Είναι πραγματικά προκλητικό να αναγκάζεται ένας άνθρωπος, που βρίσκεται στη φυλακή, να φτάσει μέχρι το έσχατο όριο της βιολογικής εξόντωσης, προκειμένου να διεκδικήσει τα στοιχειώδη δικαιώματα που θα έπρεπε να του παρέχονται. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας ξεκίνησε απεργία πείνας στις 2/5, ύστερα από την άρνηση του εισαγγελέα στο αίτημα χορήγησης της νέας άδειας που δικαιούται.

Τρομοκρατία των ΜΜΕ

Τα κυρίαρχα μίντια, με έναν κατευθυνόμενο τρόπο, προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα τρομοκρατίας και φόβου γύρω από το ζήτημα της άδειας του Δημήτρη Κουφοντίνα, όπως αντίστοιχα επιδίδονται σε ένα κρεσέντο τρόμου μπροστά στο νόμιμο ενδεχόμενο αποφυλάκισης του Νίκου Ρωμανού. Το πρόβλημα είναι ότι οι βασικοί αρθρογράφοι των μεγάλων εφημερίδων δεν επιχειρηματολογούν για την άποψή τους περί μη χορήγησης της περίφημης άδειας. Αντιθέτως, δογματίζουν και στη συνέχεια πάνω στη διαμορφωμένη συνθήκη αναπαράγουν τσιτάτα και βαρύγδουπες εκφράσεις, προκειμένου να προδιαθέσουν και τελικώς να κατευθύνουν τον αναγνώστη. Έτσι, ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν είναι ένας κρατούμενος στις φυλακές, που διεκδικεί ένα νόμιμο δικαίωμα. Είναι ο «Λουκάς της 17Ν», είναι ο «πολυισοβίτης», είναι ο «αμετανόητος τρομοκράτης».

Ανεξαρτήτως του τι άποψη έχει ο καθένας για την πολιτική ταυτότητα και τη στάση ζωής του Δημήτρη Κουφοντίνα, αυτό που δεν καταλαβαίνουν όλοι οι παραπάνω, ή μάλλον κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν, είναι ότι στην παρούσα φάση δεν δικάζεται ο Δημήτρης Κουφοντίνας για δεύτερη φορά. Ο Κουφοντίνας έχει δικαστεί και βρίσκεται στις φυλακές πάνω από 15 χρόνια. Το ερώτημα και το μείζον ζήτημα είναι άλλο. Το αν το νόμιμο δικαίωμα χορήγησης αδείας σε έναν άνθρωπο που βρίσκεται στη φυλακή μπορεί να εξαρτάται από το βέτο ενός εισαγγελέα κατά περίσταση και διάθεση. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας έχει δηλώσει το ποιος είναι και τι πιστεύει χωρίς να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του. Το να καταδικάζεται επικοινωνιακά για πολλοστή φορά γι’ αυτά απλώς αποκρύπτει ένα ζήτημα βαθύτερο και στοιχειώδες σε ένα κράτος δικαίου.

Δικαστικές ευθύνες

Τα μίντια, όμως, απλώς καλύπτουν επικοινωνιακά, και όπως βολεύει τους ιδιοκτήτες τους, θέματα όπως το συγκεκριμένο. Τη βασική ευθύνη τη φέρει η δικαστική εξουσία και οι λειτουργοί της που για μία φορά ακόμη εξαντλούν την αυστηρότητά τους απέναντι σε ένα πρόσωπο που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είχε βρεθεί απέναντι στην καθεστηκυία τάξη πραγμάτων. Η άρνηση της εισαγγελέως και του δικαστικού συμβουλίου για χορήγηση αδείας έρχεται σαν συνέχεια σε μια σειρά αντιδραστικές και συντηρητικές αποφάσεις της δικαιοσύνης απέναντι σε άτομα που ανήκουν σε πολιτικούς χώρους μη αποδεκτούς και αρεστούς από το σύστημα. Αποτέλεσμα της απόλυτης και αδιάλλακτης στάσης των δικαστικών αρχών είναι το να παίζεται κορώνα γράμματα η ζωή του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Η συνήγορός του Ιωάννα Κούρτοβικ έκανε γνωστή την ιατρική γνωμάτευση, σύμφωνα με την οποία, ήδη από τις 15/5 ο Κουφοντίνας έχει απώλεια βάρους 12,5 κιλά, παρουσιάζει γενικευμένη αδυναμία, ορθοστατική υπόταση, αφυδάτωση, αυξημένη παρουσία οξέος στο αίμα και πτώση του Ph. Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν η επιδείνωση της υγείας του και η απόφαση των γιατρών να τον μεταφέρουν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου στο οποίο βρίσκεται από τις 17/5. Κατόπιν τούτων, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, ζήτησε την αναίρεση του βουλεύματος με βάση το οποίο δεν χορηγούνταν η άδεια στο Δημήτρη Κουφοντίνα. Ήδη όμως η υγεία του είναι οριακή και άκρως επιβαρυμένη.

Πολιτική υποκρισία

Η πολιτική υποκρισία γύρω από το ζήτημα της χορήγησης άδειας στον Κουφοντίνα είναι πραγματικά προκλητική. Πηγαίνοντας προς τις εκλογές, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι ικανοί να πατήσουν κυριολεκτικά επί πτωμάτων προκειμένου να αντλήσουν πολιτική υπεραξία πάνω στο δόγμα του «τάξη και ασφάλεια». 

Σχολιάζοντας την αδράνεια και την απαθή στάση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η δικηγόρος του Δημήτρη Κουφοντίνα, σε δελτίο τύπου που εξέδωσε, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι θα έπρεπε «να προχωρήσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης στη νομοθετική τροποποίηση των διατάξεων εκείνων του σωφρονιστικού νόμου που συνεχώς παράγουν αδιέξοδες και άδικες καταστάσεις, στερώντας από την πρόσβαση σε δικαιώματα κρατουμένους που δικαιούνται σε αυτά και εκθέτοντας τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς σε πιέσεις, για λήψη αποφάσεων σκοπιμότητας και όχι ουσίας: Στην κατάργηση του εισαγγελικού βέτο, για την οποία το κυβερνών κόμμα είχε δεσμευτεί σε προηγούμενα στάδια, πριν από την ανάληψη της κυβερνητικής εξουσίας». 

Την ίδια στιγμή η ΝΔ από κοινού με τον αμερικανό πρέσβη αξιοποιούν σποραδικούς ακτιβισμούς κομματιών του αναρχικού χώρου, προκειμένου να εμπεδωθεί ένα κλίμα κοινωνικού φόβου, αλλά και αδιαφορίας για τα δικαιώματα των κρατουμένων. Η ουσία είναι ότι σύσσωμο το πολιτικό σύστημα παίζει ένα θέατρο σκιών, όπου ο καθένας κρύβεται πίσω από τις ευθύνες του προκειμένου να έχει πολιτικά οφέλη και να μη διακινδυνεύσει ψήφους ενόψει των εκλογών. Το προκλητικό όμως είναι ότι όλο αυτό παίζεται πάνω στην τεντωμένη κλωστή της υγείας ενός ανθρώπου. 

Η Αριστερά και το κίνημα οφείλουν να πάρουν ξεκάθαρη θέση στήριξης του δικαιώματος των κρατουμένων να μην εξαρτώνται οι άδειές τους από τα εισαγγελικά βέτο. Η απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα σε αυτή τη βάση είναι δίκαιη και πρέπει να τύχει υπεράσπισης.

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες