Την Δευτέρα 25 Ιουλίου, η ανεξάρτητη σύμβουλος Έφη Γαρίδη και μέλη της νέας δημοτικής παράταξης «Πόλης Ξεκίνημα» κατέθεσαν πρόταση ψηφίσματος στην 10η συνεδρίαση του Συμβουλίου της 4ης Διαμερισματικής Κοινότητας για το ζήτημα της δημιουργίας mall στο πρώην «Μουζάκη», το οποίο θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση.

Το ψήφισμα καταγγέλλει τις απαράδεκτες ενέργειες της κυβέρνησης για την επίσπευση των διαδικασιών αδειοδότησης του ογκωδέστατου mall δίπλα στο τεράστιας αρχαιολογικής σημασίας πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα από την γνωστή εταιρεία Artume, θυγατρική ενός από τα μεγαλύτερα κερδοσκοπικά fund στον κόσμο, της αμερικανικής BlackRock – μιας εταιρείας που από τη μια, έχει πρωταγωνιστήσει στην καταστροφολογία εναντίον της Ελλάδας και από την άλλη, παραβιάζει συστηματικά και παρασκηνιακά την νομιμότητα για μια τεράστια επένδυση στο κέντρο της Αθήνας!

Παρά τις επανειλημμένες απορρίψεις του σχεδίου από το Συμβούλιο της Επικρατείας και την εισήγηση της Εφορίας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Αθηνών για μείωση του ύψους στα συγκεκριμένα οικοδομικά τετράγωνα, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να αυξήσει το ύψος και από την πλευρά του, ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς υπέγραψε την γνωμοδότηση του ΚΑΣ.

Πρόκειται για την ίδια ιστορία που οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής απορρίπτουν τα τελευταία χρόνια - «ξαναζεσταμένη» αυτή την φορά από την σημερινή κυβέρνηση. Οι κάτοικοι θέλουν να διατηρηθεί και να αναβαθμιστεί ο πολιτισμικός χαρακτήρας του πάρκου, ενώ οι μικρές επιχειρήσεις της περιοχής και της Δυτικής Αθήνας απειλούνται με εξαφάνιση από το φαραωνικό mall.

Οι κάτοικοι δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από τις παντελώς ανυπόστατες διακηρύξεις για «επενδύσεις», «θέσεις εργασίας». Οι μόνες «θέσεις εργασίας» που θεωρούμε σίγουρες είναι αυτές που θα χαθούν από τις μικρές επιχειρήσεις της ευρύτερης γειτονιάς και της Δυτικής Αθήνας. Η μόνη ανάπτυξη που θεωρούμε σίγουρη είναι αυτή που θα καταστρέψει ένα μεγάλο αθηναϊκό πάρκο μεγάλης αρχαιολογικής και περιβαλλοντικής αξίας.

Καλούμε τους συμπολίτες μας σε εγρήγορση και δεσμευόμαστε πως ως δημοτική παράταξη θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να «μείνει στα χαρτιά» το σχέδιο της κυβέρνησης - όπως και κάθε αντίστοιχο οποιασδήποτε κυβέρνησης. Την λύση, για άλλη μια φορά, θα την δώσουν οι άνθρωποι και το κίνημα.

Ακολουθεί το προτεινόμενο ψήφισμα.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 4ης ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του της 5 Ιουλίου 2016, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να αποδεχθεί την αύξηση του ύψους σε 4 Ο.Τ. στη γειτονιά Ακαδημία Πλάτωνος, ανάμεσά τους το Ο.Τ. του πρώην Μουζάκη, νυν ιδιοκτησία ARTUME – BLACKROC, παρά την εισήγηση της Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Αθηνών για μείωση του ύψους. Συγκεκριμένα, ενώ ως τώρα ίσχυε ότι το ύψος των κτιρίων δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τα 15 μ., με τη νέα γνωμοδότηση το ύψος τροποποιείται ως εξής: Προς τη μεριά του αρχαιολογικού χώρου δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 18 μ., ενώ προς την πλευρά της λεωφόρου Κηφισού τα 21 μ. Ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς υπέγραψε την γνωμοδότηση του ΚΑΣ χωρίς να κάνει καμία διορθωτική παρέμβαση, παρά την τρίτη συνεχή απόρριψη του σχεδίου από το Συμβούλιο της Επικρατείας τον Φεβρουάριο.

Φαίνεται λοιπόν ότι θα δοθεί σύντομα το πράσινο φως για την κατασκευή Mall δίπλα στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα και στο αρχαιολογικό χώρο. Οι κάτοικοι της περιοχής είναι αντίθετοι σε αυτή την ενέργεια, που θα υποβαθμίσει και θα τσιμεντοποιήσει την περιοχή μας και γι’ αυτό το λόγο έχουν δώσει αγώνες εδώ και χρόνια ενάντια στην κατασκευή του Mall. Παράλληλα, στο πλευρό των κατοίκων βρίσκονται και οι καταστηματάρχες, καθώς ένα τέτοιας κλίμακας εμπορικό κέντρο θα «στεγνώσει» στην κυριολεξία όχι μόνο τις τοπικές αγορές των γειτονιών της Αθήνας (Κολωνός, Ακαδημία Πλάτωνος, Κεραμεικός, Βοτανικός), αλλά και το μεγαλύτερο μέρος των τοπικών αγορών της Δυτικής Αθήνας (Περιστέρι, Αιγάλεω, Χαϊδάρι).

Η 4η δημοτική κοινότητα οφείλει να υπερασπιστεί το δικαίωμα των κατοίκων στην αξιοποίηση της γειτονιάς μας και να είναι αντίθετη με ένα σχέδιο που θα αποτελέσει βασικό παράγοντα υποβάθμισης. Μαζί με τους κατοίκους πρέπει να διεκδικήσουμε:

  • Την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής με τρόπο που να αρμόζει στην αξία του, να τον αναδεικνύει, να γίνει ο μοχλός για τη διάσωση των τελευταίων αδόμητων χώρων δίπλα στο κέντρο της Αθήνας.
  • Την πραγματική αναβάθμιση των περιοχών κατοικίας με την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων υποδομών
  • Την αξιοποίηση, με επίκεντρο τον πολιτισμό και τη γνώση, του Βιομηχανικού Πάρκου (ΒΙΟΠΑ), που περιβάλλει την περιοχή κατά τα δύο όριά της, ενάντια στις κερδοσκοπικές επενδύσεις-φούσκες  που δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες για σταθερή εργασία.
  • Τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας σε αυτές. 

Ετικέτες