κρατείται φυλακισμένη σε διαρκή συσκότιση, μέρα και νύχτα, χωρίς ιατρική περίθαλψη και με ανεπαρκή σίτιση. Στα μέσα Σεπτέμβρη, ξεκίνησε απεργία πείνας ως μια ακραία πράξη διαμαρτυρίας, για να απαιτήσει τον τερματισμό του καθεστώτος απομόνωσης για την ίδια και τους συγκρατούμενούς της. Η Ντόρα Μαρία Τέλεζ απαιτεί να γίνει σεβαστό το δικαίωμα της ίδιας και όλων των κρατουμένων να έχουν πρόσβαση σε υλικό για ανάγνωση. Απαιτεί επίσης να της επιτραπεί να υπογράψει εξουσιοδότηση που θα επιτρέπει στην οικογένειά της να εισπράξει την σύνταξη Κοινωνικής Ασφάλισής της.

Αυτές οι συνθήκες είναι κοινές για τους πάνω από 200 πολιτικούς κρατούμενους που βρίσκονται σε διάφορες φυλακές στη Νικαράγουα. Για αυτούς τους λόγους, και λόγω του κινδύνου για τη ζωή της Ντόρα Μαρία, απαιτούμε να εφαρμοστούν άμεσα τα ελάχιστα στάνταρ που ορίζει ο ΟΗΕ για την μεταχείριση πολιτικών κρατουμένων, γνωστά και ως «Κανόνες Νέλσον Μαντέλα», για την ίδια και όλους τους πολιτικούς κρατούμενους.

Απαιτούμε να δοθεί σε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και στην ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών που εξέλεξε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, δικαίωμα πρόσβασης στη φυλακή Ελ Τσιπότε, στις άλλες φυλακές και στα αστυνομικά τμήματα της χώρας.

Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση της Ντόρα Μαρία Τέλεζ και όλων των άλλων Νικαραγουανών πολιτικών κρατουμένων, και την ακύρωση των ψευδών και παρανόμων δικαστικών αποφάσεων εναντίον τους.

30 Σεπτέμβρη, 2022

---

Σημείωση του site A l’Encontre, από το οποίο αναδημοσιεύουμε, ανταποκρινόμενοι στη σχετική έκκληση:

Ως συντονιστής της ιστοσελίδας A l'Encontre και στενά συνδεδεμένος με αγωνιστές που συμμετείχαν στην επανάσταση της Νικαράγουας και που σήμερα αντιτίθενται, με διάφορες μορφές, στη δικτατορία Ορτέγκα-Μουρίγιο, δεν μπορώ παρά να ζητήσω από τους αναγνώστες να υπογράψουν αυτή την επιστολή-έκκληση με την αίσθηση του επείγοντος, χρησιμοποιώντας τον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://www.ipetitions.com/petition/liberez-free-liberen-dora-maria-tellez.

Και, επιπλέον, να διανείμετε την παρούσα ανοικτή επιστολή όσο το δυνατόν ευρύτερα. (Charles-André Udry για την ιστοσελίδα A l'Encontre)

Ετικέτες