Βρισκόμαστε στην εποχή που οι δήμοι συντάσσουν τεχνικά προγράμματα και προϋπολογισμούς και ήδη η κυβέρνηση με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών (ΦΕΚ 1621/Β/31-07-2015) «παρέχει οδηγίες» για την κατάρτιση των προϋπολογισμών, οι οποίοι θα πρέπει να είναι «ρεαλιστικοί, ισοσκελισμένοι ή πλεονασματικοί».

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι δαπάνες πρέπει να περιοριστούν στις απολύτως αναγκαίες και επιβεβλημένες σε σχέση με το 2015, δηλ. πρέπει να περικοπούν δαπάνες υπερωριακής απασχόλησης, υπηρεσιακών μετακινήσεων, προμηθειών, τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, επιχορηγήσεις φορέων κ.τ.λ. Στην αντίθετη περίπτωση το «οικονομικό παρατηρητήριο των δήμων» -που ζει και βασιλεύει- επιβάλλει σκληρές αντικοινωνικές ρήτρες, όπως, π.χ., αυξήσεις δημοτικών τελών και άλλα.

Ταυτόχρονα με την αλλαγή του υπουργού Εσωτερικών έχουμε και πλήρη αλλαγή στις θέσεις της κυβέρνησης. Αντίθετα, με όσα υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά αλλά και όλο το οκτάμηνο της  διακυβέρνησης, ο νέος υπουργός «ανακάλυψε» ξαφνικά ότι  ο «Καλλικράτης», δεν είναι καταστροφή, κινείται προς τη… σωστή κατεύθυνση  και εν τέλει είναι «μεγάλη μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση»! Κι όμως ήταν 9 Σεπτεμβρίου, όταν ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γκοτσόπουλος, στο debate που είχε διοργανώσει η ΚΕΔΕ  με τη συμμετοχή όλων των εκπροσώπων των κομμάτων, δεσμευόταν ενώπιον του κορυφαίου θεσμικού οργάνου της αυτοδιοίκησης και δεκάδων άλλων δημάρχων ότι, αν επανεκλεγόντουσαν, θα καταργούσαν  τον «Καλλικράτη». Αντίστοιχη πλήρης ανατροπή των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει και όσον αφορά τα χωροταξικά όρια των δήμων (όπως κατηγορηματικά δήλωσε ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής , δεν τίθεται κανένα θέμα για αλλαγή αυτών των ορίων).

Όμως τα χειρότερα χτυπήματα ενάντια στο λαϊκό κόσμο θα προκύψουν και από τη μείωση κατά 10% στις δαπάνες για τις σχολικές επιτροπές για το έτος 2016, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης.  Όσοι δήμοι έχουν αναλάβει τα προνοιακά επιδόματα θα μπουν (και μπαίνουν) στη λογική να ξανακόψουν δικαιούχους, να περιορίσουν τις κοινωνικές παροχές  να διαχειριστούν δηλαδή  την φτώχεια και τη μιζέρια και των δικών τους οικονομικών αλλά και των δημοτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δήμους όπως η Γλυφάδα, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς δεν παίρνουν κανένα (!) παιδί από τους δημοσιευμένους καταλόγους μοριοδότησης.

Την ίδια στιγμή το «γαϊτανάκι» των ιδιωτικοποιήσεων της καθαριότητας σε πολλούς δήμους συνεχίζεται, την ίδια στιγμή που πολλοί εργαζόμενοι εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες. Φαίνεται πως κάποιοι ιδιώτες έχουν τις γνωριμίες αλλά και τη νομική δυνατότητα πλέον ώστε να επιχειρούν να καρπωθούν οφέλη σε βάρος των δημοτών.

Αντίθετα εκείνο που ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ είναι οι υπηρεσίες καθαριότητας να μείνουν κατ’ αποκλειστικότητα στον δημόσιο έλεγχο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είναι ο μόνος φορέας που μπορεί να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον αλλά και να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες για τους εργαζόμενους. Εξάλλου, ο ανταποδοτικός χαρακτήρας που έχουν οι υπηρεσίες καθαριότητας, δηλαδή το ότι ο πολίτης πληρώνει κατευθείαν, καταρρίπτει κάθε μνημονιακή δικαιολογία για το ότι λεφτά δεν υπάρχουν. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν!
Καλούμε τη νέα κυβέρνηση άμεσα να νομοθετήσει ανάλογα και να δρομολογήσει προσλήψεις, τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να πράξουν και να εφαρμόσουν ανάλογα, αλλά και τους πολίτες και εργαζόμενους να απαιτήσουν ανάλογα.
Συμφέρον όλων, η καθαριότητα να υπηρετεί με επάρκεια τις ανάγκες των κοινωνιών αλλά και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Για εμάς παραμένει ζητούμενο το «αυτοδιοίκητο» της τοπικής αυτοδιοίκησης που έχει καταργηθεί στην ουσία από τα μνημόνια και η οργάνωση της τοπικής κοινωνίας απέναντι σε όλα αυτά που μας επιφυλάσσουν οι πολιτικές των μνημονίων και της υποτέλειας.

*Δημοτικός Σύμβουλος-Επικεφαλής της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΙΚΑΙΑΣ-ΡΕΝΤΗ "κόντρα στο ρεύμα"

Ετικέτες