Ένα μήνα πριν τις τοπικές εκλογές και οι συνδυασμοί που θα διεκδικήσουν τη λαϊκή ψήφο, έχουν πλέον κατατεθεί πανελλαδικά.

Με το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο, να «πέφτει» πλέον στο 43%, οι μεταγραφές, τα παζάρια και συμπράξεις στα ψηφοδέλτια που στηρίζονται από τα αστικά κόμματα, έδωσαν και πήραν. 

Οι συμπράξεις δεν αφορούν μόνο τις «κορυφές», τους επικεφαλής δηλαδή των συνδυασμών, αλλά και τις μετακινήσεις υποψήφιων περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων, που πραγματικά για να τις παρακολουθήσει κάποιος χρειάζεται να αφιερώσει αρκετό χρόνο. Σίγουρα στην κινητικότητα αυτή βοήθησε ο περιορισμός των εκλεγμένων συμβούλων, που έκοψε τη φόρα σε πολλά «αντάρτικα» κατεβάσματα, ενώ διάφοροι υποψήφιοι κοίταξαν να στεγαστούν στα ψηφοδέλτια των φαβορί. 

Κυρίως όμως, η τάση αυτή ενισχύθηκε από την ομοφωνία στην υλοποίηση της πολιτικής κατεύθυνσης που χαράζει η κεντρική διοίκηση, στους Δήμους και ειδικά στις Περιφέρειες. Αν στην κεντρική πολιτική σκηνή οι διαφορές μεταξύ της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, είναι για τα επουσιώδη, στην τοπική αυτοδιοίκηση η καθεστωτική σύγκλιση μεταξύ τους είναι ακόμα πιο ορατή και απροκάλυπτη. 

Περιφέρειες 

Στην Περιφέρεια Αττικής, πρόσωπα που μετείχαν στις βουλευτικές εκλογές στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ μεταπήδησαν στη συνέχεια στον συνδυασμό που στηρίζει η ΝΔ, επικεφαλής του οποίου ήταν αρχικά ο Γιώργος Πατούλης, για να τον διαδεχτεί μετά την καρατόμησή του ο Νίκος Χαρδαλιάς. Πρόκειται για πράσινα στελέχη όπως ο Νίκος Σαργκάνης, που ήταν υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλακάκης που διεκδίκησε την εκλογή του στη βουλή από τη λίστα του Νότιου Τομέα της Β’ Αθηνών, η Αννα Μεθυμάκη, μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ και περιφερειακή σύμβουλος με την παράταξη του Γιάννη Σγουρού κ.ά. Ο Χρ. Καραμάνος, μέχρι πρόσφατα μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και από τα «πρώτα βιολιά» της διοίκησης Δούρου στην Περιφέρεια, θα είναι υποψήφιος με την παράταξη του Γ. Σγουρού. 

Στις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ στηρίζουν κοινούς υποψηφίους. Στην Περιφέρεια Κρήτης, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στηρίζουν τον Σταύρο Αρναουτάκη, τον οποίο το 2019 είχαν στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Στην Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στηρίζουν μαζί την Β. Χοχλάκα. Είχε προηγηθεί η δημόσια τοποθέτηση 10 στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, μελών της ΝΕ Λέσβου και του Συντονιστικού της ΟΜ Μυτιλήνης (οι 9 εξ αυτών μετέπειτα ανακάλεσαν), που ζητούσαν τη στήριξη του νυν περιφερειάρχη, Κ. Μουτζούρη, γνωστός σε όλους για τις ρατσιστικές απόψεις του και τις πολιτικές φιλίες με στελέχη της Χρυσής Αυγής και άλλους ακροδεξιούς στο νησί.

Οι Περιφέρειες είναι εμβληματικό πεδίο άσκησης της κυρίαρχης πολιτικής, για αυτό και οι κεντρικές επιλογές προσώπων από τα κόμματα, όπως και η αγωνία να κερδηθούν από τη ΝΔ, λίγο καιρό μετά τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές. Τα ΣΔΙΤ και η εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων, τα σημαντικά κονδύλια ΕΣΠΑ που συχνά χάνονται στη διαδρομή μετά την εκταμίευση, η επίθεση στους ελεύθερους δημόσιους χώρους με τις αναπλάσεις του τσιμέντου, είναι οι βασικές προτεραιότητες των τοπικών αρχόντων. Για να μην μιλήσουμε για την παντελή απουσία πολιτικής προστασίας, όταν βρέχει, όταν χιονίζει ή πολύ περισσότερο όταν έχουμε συνεχείς πυρκαγιές ή τι (δεν) έπραξαν στην πρόσφατη πανδημία. 

