Το τραγικό συμβάν της 4ης Σεπτεμβρίου, με την πυρκαγιά που ξέσπασε σε κλινική του ΨΝΑ και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τριών ασθενών, αποτελεί την αναπόφευκτη οδυνηρή κατάληξη της διαδικασίας διάλυσης της δημόσιας ψυχικής υγείας. Πέντε χρόνια μετά την υπαγωγή της Ελλάδας σε καθεστώς μνημονιακής επιτήρησης και δύο χρόνια μετά την υπογραφή του μνημονίου Αντόρ – Λυκουρέντζου για την ψυχική υγεία, που προέβλεπε το κλείσιμο των δημόσιων ψυχιατρικών νοσοκομείων, οι δημόσιες δομές ψυχικής υγείας καταρρέουν. Τόσο τα ψυχιατρικά νοσοκομεία όσο και οι εξωνοσοκομειακές κοινοτικές δομές (Κέντρα Ψυχικής Υγείας, ξενώνες, οικοτροφεία κτλ) υποχρηματοδοτούνται σε τρομακτικό βαθμό και παρουσιάζουν τεράστιες ελλείψεις σε νοσηλευτικό, ιατρικό και λοιπό προσωπικό. Και όλα αυτά τη στιγμή που ο ελληνικός λαός, χειμαζόμενος από τη φτώχεια, την ανεργία και την κοινωνική περιθωριοποίηση, που έχουν προκαλέσει οι μνημονιακές πολιτικές, χρειάζεται περισσότερο παρά ποτέ ένα δημόσιο, υψηλής ποιότητας συστημα ψυχικής υγείας.

Η παρούσα κατάσταση  εκθέτει σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια, ακόμα και τη ζωή, ασθενών και εργαζομένων, υποβαθμίζει την παρεχόμενη ποιότητα ψυχικής περίθαλψης και οδηγεί το σύστημα ψυχικής υγείας στην οπισθοδρόμηση και την υιοθέτηση βάναυσων, κατασταλτικών, αντιθεραπευτικών πρακτικών. Απαιτείται άμεσα ένας ριζικός αναπροσανατολισμός και μετασχηματισμός της ψυχικής υγείας, που μπορεί να επιτευχθεί μόνο σε ρήξη με τις πολιτικές των μνημονίων και της ΕΕ.

Η Λαϊκή Ενότητα θα αγωνιστεί μαζί με τους εργαζόμενους στο χώρο της ψυχικής υγείας, τους λήπτες υπηρεσιών και όλο το λαό για:

  • Άμεση κατάργηση του μνημονίου Αντόρ – Λυκουρέντζου. Να ακυρωθούν τα σχέδια για κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων.
  • Άμεση αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την ψυχική υγεία και ενίσχυση των υπάρχουσων δομών δημόσιας ψυχικής υγείας (ψυχιατρικά νοσοκομεία, ψυχιατρικές κλινικές γενικών νοσοκομείων, ΚΨΥ, εξωνοσοκομειακές δομές) με προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού, ιατρικού και λοιπού προσωπικού.
  • Μετασχηματισμό του συστήματος ψυχικής υγείας, με στροφή προς τις κοινοτικές υπηρεσίες.  Εφαρμογή τομεοποίησης που θα λαμβάνει υπ’όψιν τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού, ίδρυση νέων δημόσιων Κέντρων Ψυχικής υγείας και εξωνοσοκομειακών δομών.
  • Δημόσιες, δωρέαν, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες ψυχικής υγείας που θα διασφαλίζουν την  αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα ασθενών και  εργαζόμενων .

ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΥΓΕΙΑΣ-ΠΡΟΝΟΙΑΣ