Τις επόμενες μέρες δικάζονται δύο από τις πολυάριθμες επιθέσεις νεοναζί ενάντια σε μέλη του αντιρατσιστικού κινήματος και της αριστεράς που έγιναν το 2010, όταν Χρυσαυγίτες και πάσης φύσεως φασίστες επιχειρούσαν να μετατρέψουν σε φασιστικά άβατα τις γειτονιές της Αθήνας.

Την Τρίτη 29 Νο­έμ­βρη, στο ακρο­α­τή­ριο του 4ου Μο­νο­με­λούς πλημ­με­λειο­δι­κεί­ου (Ευ­ελ­πί­δων) δι­κά­ζε­ται η επί­θε­ση της Χρυ­σής Αυγής με πέ­τρες, αυγά, για­ούρ­τια και άλλα συ­να­φή, κατά τη διάρ­κεια πε­ριο­δεί­ας του Αλέ­κου Αλα­βά­νου και του συν­δυα­σμού “Ελεύ­θε­ρη Ατ­τι­κή” στις αυ­το­διοι­κη­τι­κές εκλο­γές του Οκτω­βρί­ου του 2010 στον Άγιο Πα­ντε­λε­ή­μο­να. Την Πέμ­πτη 8 Δε­κέμ­βρη, στο Β πε­ντα­με­λές Εφε­τείο Αθη­νών θα εκ­δι­κα­στεί η έφεση που άσκη­σαν οι (6 από τους 8) πρω­το­δί­κως κα­τα­δι­κα­σθέ­ντες «Αυ­τό­νο­μους Εθνι­κι­στές».για την υπό­θε­ση «της Πα­νόρ­μου», όταν τον Γε­νά­ρη του 2010 η συμ­μο­ρία νε­ο­να­ζί είχε επι­τε­θεί σε αντι­φα­σι­στι­κή συ­γκέ­ντρω­ση στο μετρό Πα­νόρ­μου, τραυ­μα­τί­ζο­ντας αρ­κε­τούς συ­γκε­ντρω­μέ­νους. Και στις δύο πε­ρι­πτώ­σεις, μη­νυ­τές και μάρ­τυ­ρες κα­τη­γο­ρί­ας είναι μέλη αντι­ρα­τσι­στι­κών ορ­γα­νώ­σε­ων (ανά­με­σά τους η Κί­νη­ση “Απε­λά­στε το Ρα­τσι­σμό”), ερ­γα­τι­κών σω­μα­τεί­ων, το­πι­κών συλ­λο­γι­κο­τή­των και φο­ρέ­ων που εκεί­νη την πε­ρί­ο­δο δί­να­με τη μάχη για να μην πε­ρά­σει η φα­σι­στι­κή τρο­μο­κρα­τία με την αγα­στή συ­νερ­γα­σία της αστυ­νο­μί­ας.   

Στην πε­ρί­πτω­ση της επί­θε­σης στον Αλέκο Αλα­βά­νο, το τάγμα εφό­δου της Χρυ­σής Αυγής στον Άγιο Πα­ντε­λε­ή­μο­να δρού­σε υπό το κά­λυμ­μα της πε­ρί­φη­μης “επι­τρο­πής πο­λι­τών” που είχαν επι­δο­θεί στο σπορ των επι­θέ­σε­ων κατά με­τα­να­στών και προ­σφύ­γων της πε­ριο­χής. Τότε πα­ρή­λαυ­ναν σε πρω­ϊ­νά­δι­κα, με­ση­με­ρια­νά­δι­κα και με­τα­με­σο­νύ­κτιες “ενη­με­ρω­τι­κές εκ­πο­μπές” πα­ρι­στά­νο­ντας τους αγα­να­κτι­σμέ­νους κα­τοί­κους που αγω­νί­ζο­νταν κατά της εγκλη­μα­τι­κό­τη­τας των “λαθρο”με­τα­να­στών. Κα­τη­γο­ρού­με­νοι στην υπό­θε­ση είναι “προ­σω­πι­κό­τη­τες” όπως η τότε δήθεν “ακομ­μά­τι­στη” κά­τοι­κος Θε­μι­δα Σκορ­δέ­λη, με­τέ­πει­τα υπο­ψή­φια βου­λευ­τής Α Αθη­νών των νε­ο­να­ζί, σή­με­ρα υπό­δι­κη για την υπό­θε­ση της εγκλη­μα­τι­κής ορ­γά­νω­σης της ΧΑ και για μα­χαι­ρώ­μα­τα προ­σφύ­γων μαζί με ομοϊ­δε­ά­τες της. Άλλη εξέ­χου­σα προ­σω­πι­κό­τη­τα κα­τη­γο­ρου­μέ­νου για την υπό­θε­ση είναι ο Σπύ­ρος Γιαν­νά­τος, μέλος της προ­σω­πι­κής φρου­ράς-συ­νο­δεί­ας του Άδωνι Γε­ωρ­γιά­δη όταν ήταν στο ΛΑΟΣ του Κα­ρα­τζα­φέ­ρη που αρ­γό­τε­ρα προ­σχώ­ρη­σε στο στρα­τό­πε­δο των υπο­στη­ρι­κτών της Χρυ­σής Αυγής όταν διά­φο­ροι ακρο­δε­ξιοί πο­λι­τευ­τές τύπου Πλεύ­ρη και Γε­ωρ­γιά­δη προ­τί­μη­σαν την επι­στρο­φή στο μα­ντρί της ΝΔ αντί για τον αστε­ρι­σμό της Χρυ­σής Αυγής του Μι­χα­λο­λιά­κου.   

Στην πε­ρί­πτω­ση της επί­θε­σης στο μετρό Πα­νόρ­μου, απο­σκιρ­τή­σα­ντες πρώην Χρυ­σαυ­γί­τες όπως ο Δη­μή­τρης Πα­πα­γε­ωρ­γί­ου, αρ­θρο­γρά­φος της φα­σι­στο­φυλ­λά­δας Ελεύ­θε­ρη Ώρα, κα­τα­δι­κα­σμέ­νος για πα­λιό­τε­ρες επι­θέ­σεις Χρυ­σαυ­γι­τών κατά μελών αρι­στε­ρών ορ­γα­νώ­σε­ων, συ­γκρό­τη­σαν τη συμ­μο­ρία των “Αυ­τό­νο­μων Εθνι­κι­στών” που στρα­το­λο­γού­σε μα­θη­τές σχο­λεί­ων των Αμπε­λο­κή­πων και άλλων πε­ριο­χών, επι­χει­ρώ­ντας απο­τυ­χη­μέ­να να δη­μιουρ­γή­σει νέα άβατα, ζη­λεύ­ο­ντας τη δόξα των Χρυ­σαυ­γι­τών του Αγίου Πα­ντε­λε­ή­μο­να. Η υπό­θε­ση εκ­δι­κά­στη­κε τε­λι­κά τον Ιούνη του 2015 και οι ποι­νές που επι­βλή­θη­καν ήταν κα­τα­δι­κα­στι­κές αλλά πολύ χα­μη­λές για την κλί­μα­κα της επί­θε­σης και για ελά­χι­στους από τους τότε κα­τη­γο­ρού­με­νους (με ένα πρω­το­φα­νές σκε­πτι­κό αθω­ώ­θη­καν 24 από τους 32 κα­τη­γο­ρού­με­νους που δεν είχαν ανα­γνω­ρι­στεί από του­λά­χι­στον δύο μάρ­τυ­ρες…). Οι κα­τη­γο­ρού­με­νοι, άσκη­σαν έφεση και κυ­κλο­φο­ρούν ελεύ­θε­ροι, καθώς οι πρω­τό­δι­κες κα­τα­δί­κες τους είχαν ανα­σταλ­τι­κό χα­ρα­κτή­ρα.   

Η ση­μα­σία των δικών

Και στις δύο πε­ρι­πτώ­σεις, η δράση των αντι­ρα­τσι­στι­κών ορ­γα­νώ­σε­ων, δη­μο­κτρα­τών κα­τοί­κων, το­πι­κών συλ­λο­γι­κο­τή­των και φο­ρέ­ων καθώς και της αρι­στε­ράς, έπαι­ξε κα­θο­ρι­στι­κό ρόλο στην απο­κά­λυ­ψη του πραγ­μα­τι­κού προ­σώ­που των νε­ο­να­ζί και συ­ντε­λε­σε στην προ­φυ­λά­κι­ση για αρ­κε­τούς μήνες κά­ποιων από τους φα­σί­στες πρω­τα­γω­νι­στές. Σή­με­ρα οι ακρο­δε­ξιές φωνές ξα­να­δυ­να­μώ­νουν, συ­νε­πι­κου­ρού­με­νες τόσο από τις πο­λι­τι­κές λι­τό­τη­τας όσο και από την πρό­σφα­τη ρα­τσι­στι­κή συμ­φω­νία ΕΕ-Τουρ­κί­ας για το προ­σφυ­γι­κό που εφαρ­μό­ζει η κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ – ΑΝΕΛ. Στη Χίο και στην Μυ­τι­λή­νη η εξα­θλί­ω­ση των προ­σφύ­γων και με­τα­να­στών που κρα­τού­νται φυ­λα­κι­σμέ­νοι στα hot-spot φυ­λα­κές οδη­γεί σε εξε­γέρ­σεις απελ­πι­σί­ας, που αξιο­ποιού­νται από Χρυ­σαυ­γί­τες, ακρο­δε­ξιούς πο­λι­τευ­τές και αυ­το­διοι­κη­τι­κούς πα­ρά­γο­ντες για να στή­σουν νέες επι­τρο­πές “αγα­να­κτι­σμέ­νων” που απο­τε­λούν ξανά φυ­τώ­ρια ταγ­μά­των εφό­δου. Η δίκη της Χρυ­σής Αυγής έχει κα­θυ­στε­ρή­σει σε τέ­τοιο βαθμό που κυ­κλο­φο­ρούν ελεύ­θε­ροι ο δο­λο­φό­νος Ρου­πα­κιάς και οι προϊ­στά­με­νοι του, ενώ κα­τη­γο­ρού­με­νοι φα­σί­στες και λοι­ποί Χρυ­σαυ­γί­τες προ­κα­λούν με θρά­σος μάρ­τυ­ρες κα­τη­γο­ρί­ας και αντι­φα­σί­στες μέσα κι έξω από την αί­θου­σα του δι­κα­στη­ρί­ου. Ακρι­βώς γι” αυ­τούς τους λό­γους, η κα­τα­δί­κη των φα­σι­στών του Αγίου Πα­ντε­λε­ή­μο­να και της Πα­νόρ­μου έχουν σή­με­ρα ιδιαί­τε­ρη αξία. 

Πέρα από την αυ­το­νό­η­τη ση­μα­σία της κα­τα­δί­κης των φα­σι­στών για κά­ποιες επι­θέ­σεις που έγι­ναν πολλά χρό­νια πριν, η κι­νη­το­ποί­η­ση του κι­νή­μα­τος αντί­στα­σης και της αρι­στε­ράς ανα­δει­κνύ­ε­ται ξανά σε προ­ϋ­πό­θε­ση ανά­σχε­σης των φι­λο­δο­ξιών των φα­σι­στών που ευ­ελ­πι­στούν να ανα­κάμ­ψουν στα ερεί­πια των υπο­σχέ­σε­ων του κυ­βερ­νη­τι­κού ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ για τερ­μα­τι­σμό των μνη­μο­νια­κών και ρα­τσι­στι­κών πο­λι­τι­κών των προη­γού­με­νων κυ­βερ­νή­σε­ων. Στο χέρι μας είναι να τους κό­ψου­με ξανά το δρόμο, όπως το 2013 με το παλ­λαϊ­κό αντι­φα­σι­στι­κό κί­νη­μα που επέ­βαλ­λε την πε­ρι­θω­ριο­ποί­η­ση των νε­ο­να­ζί της ΧΑ μετά τη δο­λο­φο­νία του Παύ­λου Φύσσα. Όπως και τότε, έτσι και τώρα, ο αγώ­νας ενά­ντια στα μνη­μό­νια και η μάχη για την απο­νο­μι­μο­ποί­η­ση και κα­τα­δί­κη των νε­ο­να­ζί απο­τε­λούν τις δύο όψεις του ίδιου νο­μί­σμα­τος: της απά­ντη­σης των θυ­μά­των της φτώ­χειας και του ρα­τσι­σμού που είναι απο­λύ­τως ανα­γκαία και εφι­κτή. 



 

Ετικέτες