Αγαπητοί συνάδελφοι, συναγωνιστές και συναγωνίστριες… Όπως είναι φανερό κυβέρνηση και δανειστές αλλά και σύσσωμη η μνημονιακή «αντιπολίτευση» σχεδιάζουν να εκποιήσουν, να εκχωρήσουν και να ξεπουλήσουν όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις και συνολικά όλη τη δημόσια περιουσία.

Το Δημόσιο ταμείο της χώρας δεν ανήκει πια στο Υπουργείο Οικονομικών αλλά σε ανεξάρτητη από το Ελληνικό κράτος Αρχή και η δημόσια περιουσία έχει ήδη περάσει στο Υπερταμείο. Ανάμεσά τους και οι Δημόσιες Επιχειρήσεις Ύδρευσης και η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, δηλαδή το νερό και το ρεύμα! Τα δημόσια αγαθά τα οποία έπρεπε να έχει πρόσβαση κάθε κάτοικος και κάθε πολίτης αυτής της χώρας πλέον εμπορευματοποιούνται με ότι αυτό σημαίνει για την κοινωνία, την οικονομία και ιδιαίτερα τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Το Υπερταμείο δεν ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο. Βρίσκεται υπό τον έλεγχο των δανειστών. Δεν εξαντλεί τη δραστηριότητά του στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Σκοπός του είναι και η κατάργηση των ελάχιστων εγγυήσεων κοινωνικής προστασίας που προσέφερε – όσο προσέφερε – ο δημόσιος χαρακτήρας των πρώην ΔΕΚΟ.

Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις προβλέπεται να βγουν στο σφυρί λόγω χρέους στις τράπεζες ή στο δημόσιο.

Μπροστά μας βρίσκεται άμεσα:

  • Η εκποίηση του 40% των λιγνιτικών μονάδων και των ορυχείων της ΔΕΗ των δύο ανταγωνιστικότερων σταθμών της ΔΕΗ, του ΑΗΣ Μεγαλόπολης και του ΑΗΣ Μελίτης στην Φλώρινα.

  • Η πώληση ποσοστών πλειοψηφίας ή μειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου δημόσιων επιχειρήσεων που είναι στο ΤΑΙΠΕΔ, με προτεραιότητα όλες σχεδόν τις ενεργειακές επιχειρήσεις (17% ΔΕΗ – 35% ΕΛΠΕ – 31% ΔΕΠΑ – 5% ΟΤΕ, κλπ)

  • Η μεταβίβαση στο Υπερταμείο Επιχειρήσεων του Δημοσίου με το πολυνομοσχέδιο (ΔΕΗ – ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ – ΟΣΥ Α.Ε. – ΣΤΑΣΥ Α.Ε. – ΟΣΕ ΑΕ – ΟAKA – ΕΛΤΑ, κλπ) για ρευστοποίηση και εκποίηση δηλ. προετοιμασία του ξεπουλήματος αυτών των ΔΕΚΟ με τραγικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους και το κοινωνικό σύνολο.

  • Η πώληση άλλων βασικών υποδομών και ακινήτων του Δημοσίου (ακίνητα της ΕΤΑΔ Α.Ε. – Σπήλαια – Μουσεία και Ιαματικές πηγές, κλπ).

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες,

Αξίζει να παλέψουμε ενάντια σε αυτή την κατάσταση; Ή να την πάρουμε για δεδομένη, οριστική και αμετάβλητη ; Θα θεωρήσουμε δεδομένη, οριστική και αμετάβλητη την παράδοση των σπιτιών μας, των επιχειρήσεών μας, του ορυκτού μας πλούτου, των νερών μας στους δανειστές;

Θεωρούμε ότι έχουμε υποχρέωση, ότι είναι καθήκον όλων μας να αποτρέψουμε την εκποίηση και ρευστοποίηση όλης της δημόσιας περιουσίας.

Είναι χρέος μας απέναντι στα παιδιά μας, απέναντι στον ελληνικό λαό που πλήρωσε μέσω της φορολογίας την ανάπτυξη των υποδομών αυτών, απέναντι στους ανέργους και εργαζόμενους που θα κληθούν να πληρώσουν τις συνέπειες.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και την ελληνική κοινωνία σε κοινή δράση για να τερματιστεί η εκποίηση του δημόσιου πλούτου της χώρας.

Για να ανακτηθούν από το Δημόσιο, με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, όλες οι επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας.

Για να μπει ένα τέρμα στις αντεργατικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές, στα μνημόνια, στην εξουσία των δανειστών.

Για να ανοίξει ο δρόμος για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της χώρας μας και την ανακατανομή του παραγόμενου πλούτου υπέρ των εργαζομένων και των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.

Η αποτροπή του ξεπουλήματος όλων των δημόσιων επιχειρήσεων και συνολικά της δημόσιας περιουσίας δεν μπορεί να γίνει από τον καθένα μεμονωμένα και ασυντόνιστα.

Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν θέλησαν για αυτό δεν μπόρεσαν να κινηθούν έγκαιρα και αποτελεσματικά στην συγκρότηση ενός ενωτικού εργατικού και κοινωνικού μετώπου για να αντιπαλέψουν την εκποίηση του δημόσιου πλούτου.

Απαιτείται έστω και τώρα η ανάληψη πρωτοβουλίας από τα κάτω: από συνδικαλιστικές και κοινωνικές συλλογικότητες, πρωτοβάθμια συνδικάτα, συνδικαλιστές, εργαζόμενους και ενεργούς πολίτες για συγκρότηση ενός κοινωνικού μετώπου που θέλουν να αγωνιστούν ενάντια στην αντεργατική και νεοφιλελεύθερη αυτή επέλαση εκποίησης του δημόσιου πλούτου της χώρας.

Για αυτό όσοι υπογράφουμε την επιστολή αυτή αναλαμβάνουμε την Πρωτοβουλία για την συγκρότηση κοινωνικού μετώπου αντίστασης και αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και καλούμε σε συνάντηση την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018 στις 5 το απόγευμα στην Αθήνα, στα Γραφεία της ΠΟΕ/ΟΤΑ (Καρόλου 24, 3ος όροφος – Πλατεία Καραϊσκάκη, στάση Μεταξουργείο του μετρό) για να συζητήσουμε το θέμα της συγκρότησης και πρωτοβουλιών δράσης του.

ΕΔΩ για το κείμενο Διακήρυξης και τις υπογραφές.

Όσοι και όσες θέλουν να συνυπογράψουν το κείμενο, μπορούν να στείλουν μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο saralexandris@yahoo.gr.

Ετικέτες