Για μια ακόμα χρονιά θα πραγματοποιηθεί το Resist Reclaim Revolt Camping. Ένα κάμπινγκ που τα προηγούμενα χρόνια μας γέμισε όμορφες στιγμές και αναμνήσεις. Από το Γύθειο μέχρι την Πρέβεζα και από την Εύβοια μέχρι την Κεφαλονιά το Resist Reclaim Revolt Camping ταξιδεύει κάθε χρόνο για να γίνει ένα σημείο συνάντησης, συζήτησης, διασκέδασης και φυσικά ξεκούρασης.

Εμπειρίες συλλογικότητας

Σε μια εποχή που οι διακοπές φαντάζουν πολυτέλεια, το Resist Reclaim Revolt Camping είναι εδώ για να δώσει μια φθηνή λύση συλλογικής διασκέδασης.

Μέσα στα χρόνια, ζήσαμε πολύ όμορφες στιγμές στα προηγούμενα κάμπινγκ. Στιγμές πολιτισμού, όπως πέρυσι όπου παρουσιάστηκε παραδοσιακό Ζακυνθινό θέατρο, οι λεγόμενες Ζακυνθινές ομιλιές, ή όπως το 2017 όπου μας δόθηκε η εμπειρία να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τον Μπρεχτ μέσα από την παράσταση «Ο Μπρέχτ επί σκηνής». Στιγμές συζήτησης, αλληλοκατανόησης και παθιασμένου διαλόγου με θέματα ιστορικά, όπως η Οκτωβριανή Επανάσταση και η Κομμούνα αλλά και πιο καθημερινά, όπως ο σεξισμός στα σχολεία, οι φοιτητικοί και εργατικοί αγώνες. Το κάμπινγκ έχει υπάρξει μια ευκαιρία να εντρυφήσουμε σε θεματικές που θα θέλαμε, αλλά μέσα στον χαμό της καθημερινότητας δεν προλαβαίνουμε και να εξοικειωθούμε με «δύσκολες» έννοιες όπως ο οικοσοσιαλισμός και η διαθεματικότητα. Αυτό που κάνει τις συζητήσεις ξεχωριστές τόσα χρόνια είναι το γεγονός πως δεν γίνονται ούτε απευθύνονται σε «ειδικούς», αλλά αντίθετα, ανοίγουν την κουβέντα επί ίσοις όροις. Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει και το κομμάτι της διασκέδασης –διακοπές είναι εξάλλου! Ρεμπέτικα γλέντια που κράτησαν μέχρι το πρωί, με τους μουσικούς να μας συνοδεύουν στις σκηνές παίζοντας τις τελευταίες νότες από τα ζηλιάρικα σου μάτια, πάρτυ στην παραλία που μας βρήκε η ανατολή να χορεύουμε, βραδιές μαύρης μουσικής που ξεσηκωθήκαμε με τζαζ, φανκ και ραπ ρυθμούς. 

Όσες και όσοι έχουμε βιώσει την μαγεία αυτής της μιας εβδομάδας συλλογικών διακοπών ξέρουμε πως μας δίνει ελπίδα, κουράγιο και δύναμη να συνεχίσουμε όλη την υπόλοιπη χρονιά. Οι συλλογικές κουζίνες όπου άντρες και γυναίκες μαγειρεύουν, καθαρίζουν και ψήνουν σουβλάκια χωρίς διαχωρισμό φύλου, η διασκέδαση χωρίς να έχουμε ανάγκη εξαντλημένους εργαζόμενους να μας σερβίρουν και ο σεβασμός του συνομιλητή στις συζητήσεις μας δείχνουν πως μπορούμε να ζήσουμε και να διασκεδάσουμε αλλιώς.

Ενάντια στον πόλεμο και τον μιλιταρισμό

Για αυτό είμαστε πολύ ενθουσιασμένες/οι  όσο πλησιάζουν οι μέρες του φετινού κάμπινγκ.  Φέτος θα βρεθούμε στην Χαλκιδική, στο Camping Marmaras από τις 27 Ιουλίου έως τις 3 Αυγούστου. Κεντρικό σύνθημα φέτος είναι «Ειρήνη στους Λαούς-Πόλεμο στους αφέντες» αφού δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε ανεπηρέαστοι/ες από το γενικότερο κλίμα. Σε μια προσπάθεια να απαντήσουμε στις πολεμοχαρείς κραυγές κεντρικό θέμα του κάμπινγκ θα είναι ο αντιπολεμικός και αντιμιλιταριστικός αγώνας. Σε αυτό το πλαίσιο θα συζητήσουμε για τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και πως γέννησε μια μαγιά αγωνιστών που στην συνέχεια καθόρισαν την πολιτική σκέψη όπως την ξέρουμε τώρα. Καθότι φέτος είναι και τα 100 χρόνια από την μικρασιατική εκστρατεία θα μιλήσουμε για τους μύθους γύρω της και τον αντιπολεμικό αγώνα που δόθηκε τότε μέσα στην χώρα, έναν αγώνα που έχει διαγραφεί από την επίσημη ιστορία και έχει ξεχαστεί και από κομμάτι της σύγχρονης αριστεράς. Θα θυμηθούμε τον αντιπολεμικό αγώνα που δόθηκε στις ΗΠΑ κατά την περίοδο του πολέμου στο Βιετνάμ και πως αυτός έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη του πολέμου για να εμπνευστούμε από το συγκλονιστικό αυτό κίνημα που συμπεριλάμβανε δράσεις στις ΗΠΑ αλλά και αντίσταση στα στρατεύματα των αμερικάνων στο Βιετνάμ. Βέβαια, από το πρόγραμμα των αντιπολεμικών συζητήσεων δεν θα μπορούσε να λείπει και μια συζήτηση για τον πόλεμο που γίνεται στην γειτονιά μας: η ιμπεριαλιστική διαμάχη στην Ουκρανία και το πώς στεκόμαστε απέναντι της θα είναι θέμα κεντρικής συζήτησης. Κάθε χρόνο στο κάμπινγκ προσπαθούμε να συνδεθούμε και με την περιοχή στην οποία βρισκόμαστε. Για αυτό και φέτος θα συζητήσουμε για την ιστορία της Θεσσαλονίκης –μια ιστορία κεντημένη από πολλούς πολιτισμούς και ακόμα περισσότερους αγώνες- αλλά και για τον αγώνα που δίνεται στις Σκουριές ενάντια στις εξορύξεις και την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Φυσικά όπως και κάθε χρόνο θα υπάρξουν γλέντια, πάρτυ, θεατρικά εργαστήρια, προβολές ταινιών και φυσικά πολλές βουτιές. Γιατί οι συλλογικές διακοπές θέλουν συζήτηση, αλλά και διασκέδαση!

Ετικέτες