Η ενέργεια του τμήματος δικαιωμάτων και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, να παρέμβουν στη δράση των ασφαλιτών, πριν από την πορεία της 6ης Νοεμβρίου, οδήγησε τον υπουργό Δημόσιας Τάξης σε νέο ακροδεξιό παραλήρημα εντός και εκτός Βουλής. Δε δίστασε μάλιστα να ζητήσει και την παρέμβαση της δικαιοσύνης για το ζήτημα. Το Rp, συνομίλησε για το θέμα με τη Μαρία Μπόλαρη, βουλευτή Α΄Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, που βρέθηκε στους δρόμους του κέντρου το πρωί της περασμένης Τρίτης, μαζί με το κλιμάκιο «προστασίας διαδηλωτών» του ΣΥΡΙΖΑ.

Μαρία, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε μια τέτοια πρωτοβουλία;

«Μετά το όργιο παραβίασης στοιχειωδών δικαιωμάτων των διαδηλωτών στις προηγούμενες γενικές απεργίες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και την δράση της αστυνομίας, πέρα και έξω από κάθε συνταγματικό όριο, έπρεπε να αντιδράσουμε σαν πολιτικός χώρος. Θυμίζω ενδεικτικά: αναιτιολόγητες προσαγωγές με κριτήριο το ντύσιμο, πολύωρη κράτηση στη ΓΑΔΑ χωρίς επικοινωνία με δικηγόρους, μετατροπή των αναίτιων  προσαγωγών σε συλλήψεις με κακουργήματα, βασανισμοί και εξευτελισμοί κρατουμένων. Ήταν μια σαφή προειδοποίηση προς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και την ΕΛ.ΑΣ., ότι τα μέλη των σωμάτων ασφαλείας δεν είναι “υπεράνω” των νόμων που τόσο συχνά επικαλείται ο κ. Δένδιας. Στόχος μας ήταν να περιφρουρήσουμε τον κόσμο μας, τους χιλιάδες διαδηλωτές, να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην ελεύθερη συνάθροιση».


Πώς ακριβώς λειτουργήσατε εκείνο το πρωινό;

«Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσαν τον υπεύθυνο κάθε ομάδας, με τον οποίο και συζητούσαν συγκεκριμένα. Εκφράσαμε την ανησυχία μας για τις πολυάριθμες προσαγωγές που παρατηρούνται στις τελευταίες διαδηλώσεις και ειδικότερα για το με ποια κριτήρια γίνονται, τι οδηγίες έχουν από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και αν αυτές παραβιάζουν τα δημοκρατικά και συνταγματικά δικαιώματα. Τις περισσότερες φορές απέφευγαν τις σαφείς απαντήσεις». 

Η κυβέρνηση σας κατηγορεί ότι ξεπεράσατε τις αρμοδιότητες που ορίζει ο ρόλος σας.

«Η φωτογραφία που παρουσιάζεται συνεχώς στα ΜΜΕ με εμένα συγκεκριμένα, όπου απευθύνομαι σε κάποιον άνδρα με πολιτικά και του λέω πως “αν επιμέναμε θα ήσασταν υποχρεωμένοι να μας δώσετε τα ονόματά σας, γιατί οι βουλευτές έχουν αυτό το δικαίωμα”, είναι ενδεικτική της δήθεν υπέρβασης αρμοδιοτήτων. Δικαίωμα το οποίο σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις το αγνοούσαν, με αποτέλεσμα να εισπράξουμε ακόμα και απαντήσεις του στυλ “τι είστε εσείς; Εγώ δεν σας φοβάμαι”, αλλά ακόμα και πιο επιθετικές συμπεριφορές. Όταν μια ομάδα ντυμένη με παραλλαγή “μάχιμου” διαδηλωτή, ρωτήθηκε γιατί φοράει κουκούλες, μαντήλια, έχει μούσια κλπ., πήραμε την προκλητική απάντηση “ότι και εσείς φοράτε μαύρα παντελόνια”. Υπήρξαν βέβαια και σουρεαλιστικοί διάλογοι. Όταν άλλοι αστυνομικοί-διαδηλωτές ρωτήθηκαν τι φέρουν μέσα στα σακίδιά τους, απάντησαν φαγητό και νερό, λόγω της πολύωρης ορθοστασίας εν ώρα υπηρεσίας!».

