Με νέες κινητοποιήσεις απαντάνε στην κυβέρνηση οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία

H Eλλάδα ξεκίνησε με ένα πλεονέκτημα τον δεύτερο γύρο-κύμα της πανδημίας γιατί δόθηκε ένα πολύτιμο χρονικό διάστημα από τον λαό που τήρησε «ευλαβικά» τις προτάσεις των ειδικών, με μεγάλο κόστος, και μηδένισε σχεδόν, τα κρούσματα της covid. Όταν ο ΠΟΥ έκρουε τον κώδωνα για την ανάγκη ενίσχυσης του Δημοσίου  Συστήματος Υγείας η στάση της κυβέρνησης δεν ήταν παρά αδιαφορία.

Ξεκίνησε λοιπόν μια κούρσα για την ανάκτηση του κύρους της πληγείσας αγοράς με το άνοιγμα του τουρισμού με ΜΟΝΟ δειγματοληπτικά τεστ, με άνοιγμα των σχολείων με 25 μαθήτριες-ες ανά τάξη, με τα ΜΜΜ καθημερινά ασφυκτικά γεμάτα  και τους εργασιακούς χώρους να λειτουργούν χωρίς τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας και την κυβέρνηση να αγνοεί παντελώς της Ενώσεις Υγειονομικών που σχεδόν εμμονικά έθεταν τα θέματα, λόγω υγειονομικού κινδύνου. 

Απο τις 24/11 λοιπόν ο αριθμός θανάτων είναι κατά  μέσο όρο 95-100/μέρα, με τον αριθμό των διασωληνωμένων  κατά μέσο όρο να είναι σταθερά 600. Στα νοσοκομεία της  Β. Ελλαδας η κατάσταση είναι τραγική με τους Υπεύθυνους Μονάδων COVID  να κάνουν έκκληση για την ανάγκη εξειδικευμένου –εκπαιδευμένου προσωπικού και την ανάγκη  λειτουργίας πολλαπλών κλινών ΜΕΘ.

Πέντε ημέρες νωρίτερα ο Υπουργός Υγείας προσέφερε  διπλό μισθό σαν αντάλλαγμα για όσους ιατρούς ΕΣΥ «εθελοντικά» μετακινηθούν  στην Β. Ελλάδα!

Πού χρειάζεται γιατρούς στη Βόρεια Ελλάδα; Στις Σέρρες; «Το νοσοκομείο δουλεύει άψογα» δήλωνε ο Διοικητής του Νοσοκομείου μόλις πριν λίγες μέρες! «Είναι ανακρίβειες οι καταγγελίες της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Σερρών» έλεγε ο Αντιπεριφερειάρχης! Στη Δράμα; Μα «το νοσοκομείο δεν έχει πρόβλημα» δήλωνε πριν από λίγες μέρες ο κύριος Κικίλιας.

Και για να έχουμε καλό ερώτημα. Γιατί ζητάει να πάνε γιατροί στη Βόρεια Ελλάδα; Αφού όσα καταγγέλλει μία «μειοψηφία συνδικαλιστών» γιατρών για τις τραγικές ελλείψεις είναι fake news και το σύστημα υγείας είναι θωρακισμένο. Όσο για την εθελοντική προσφορά, ανάμεσα στους συναδέλφους που ανέφερε τα ονόματά τους ο Υπουργός Υγείας ότι πάνε «εθελοντικά», υπάρχουν συνάδελφοι που ούτε είχαν απαντήσει στις προτάσεις που τους έγιναν ή ακόμα χειρότερα δεν το γνώριζαν καν!

 Κυβέρνηση και Υπουργείο Υγείας έχουν εγκληματικές ευθύνες. Ακόμα και τώρα εφαρμόζουν απαρέγκλιτα την πολιτική της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης που έχει οδηγήσει στα σημερινά τραγικά αδιέξοδα, με «λύσεις» που κάθε άλλο παρά λύνουν, αντίθετα δημιουργούν επιπλέον ζητήματα στα Νοσοκομεία περιφερειών, που θεωρητικά δεν είναι στο κόκκινο και ήδη λειτουργούν με αποδεκατισμένο  και   εξουθενωμένο προσωπικό. Μην ξεχνάμε ότι οι Υγειονομικοί  εργάζονται  με αναστολή αδειών από την αρχή της πανδημίας,  με μία σύντομη διακοπή τους θερινούς μήνες .

