Εκπρόσωποι από 50 φορείς συγκεντρώθηκαν σήμερα από τις 11.30 π.μ. στην Ερμού, στο Σύνταγμα, για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στη σύναψη μιας “εμπορικής” συμφωνίας που θέλει τις εταιρείες υπεράνω των κρατών , των νόμων, των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των αναγκών των ανθρώπων.

Από πολιτικές οργανώσεις συμμετείχαν αντιπροσωπείες της ΛΑ.Ε, του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόλων Πρασίνων. Αυτή η διαδήλωση ήταν η συμμετοχή της Ελλάδας στο διεθνές κάλεσμα «Εμπόριο υπέρ των ανθρώπων, όχι των εταιρειών! - Σταματήστε τις ληστρικές εμπορικές συμφωνίες TTIP, CETA, TiSA και TPP!».

Ταυτόχρονα, θα πραγματοποιηθούν δημόσιες δράσεις σε όλες τις πόλεις του κόσμου εναντίον της υπογραφής των- υπό μυστική διαβούλευση- συμφωνιών. Το κίνημα έχει αυξηθεί δυναμικά κατά τα τελευταία δύο χρόνια στην υπόλοιπη Ευρώπη (αλλά και στις ΗΠΑ) συγκεντρώνοντας περισσότερες από 3,2 εκατομμύρια υπογραφές εναντίον των συμφωνιών.

Στην Ελλάδα, ήταν κάπως υποβαθμισμένο, ίσως και λόγω της βαρύτητας των μνημονίων ή και αργοπορημένης πληροφόρησης. Σήμερα, είχαμε μια “αξιοπρεπή” παρουσία, αλλά όχι αντίστοιχη με τις πολυπληθείς και ακτιβιστικές διαδηλώσεις των άλλων χωρών.

Η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων/ TTIP μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε., και ιδιαιτέρως ο Διακανονισμός Διαφορών μεταξύ Επενδυτή και Κράτους/ISDS, είναι μια απειλή για την προστασία του περιβάλλοντος, τα εργασιακά δικαιώματα, τη διατροφική ασφάλεια, την καλλιέργεια και εμπορεία ΓΤΟ/μεταλλαγμένων, την χρήση τοξικών χημικών, την προστασία προσωπικών δεδομένων, τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τη δημοκρατία, την Εθνική Ανεξαρτησία, τις πολιτικές και τις κοινωνικές κατακτήσεις.

Πρόκειται για ένα υπερμνημόνιο που θα πλήττει πλέον όλους τους λαούς ΕΕ και ΗΠΑ.

Από τις 10 έως τις 17 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν πορείες, μαζικές διαδηλώσεις και οργανωμένες τοπικές δράσεις σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική κατά των ρυθμίσεων που θυσιάζουν τα πάντα για την κερδοφορία των πολυεθνικών. Στις 17/10 θα γίνει διεθνής συγκέντρωση και διαδήλωση στις Βρυξέλλες ενάντια στην κύρωση των συμφωνιών.

Ετικέτες