Ο κ. Δένδιας, σε έντονο ύφος στη βουλή, έκανε λόγο για «αντιποίηση αρχής» από μεριά σας και φασίζουσες συμπεριφορές. Τι απαντάτε;

«Επαναλαμβάνω. Δεν υπήρξε καμιά παραβίαση στα όρια που ορίζουν τη συμπεριφορά των εκλεγμένων αντιπροσώπων του κοινοβουλίου και σαφέστατα, καμιά “αντιποίηση αρχής”. Ο κ. Δένδιας, μάλλον αγνοεί την έννοια νομικών όρων ή ηθελημένα τους μεταφράζει όπως θέλει, για να ταυτίσει τη δράση του ΣΥΡΙΖΑ, με τις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής. Οι κατηγορίες του κ. υπουργού για φασίζουσες συμπεριφορές και η επίκληση, για άλλη μια φορά, της θεωρίας των δύο άκρων, έχει προφανή στόχο. Να ταυτίσει την μαζική αγωνιστική δράση, την πολιτική παρέμβαση της Αριστεράς, με τις εγκληματικές ενέργειες των νεοναζιστικών συμμοριών. Εμείς δε μαχαιρώσαμε κανένα, δε δείραμε μετανάστες, δεν εκδιώξαμε μικροπωλητές, ούτε προπηλακίσαμε ομοφυλόφιλους. Είναι τερατώδες να εξισώνεται η πολιτική ενέργεια με τη ναζιστική εγκληματικότητα».


Παρόλα αυτά, ο φάκελος της υπόθεσης πήγε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.

«Η βιασύνη του κ. Δένδια να κινήσει τη δικαστική έρευνα είναι αντιστρόφως ανάλογη με την εξοργιστική καθυστέρηση διερεύνησης, για δεκάδες καταγγελίες που αφορούν παραπτώματα αστυνομικών οργάνων, που ξεχνιούνται μετά από κάποια τυπική ΕΔΕ. Από ότι γράφτηκε στις εφημερίδες, η δικογραφία επιστράφηκε γιατί δεν προέκυψε αξιόποινη πράξη. Φαίνεται ότι η στάση μας ενόχλησε. Τι να κάνουμε. Έχουμε διαφορετικές ευαισθησίες. Εκείνος υποστηρίζει τα συμφέροντα  των τραπεζιτών και συγκαλύπτει τη δράση της Χρυσής Αυγής και εμείς υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας που κατεβαίνουν στους δρόμους ενάντια στα μνημόνια της καταστροφής».




Τι διαπιστώσατε από τη στάση αυτών των ομάδων;

«Σου έδιναν την εντύπωση ανθρώπων που δεν ήθελαν να λογοδοτήσουν σε κανένα και σε τίποτα. Προφανώς και είχαν οδηγίες για τη στάση αυτή, εφόσον η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν γνωστή από την προηγούμενη στην ΕΛ.ΑΣ.»



Μεγάλος ντόρος έγινε και για την ανάρτηση των φωτογραφιών αστυνομικών στο διαδίκτυο από ιστοσελίδα του χώρου. Υπήρξε παραβίαση προσωπικών δεδομένων;

«Δεν έχουμε να απολογηθούμε σε τίποτα για αυτό. Είναι το υπουργείο Δημόσιας Τάκης που όλο το προηγούμενο διάστημα διαπόμπευε οροθετικές γυναίκες και ανήλικα παιδιά που τόλμησαν να διαδηλώσουν ενάντια στο μαύρο μέλλον που τους επιφυλάσσουν οι πολιτικές του κ. Δένδια και του κ. Σαμαρά. Και μάλιστα, όντας αθώοι, αφού δεν είχαν ακόμα καταδικαστεί. Είναι προφανές ότι οι όποιες κατηγορίες περί αποκάλυψης προσωπικών δεδομένων δεν στοιχειοθετούνται, μιας και πρόκειται για δημόσια πρόσωπα σε δημόσιο χώρο».


Τι αποτέλεσμα έφερε αυτή σας η κίνηση;

«Αυτή μας η ενέργεια ίσως να μέτρησε στις λιγότερες προσαγωγές την ημέρα εκείνη, μόλις δύο θυμίζω. Το σίγουρο είναι ότι είχε πολύ θετική επίδραση στον κόσμο, όχι μόνο στους αριστερούς ανθρώπους, αλλά συνολικότερα. Ήταν μια πρακτική απάντηση στην άγρια καταστολή και στην αυθαιρεσία των σωμάτων ασφαλείας. Σίγουρα, τέτοιες κινήσεις πρέπει να επαναληφθούν. Μαζί με το απαραίτητο δυνάμωμα των εργατικών και πολιτικών αγώνων, είναι ακόμα ένα όπλο του κινήματος απέναντι στην καταπάτηση κοινωνικών δικαιωμάτων και την αστυνομική βία. Ο ΣΥΡΙΖΑ, τα μέλη του, οι βουλευτές του, δεν πρόκειται να κάνουν καμία έκπτωση σε ζητήματα δημοκρατίας και δεν πρόκειται να σιωπήσουν απέναντι σε κανένα φαινόμενο κρατικής καταστολής».





Ετικέτες