Η ανακοίνωση των συλλόγων για το διήμερο αποκλεισμό

Σχεδόν ένα χρόνο τώρα τα ιδρύματα παραμένουν κλειστά και οι φοιτητές αναγκάζονται να ξοδεύουν τα φοιτητικά τους χρόνια πίσω από μια οθόνη, ξεκομμένοι από τον κοινωνικό τους χώρο και τη συνύπαρξη με τους συναδέλφους τους. Ο εγκλεισμός της νεολαίας έχει δώσει στην κυβέρνηση το χώρο να προχωρήσει την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση σε σημείο που ούτε η ίδια δεν θα φανταζόταν, φέρνοντας την αστυνομία και τις δυνάμεις καταστολής μέσα στις σχολές μας! Ο νέος Υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, πριν λίγες μέρες δήλωσε πως οι σχολές δεν πρόκειται να ανοίξουν ούτε το εαρινό εξάμηνο, δήλωση που δεν βασίζεται σε υγειονομικά πρωτόκολλα αλλά στην πολιτική βούληση της κυβέρνησης να διατηρήσει απονεκρωμένα τα ιδρύματα.

Αντί η κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επιστρέψουν οι φοιτητές στις σχολές τους, βρήκε 30.000.000 ευρώ για να ιδρύσει την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, να φέρει κάμερες και face control. Ενισχύει τα πειθαρχικά μέτρα ενάντια στους φοιτητές, ενώ ταυτόχρονα περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στην Ανώτατη εκπαίδευση και όρια φοίτησης, δηλαδή διαγραφές φοιτητών. Προσπαθεί να «κολλεγιοποιήσει» τα ιδρύματα και να πειθαρχήσει τη νεολαία σε ένα συγκεκριμένο πρότυπο φοιτητή που δεν θα έχει καμία ενασχόληση με τις συλλογικές διεργασίες και διεκδικήσεις.

Η κυβέρνηση στο όνομα της αντιμετώπισης της «ανομίας», προωθεί την κατάργηση του ασύλου, επιχειρεί τη συκοφαντία και το χτύπημα της οργανωμένης πάλης, των αγώνων των φοιτητών. Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν θα έρθει για να μας προστατέψει, αλλά για να προωθήσει τις αντιλαϊκές πολιτικές στην ανώτατη εκπαίδευση. Η κατάργηση του ασύλου, η αστυνόμευση στις σχολές, η συκοφάντηση και η προσπάθεια διάλυσης των συλλογικών μας διαδικασιών, των γενικών συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων αυτό το στόχο έχουν. Προωθέι την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των ιδρυμάτων σε πιο αυταρχική κατεύθυνση για να υπάρξει άλλο πλαίσιο ύπαρξης των φοιτητών και των Συλλόγων σε αυτά.

Οι πρυτανικές αρχές, η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου έχουν τεράστια ευθύνη για αυτήν την κατάσταση. Όχι μόνο συναινούν στις εξαγγελίες και τα νομοσχέδια της κυβέρνησης, όχι μόνο δεν υλοποιούν τις προτάσεις των Συλλόγων για το ασφαλές άνοιγμα των σχολών, αντίθετα συκοφαντούν τους αγώνες των φοιτητών, και αποφεύγουν διαρκώς να πάρει θέση το ΕΜΠ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σιωπή τους είναι ενεργή στήριξη στην κυβέρνηση!

Όλοι οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι και η ακαδημαϊκή κοινότητα του ΕΜΠ χρειάζεται τώρα να εναντιωθούμε σε αυτά τα μέτρα, να συντονίσουμε τις δράσεις μας μέσα από τους συλλόγους μας, να στείλουμε ηχηρό μήνυμα σε κυβέρνηση και σύγκλητο ότι θα μας βρουν απέναντί τους!

Απαιτούμε να παρθεί πίσω το νομοσχέδιο της κυβέρνησης και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολών.

Αποφασίζουμε:

– Σύσκεψη συντονισμού όλων των συλλόγων του ΕΜΠ (εργαζομένων, φοιτητών, ερευνητών) τη Δευτέρα 18/1 στην πύλη Ζωγράφου στις 12.00

– Διήμερο αποκλεισμό της Πολυτεχνειούπολης στις 19 και 20 Γενάρη.

Ετικέτες