Για το λόγο αυτό, σε συνδυασμό με το αντιδημοκρατικό-ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας και την έλλειψη «γείωσης» των συνδυασμών, είναι μικρές και οι δυνατότητες παρέμβασης της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Η οποία δυστυχώς κατέρχεται κατακερματισμένη στην περιφερειακή κάλπη. Με ενωτική συμπόρευση και ένα ψηφοδέλτιο ανά Περιφέρεια, θα μπορούσαν οι δυνάμεις της μαχητικής Αριστεράς να ασκήσουν κριτική από καλύτερη θέση στα αυριανά περιφερειακά συμβούλια. Είναι αυτονόητη βέβαια από τη μεριά μας, η υπερψήφιση των όποιων αριστερών ψηφοδελτίων συμμετέχουν σε αυτή την κάλπη ανά την επικράτεια. 

Δήμοι

Στον δήμο Πάτρας, ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ στηρίζουν από κοινού τον Αϊβαλή. Ο συγκεκριμένος πήρε το «χρίσμα» διά στόματος Τσίπρα πριν τις βουλευτικές εκλογές, και πριν λίγες μέρες επιβεβαιώθηκε η στήριξη και από τον Ανδρουλάκη. Τελευταία στιγμή αποχώρησε από τον αντι-Πελετίδη συνασπισμό η ΝΔ, που τελικά θα στηρίξει άλλον υποψήφιο. Η τριμερής συμμαχία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, για να μην εκλεγεί ο υποψήφιος της Λαϊκής Συσπείρωσης, προέκυψε τελικά στην Καισαριανή. 

Στον δήμο Βόλου, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στηρίζουν ως κοινό υποψήφιο τον Ν. Παπαπέτρου. Η υποψήφια βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ Βίκυ Τσεκούρα (3η σε σταυρούς), κόντρα στην απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής, εντάχθηκε στο ψηφοδέλτιο του Αχιλλέα Μπέου, ο οποίος είναι ο εκλεκτός της ΝΔ, διαβόητος  για τον απολυταρχικό τρόπο άσκησης διοίκησης και τα σχεδόν καθημερινά περιστατικά τραμπούκικων και σεξιστικών συμπεριφορών. 

Είναι εμφανές ότι σε όλους αυτούς τους δημοτικούς συνδυασμούς το βασικό κριτήριο συγκρότησης είναι οι τοπικές διευθετήσεις μέσα από πελατειακά δίκτυα, για να προχωρήσουν οι μπίζνες με τις δημοτικές επιχειρήσεις, τους ιδιώτες και τους χορηγούς. Στις μικροεξουσίες αυτές, οι «ικανοί» υποψήφιοι με «αυτοδιοικητική οπτική», που δήθεν ενδιαφέρονται για το καλό της πόλης τους, δεν δίνουν δεκάρα για τις ανάγκες των κατοίκων που υποφέρουν από την ακρίβεια και τη διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών. Αδιαφορούν για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου και του φυσικού πλούτου που γίνονται θυσία στον καπιταλισμό της καταστροφής. Με αυτά τα κριτήρια αλλάζουν όνομα παράταξης κάθε τετραετία, στήνουν προσωποκεντρικούς εκλογικούς μηχανισμούς γύρω από τον/την υποψήφιο/α δήμαρχο, παρουσιάζουν προγράμματα για τα δευτερεύοντα και πλασάρονται ως οι καταλληλότεροι διαχειριστές της υπάρχουσας κατάστασης. 

Αντίποδας

Στον αντίποδα της αποθέωσης του  πολιτικαντισμού και τους δήμους- επιχειρήσεις, που οδηγούν σε πόλεις πολλαπλών αποκλεισμών, στέκονται τα εκλογικά κατεβάσματα της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Πρόκειται για δημοτικά σχήματα γέννημα τοπικών κινημάτων και αγώνων, με καθημερινή δράση στις γειτονιές. Με συνεπή παρουσία εντός και εκτός δημοτικών συμβουλίων τα τελευταία χρόνια. Με συλλογική εκπροσώπηση, που λειτουργούν δημοκρατικά και «από τα κάτω», με αριστερό-ριζοσπαστικό λόγο και ενωτικά χαρακτηριστικά, που συσπειρώνουν οργανωμένους και ανένταχτους αγωνιστές/τριες, όπως πχ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. 

Δημοτικά σχήματα που επιδιώκουν να μπουν ανάχωμα στην πολιτική κοινωνικής λεηλασίας που υπηρετούν κυβέρνηση και συστημικοί δήμαρχοι σήμερα. Ανοίγοντας τον δρόμο για να έρθουν οι πόλεις στα χέρια των κατοίκων τους αύριο, μέσα σε μια πορεία ριζικής αλλαγής του τωρινού μοντέλου αυτοδιοίκησης. Διεργασία χρήσιμη για να κερδίσουμε ξανά τις ζωές και τα δικαιώματά μας, για την ανατροπή των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών, προς όφελος των εργαζομένων και της Αριστεράς. 

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες