Μετά την εγκατάλειψη από την κυβέρνηση του σχεδίου για εγκατάσταση 200 ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων στην Πτέρυγα Μπόμπολα του νοσοκομείου Αμαλία Φλέμιγκ και των όσων έχουν στη συνέχεια μεσολαβήσει, μία γνωστή ΜΚΟ νοίκιασε το πρώην Αστυνομικό Τμήμα Πεντέλης για να στεγάσει 32 ανήλικους πρόσφυγες.

Μόλις αυτό έγινε γνωστό, κάλεσαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή 12/1 διάφοροι «ανησυχούντες» κάτοικοι, με επικεφαλής δημοτικούς συμβούλους της παράταξης που ελέγχει τον Δήμο.  Υπήρξε άμεση αντίδραση από την Πρωτοβουλία Κατοίκων Πεντέλης-Μελισσίων και συγκέντρωση αντι-ρατσιστών από την Πεντέλη και τις γύρω περιοχές, η οποία με την παρουσία και τη ζωντάνια της έδωσε τον τόνο στην πλατεία, επισκιάζοντας την ακροδεξιά σύναξη.  

Η συνέχεια της Πρωτοβουλίας δόθηκε με την πολύ πετυχημένη εκδήλωση για το προσφυγικό, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14/1. Τη συζήτηση στήριξαν με την παρουσία και τις παρεμβάσεις τους συλλογικότητες τόσο από την περιοχή μας όσο και από γειτονικές περιοχές, καθώς και εκπρόσωποι από σωματεία εργαζομένων, Ενώσεις και Σύλλογοι Γονέων, όπως και μέλη αριστερών δημοτικών παρατάξεων από Αγία Παρασκευή και Μαρούσι. Όλοι οι παρευρισκόμενοι συμμερίστηκαν την ανάγκη να φτιαχτεί ένα πλατύ μέτωπο στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, αναγκαίο για τους κοινούς αγώνες που καλούμαστε να δώσουμε απέναντι στα ρατσιστικά και φασιστικά φαινόμενα που αναδύονται.

Σ’ αυτό το πνεύμα προτάθηκε και υιοθετήθηκε ψήφισμα με τα βασικά σημεία των θέσεων της Πρωτοβουλίας, το οποίο θα καταθέταμε με παρέμβασή μας στο έκτακτο ΔΣ του Κοινοτικού Συμβουλίου Πεντέλης το επόμενο βράδυ.

Στην ανοιχτή και διευρυμένη συνεδρίαση της Τετάρτης 15/1 του Τοπικού Συμβουλίου Πεντέλης, στην οποία παρευρεθήκαμε, προκλήθηκε ένταση και διακόπηκε η διαδικασία, όταν άτομο, που φέρεται μάλιστα να είναι στενό συγγενικό πρόσωπο της προέδρου του Συμβουλίου, προκλητικά και μεγαλόφωνα καλούσε τηλεφωνικά γνωστούς του, λέγοντας «φέρτε περίστροφα και ελάτε», απειλώντας ταυτόχρονα ομάδα πολιτών, που προσέρχονταν στη συνεδρίαση. Στο μεταξύ δημοτικός σύμβουλος, που ισχυρίστηκε ότι του επιτέθηκε κάποιος προσερχόμενος, κάλεσε την αστυνομία. Ο «πιστολέρο» βέβαια φρόντισε να εξαφανιστεί και οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ για μία ακόμη φορά έστρεψαν τα βέλη στη λάθος πλευρά και προχώρησαν σε 2 αναίτιες  προσαγωγές! Με τη φασαρία που προκλήθηκε και τις αντιδράσεις της Πρωτοβουλίας, το κλίμα άλλαξε. Προς υπεράσπιση των προσαχθέντων και επιβεβαίωση των όσων είχαν συμβεί,  προσέτρεξαν οι δημοτικοί σύμβουλοι και η αντιδήμαρχος, ζητώντας την απελευθέρωσή τους, μη αναγνωρίζοντας κάποιον ως δράστη της «έντασης».  Μετά την εξακρίβωση των στοιχείων τους, οι προσαχθέντες αφέθηκαν αμέσως ελεύθεροι.  

Μετά την αποχώρηση της αστυνομίας, και παρά το τεταμένο κλίμα, η συνεδρίαση συνεχίστηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Μάλιστα οι τοπικοί σύμβουλοι των δεξιών παρατάξεων, που πήραν το λόγο, προσπάθησαν να διαχωρίσουν τη θέση τους από τις ακραίες ρητορικές και να επιδείξουν «ανθρωπιστικές» προθέσεις! Εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας κατοίκων τοποθετήθηκαν μετά τους συμβούλους, και διαβάστηκε το ψήφισμα που είχε εγκριθεί στην εκδήλωση της προηγούμενης μέρας. Στο τέλος οι παρευρισκόμενοι ακροδεξιοί έφευγαν με τα μούτρα κατεβασμένα, ενώ ένας τοπικός σύμβουλος προσπαθούσε να πείσει ότι «έγινε γόνιμη συζήτηση και φεύγουμε όλοι σοφότεροι»!

Οι αντιρατσιστικές δράσεις στην περιοχή, τόσο η συγκέντρωση που κάλεσαν τα σωματεία εργαζομένων Αμαλία Φλέμιγκ και Σισμανόγλειου, όσο και οι παρεμβάσεις της Πρωτοβουλίας πολιτών στην τοπική κοινωνία, έχουν στριμώξει τους ρατσιστές και τη δημοτική αρχή. Η προσπάθεια να εμφανίσουν την περιοχή μας ως ξενοφοβική και ρατσιστική δεν πέρασε, και έπεται η συνέχεια.

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες