Περισσότερα από 35 μπλόκα αγροτών είναι στημένα σε όλη τη χώρα και τα τρακτέρ, που συμμετέχουν, πληθαίνουν συνέχεια.

Οι ώρες που κλείνουν οι εθνικές οδοί, τα τελωνεία και τα διόδια γίνονται όλο και περισσότερες, οι καταλήψεις σε Περιφέρειες, ΟΓΑ και άλλες υπηρεσίες είναι στην ημερήσια διάταξη, σχεδιάζονται κι άλλες και δεν υπάρχει κανένα λαϊκό στρώμα που να διαμαρτύρεται και να εναντιώνεται στις κινητοποιήσεις των αγροτών.

Στα χωριά υπάρχει απόλυτη συμφωνία με τις κινητοποιήσεις. Οι φορτηγατζήδες, που παλιότερα κοντράρονταν με αντίστοιχα μπλόκα, γιατί εμποδίζονταν να κυκλοφορήσουν, είναι μαζί με τους αγρότες και με δικά τους αιτήματα.

Η κυβέρνηση, με το ασφαλιστικό-λαιμητόμο που προωθεί, κατάφερε το ακατόρθωτο: να ενώσει με τους αγρότες ακόμα και τους «γραβατωμένους» δικηγόρους, γιατρούς και μηχανικούς. Στην Κομοτηνή και στα Μεσόγεια, δικηγόροι, μηχανικοί κι αγρότες ένωσαν τη διαμαρτυρία τους. Στην Άρτα και αλλού οργανώθηκαν κοινές συσκέψεις φορέων, που θίγονται μέχρι εξαφανίσεως από το αντι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Εργαζόμενοι του ΟΓΑ, στην κινητοποίησή τους στη Θεσσαλονίκη, απευθύνθηκαν και στους αγρότες, ενώ πλήθος σωματείων, επιμελητηρίων κ.ά., που σχετίζονται με τον αγροτικό χώρο, βγάζουν ψηφίσματα συμπαράστασης (Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΥΠΑΑΤ, ΠΕΓΔΥ, ΓΕΩΤΕΕ κλπ).

Η κινητοποίηση όταν εμφανίστηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Κομοτηνή, που δεν μπορούσε να ξαναβγεί από το κτίριο όπου βρισκόταν, η εντυπωσιακά μεγάλη συγκέντρωση στα εγκαίνια της έκθεσης Agrotica στη Θεσσαλονίκη, το μπλοκάρισμα του Κουρουμπλή στη Βιάννο Κρήτης από διαμαρτυρόμενους αγρότες, όλες αυτές οι εκδηλώσεις αγώνα δεν δείχνουν να κοπάζουν. Κάθε άλλο μάλιστα.

Οι συσκέψεις στα μπλόκα είναι τακτικές και μαζικές και η διαπίστωση είναι πως μόνο η κλιμάκωση μπορεί να εξασφαλίσει τη νίκη.

Το «χαρτί» του διαλόγου δεν αποδείχτηκε ατού για την κυβέρνηση, αφού είναι απολύτως σαφές ότι είναι προσχηματικός και χωρίς προοπτική υποχώρησής της, καθώς έχει διαλέξει από το βράδυ της 5ης Ιουλίου την πλευρά με την οποία πήγε, τους «θεσμούς» δηλαδή και τα μνημόνιά τους. Έτσι, το παλιότερο κόλπο με το διάλογο δεν έπιασε στους αγρότες, ακόμα κι όταν οι πιο φιλοκυβερνητικοί (π.χ. ο Θοδωρής Παπακωνσταντίνου, από την Πρωτοβουλία Αγροτών) προσπάθησαν να πάνε στο Μέγαρο Μαξίμου, οι αντιδράσεις κι η χλεύη των αγροτών ήταν τόσο έντονες, που τον… μάζεψαν πίσω.

Αποκαλυπτικές αλήθειες από τον Β. Αποστόλου «φουντώνουν» το κλίμα

Η αλαζονεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η λάθος ερμηνεία της κλεμμένης ψήφου της 20ής Σεπτέμβρη και η αφέλεια του Υπουργού ΑΑ&Τ, Β. Αποστόλου, υπό την εντεινόμενη πίεση των μπλόκων των αγροτών, τον ανάγκασαν να αποκαλύψει την  πραγματικότητα.

Δηλώσεις του σε κανάλια και σταθμούς διαφωτίζουν πλήρως την κατάσταση και χειροτερεύουν τη θέση του απέναντι στους κινητοποιημένους αγρότες. Στο MEGA του ξέφυγε: «αν πάρουμε πίσω τη συμφωνία, υπάρχει ένα θέμα παραμονής της χώρας μας στην ΕΕ». Στον Real FΜ, ο κ. Αποστόλου είπε ενδεικτικά: «πρέπει μια συνταξούλα 280-260 ευρώ να δίνεται σε όλους αδιακρίτως», ενώ στο ΣΚΑΪ χαρακτήρισε τους αγρότες φοροφυγάδες.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με Κατρούγκαλο κι Αλεξιάδη, ο Β. Αποστόλου διατύπωσε το επιχείρημα ότι η αύξηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια συμφέρει τους αγρότες, αφού ξοδεύουν περισσότερα και δεν μένουν πολλά για να φορολογηθούν μετά!

Εισφορές-φόροι καταργούν το εισόδημα των μικρότερων και φτωχότερων αγροτών

Ο Υπουργός προσπάθησε επίσης να κινητοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό ενάντια στους αγρότες, με το κλασσικό συστημικό επιχείρημα: ο «έλληνας φορολογούμενος» πληρώνει τα «προνόμια» των φοροφυγάδων αγροτών.

Ωστόσο, αυτή η συνειδητή προσπάθεια πλάνης του υπόλοιπου εργαζόμενου κόσμου σκοντάφτει στο ότι δεν εξηγεί καθόλου τη φοροδιαφυγή των μεγάλων επιχειρηματιών, δεν δικαιολογεί γιατί το πετρέλαιο των αγροτών φορολογείται, ενώ των εφοπλιστών είναι εντελώς αφορολόγητο και δεν πείθει τους μικρομεσαίους αγρότες να υποχωρήσουν, αφού, αν εφαρμοστούν τα ασφαλιστικά-φορολογικά νέα μέτρα, εκείνοι θα εξαφανιστούν από το επάγγελμά τους.

Οι μεγάλο-μεσαίοι αγρότες δεν θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους, γιατί μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες εισφορές-φόρους που έρχονται. Το μεγάλο πρόβλημα το έχουν οι μικρομεσαίοι που δουλεύουν ήδη και σε οικοδομές κι όπου αλλού βρουν εργασία, γιατί δεν φτάνει το αγροτικό εισόδημα για να ζήσουν, οι εισφορές-φόροι θα είναι υπερβολικό ποσοστό ανύπαρκτου εισοδήματος, οι επιδοτήσεις εδώ και αρκετά χρόνια είναι αποσυνδεμένες από την παραγωγή (συνδέονται με τα στρέμματα που διαθέτουν και τα «δικαιώματα» που πρόλαβαν να κατοχυρώσουν), ενώ ο ΦΠΑ στα αγροεφόδια και η μείωση επιστροφής φόρων είναι δυσανάλογα των παραγωγικών δυνατοτήτων τους.

Η κούφια «λύση» που προτείνεται για το διαχωρισμό σε κατ’ επάγγελμα αγρότες και τους υπόλοιπους, θίγει ακριβώς αυτούς που δεν μπορούν να ζουν μόνο από τις αγροτικές δραστηριότητες.

Η παραγωγή θα περάσει πλήρως και σε όλα τα στάδια στις πολυεθνικές και τον οικονομικό ανταγωνισμό, κάτι που δεν εγγυάται ποιότητα, ασφάλεια και επάρκεια τροφίμων.

Το επιχείρημα ότι θα χαθεί η ελληνική πρωτογενής παραγωγή, που θα φέρει υποτίθεται πλούτο για «όλη τη χώρα» και όλους τους κατοίκους της, δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Και προσανατολίζει σε λάθος κατευθύνσεις και σε σύμπλευση με κομμάτια που δεν είναι ειλικρινείς και μόνιμοι σύμμαχοι της μικρο-μεσαίας αγροτιάς. Χρειάζεται προσοχή.

Ελληνική πρωτογενής παραγωγή υπάρχει και στη Μανωλάδα, όπου «φράουλες και αίμα» μπερδεύονται επικίνδυνα, και παράγει κέρδη για τη «χώρα», τα οποία μάλιστα εμπόδισαν μεγάλα στελέχη του τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, το 2013, να καταδικάσουν ανοιχτά κι έντονα τους πυροβολισμούς των θερμοκηπιάδων προς τους μετανάστες-εργάτες γης, με το επιχείρημα ότι θα πληγεί η αγροτική παραγωγή!

Οι μικρομεσαίοι αγρότες, ως σύμμαχο στρώμα της εργατικής τάξης, έχουν να κερδίσουν και μπορούν να βοηθήσουν και αυτό το κομμάτι των καταναλωτών.

Υπάρχουν κι οι αγρότες-επιχειρηματίες που εποφθαλμιούν τις επιδοτήσεις, τη γη και τη δουλειά των υποτιθέμενων «συναδέλφων τους». Και αυτοί, ναι, φοροδιαφεύγουν, αλλά η λύση είναι να φορολογηθεί το εισόδημά τους στην πηγή κι όχι να φορολογηθούν οι άλλοι (μέσω των ασφαλιστικών εισφορών) και να συνεχίσουν να φοροδιαφεύγουν ή φοροαποφεύγουν οι μεγάλοι.

Πολιτικά καθοδηγούμενες κινητοποιήσεις;

Ένα τόσο μεγάλο κίνημα όπως το αγροτικό είναι φυσικό να έχει όλες τις πολιτικές παρατάξεις μέσα του. Είναι τόσο μεγάλη η επίθεση και τόσο εύλογες οι ισχυρές αντιδράσεις των αγροτών, που κανένα κόμμα δεν μπορεί να τις ελέγξει.

Η ΝΔ θέλει να τις σταματήσει στην πραγματικότητα, αφού ο νεοεκλεγείς φιλελεύθερος Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι «ούτε με τα τρακτέρ-ούτε με τους δανειστές», όπως διαδίδει ψέματα. Η αλήθεια, γνωστή από το πρόσφατο παρελθόν, είναι πως συμπαρατάσσεται θερμά με τους δανειστές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να φέρει σε διάλογο τους αγρότες, να βρει «λύσεις» που δεν θα αντιτίθενται στις επιλογές των ΕΕ-ΔΝΤ και τραπεζών και να ενεργοποιήσει αντιδραστικά και ανταγωνιστικά αντανακλαστικά στην πλειοψηφία της κοινωνίας, αλλά μάταια. Πολλοί είναι οι αγρότες που τον ψήφισαν το Σεπτέμβριο, πολλοί δηλώνουν ότι «εμείς δεν είμαστε εναντίον της κυβέρνησης και δεν θέλουμε να τη ρίξουμε, αλλά, “άλλο αυτό” και άλλο η τερατώδης επίθεση που εξαπολύεται. Από τις κινητοποιήσεις μας δεν αποχωρούμε. Να μας βρει λύση και να πάρει πίσω το νομοσχέδιο, για να ξεκινήσει η συζήτηση». Καλοπροαίρετοι και αποφασισμένοι συγχρόνως! Από αυτούς «θα το βρει» η κυβέρνηση, γι’ αυτό ας είναι προσεκτική στο πώς χαρακτηρίζει το σύνολο των αγροτών κι ας μην τους «χαρίζει» στους φασίστες της Χρυσής Αυγής.

Η Χρυσή Αυγή, θεωρώντας ότι έχει μεγαλύτερες «ευκολίες» στα μικρομεσαία στρώματα των ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών, επιχείρησε στην Agrotica να καρπωθεί τον ξεσηκωμό των αγροτών. Όμως, είναι μειοψηφία, δεν εκφράζει τα αληθινά συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών και όσο το εργατικό κίνημα είναι έτοιμο να εκραγεί αναλόγως, η Χρυσή Αυγή δεν έχει περιθώρια να εκληφθεί ως εναλλακτική ρεαλιστική λύση.

Το ΚΚΕ κρατάει τις συνηθισμένες διαχωριστικές του κι έχει τα «δικά του μπλόκα», αλλά προς το παρόν το μέγεθος της κινητοποίησης εξασφαλίζει ενότητα. Ωστόσο, αν το ΚΚΕ καθοδηγούσε το σύνολο των μπλόκων δεν θα ξέφευγε από τις συμβολικές ενέργειες.

Η ΛΑΕ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των αγροτών δηλωμένα και με ενεργή συμμετοχή, προσπαθώντας να δημιουργηθεί η νικηφόρα και αποτελεσματική συμμαχία μικρομεσαίων αγροτών και εργαζομένων, ενάντια στις μνημονιακές επιλογές και κυβερνήσεις, για το κοινό συμφέρον.

Γι’ αυτό η συμμετοχή των αγροτών στη μεγάλη Γενική Απεργία, που ετοιμάζεται για τις 4 Φλεβάρη, αποτελεί βήμα σημαντικό και κρίσιμο. Βήμα που θα γίνει γιατί είναι απόφαση ΌΛΩΝ. Βήμα που θα αλλάξει πολλά!

Ετικέτες