Ακόμα και τώρα δεν διστάζουν να εφαρμόζουν την πολιτική που θυσιάζει την υγεία και τη ζωή στο βωμό της υποτιθέμενης έλλειψης κονδυλίων - πόρων. Πασχίζει λοιπόν  η κυβέρνηση να μη φανεί η εγκληματική άρνησή της, ακόμα και τώρα, να ενισχύσει το σύστημα με μόνιμο προσωπικό, με υποδομές και εξοπλισμό και να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς όρους, ώστε όλες οι υγειονομικές δομές, ο εξοπλισμός και το προσωπικό να ενταχθούν σε ενιαίο κρατικό σχεδιασμό.

Και όλα αυτά ενώ έχουν προστεθεί στον κατάλογο των νοσούντων, αλλά δυστυχώς και των απωλειών πολλοί υγειονομικοί. Δεν είναι μόνο οι 6 συνάδελφοι που χάσαμε από κορωνοϊό (2 νοσ. Δράμας, 1 ΑΧΕΠΑ, 1 νοσ. Καβάλας, 1 προν. Μονάδα Αγιος Παντελεήμων, 1 νοσ. Καστοριας), έχουμε 10 διασωληνωμένους συναδέλφους που δίνουν τη μάχη για τη ζωή αυτή τη στιγμή στις ΜΕΘ.

Και σε αυτήν την κρίσιμη φάση, κατά την οποία οι υγειονομικοί μάχονται με ιδιαίτερη γενναιότητα, διακινδυνεύοντας την ίδια τους τη ζωή, καλούν σε απολογία οι διοικήσεις νοσοκομείων συναδέλφους που νοσούν, όπως στον Άγιο Σάββα, που κάλεσε ο διοικητής τους εργαζόμενους που νόσησαν με Covid σε ΕΔΕ για τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών του προσωπικού, ωστόσο απαντήθηκε με μαζική κινητοποίηση στις 4/12

Έτσι λοιπόν, κάτω από πιέσεις ΜΕΤΑ και Παρεμβάσεων και με τις αποφάσεις των δύο σωματείων Αττικού και Αγ. Σάββα, η ΠΟΕΔΗΝ αποφάσισε κινητοποίηση την Πέμπτη 10/12, στις πύλες των νοσοκομείων, 8:00-10:00 το πρωί.

Αντίστοιχη κινητοποίηση έχει αποφασίσει το Αττικό στις 9/12 με κέντρο τα ΒΑΕ.

  Είναι τώρα λοιπόν η κατάλληλη ώρα να αναδειχθούν και τα υπόλοιπα αιτήματά μας, αξιοποιώντας και την εμπειρία των προηγούμενων κινητοποιήσεων με τις συγκεντρώσεις στις πύλες των νοσοκομείων:

  • Μέτρα προστασίας της υγείας των υγειονομικών, μέτρα για τους εργαζόμενους που νοσούν ή είναι στην καραντίνα, ουσιαστική στήριξη του ΕΣΥ με χρηματοδότηση και ανάπτυξη νέων κλινών.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.
  • Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ, αύξηση και επέκταση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.
  • Κανένας διαχωρισμός στη χορήγηση του βοηθήματος ανάμεσα στους εργαζόμενους στην υγεία. Επιστροφή των δώρων Χριστουγέννων – Πάσχα – επιδόματος αδείας. Αποκατάσταση των αποδοχών που περικόπηκαν στην περίοδο των μνημονίων

Τα πρωτοβάθμια σωματεία και οι ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών πρέπει να κινηθούν άμεσα για την οργάνωση της κινητοποίησης στις 10 Δεκέμβρη που θα εκφράσει την συσσωρευμένη οργή και την αγωνιστική διάθεση των υγειονομικών παντού! 

Μόνο ο λαός θα σώσει το λαό.

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες