Την Κυριακή 15/6, παγκόσμια ημέρα ενάντια στα κέντρα κράτησης, η Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό συμμετείχε στην πορεία διαμαρτυρίας στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Κορίνθου.

Η κατάσταση στα κέντρα κράτησης είναι τραγική για τους κρατούμενους, αφού στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και στην σχεδόν παντελή έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, έχει προστεθεί και η αγωνία τους για το αν και πότε θα τελειώσει ο παράλογος εγκλεισμός τους. Μετά την παρέλευση του 18μηνού,  που υποτίθεται ότι ήταν το ανώτερο διάστημα διοικητικής κράτησης, κανείς δεν ξέρει αν υπάρχει πρόθεση να αφήσουν ελεύθερους και πότε αυτούς τους ανθρώπους, που κρατούνται χωρίς να έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα, απλά και μόνο για την είσοδό τους στη χώρα. Γι'αυτό το λόγο πολλοί κρατούμενοι έχουν ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα απεργία πείνας. 

Μέσα από συνέλευση της Πρωτοβουλίας Ενάντια στα Κέντρα Κράτησης είχε αποφασιστεί η μετάβασή μας στην Κόρινθο, ώστε να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης στους κρατούμενους απεργούς πείνας. Υπήρξε συνεννόηση με τοπικούς φορείς και έτσι πραγματοποιήθηκε κοινή συγκέντρωση της Πρωτοβουλίας Ενάντια στα Κέντρα Κράτησης με τοπικούς φορείς και πολιτικές οργανώσεις της Κορίνθου, όπως η Αντιφασιστική Πρωτοβουλία, το Κοινωνικό Ιατρείο, η Συνέλευση, η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Έγινε πορεία μέσα στην πόλη προς το στρατόπεδο, ενώ στην επιστροφή πραγματοποιήθηκε συνέλευση για τον προγραμματισμό νέων δράσεων. 

Οι κρατούμενοι πρόσφυγες και μετανάστες δεν είναι μόνοι τους. Οφείλουμε να ενημερώνουμε και να συμβάλλουμε στο να ευαισθητοποιηθεί μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας για τη φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης ώστε να δοθεί ένα τέλος σε αυτόν τον παραλογισμό, σε αυτή την πρακτική ακραίου αυταρχισμού. Εξάλλου, σήμερα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και ο αναίτιος εγκλεισμός αφορά μόνο τους μετανάστες, αν το επιτρέψουμε όμως, ποιος θα έχει μετά σειρά;

Στρατόπεδα συγκέντρωσης ποτέ και πουθενά
Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών - ίσα δικαιώματα για όλους