«Είναι 17, βλέπετε ότι έχει προσωπάκι μικρού παιδιού. Για μια παραβίαση άδειας οδήγησης. Για μια παραβίαση άδειας οδήγησης ρε αδερφέ. Το ξέρω το παλληκάρι, τον έβλεπα να μεγαλώνει. Η μάνα του τον μεγάλωσε μόνη της, ο πατέρας του έφυγε. Θα θάψει το παιδί της. Για μια παραβίαση άδειας οδήγησης. Θα δείτε τι θα γίνει απόψε. Τώρα ακόμα είναι όλοι για ύπνο. Θα δείτε τι θα γίνει όταν ξυπνήσει η Ναντέρ».

Βά­ζο­ντας τις φωνές σε συ­γκε­ντρω­μέ­νους αστυ­νο­μι­κούς, ο Μα­ρουάν, ο οδη­γός ασθε­νο­φό­ρου που έσπευ­σε στο ση­μείο της δο­λο­φο­νί­ας του 17χρο­νου Ναέλ, εξή­γη­σε και πρό­βλε­ψε επι­τό­που τη βίαιη εξέ­γερ­ση -που δεν πε­ριο­ρί­στη­κε στη Να­ντέρ αλλά έβαλε φωτιά σε όλη τη Γαλ­λία. Αυτή η εξέ­γερ­ση ίσως έσωσε και τον Μα­ρουάν, με το κρά­τος να απο­φα­σί­ζει τε­λι­κά να μην προ­χω­ρή­σει μέχρι τι­μω­ρί­ας την δίωξη που του άσκη­σε αρ­χι­κά (και του κό­στι­σε 48 ώρες σε κελί) για αυτήν την «προ­σβο­λή των ορ­γά­νων της τάξης». 

Εν τω με­τα­ξύ είχε κα­ταρ­ρεύ­σει η αρ­χι­κή (και τόσο γνώ­ρι­μη διε­θνώς…) εκ­δο­χή της Αστυ­νο­μί­ας για ανα­γκαίο πυ­ρο­βο­λι­σμό, για άμυνα κλπ, η οποία ανα­πα­ρά­χθη­κε άμεσα και πρό­θυ­μα από όλα τα τη­λε­ο­πτι­κά κα­νά­λια (γνώ­ρι­μο επί­σης…). Μόνο που ένας πε­ρα­στι­κός κα­τέ­γρα­ψε τα πάντα σε βί­ντεο στο κι­νη­τό του και οι χρή­στες κοι­νω­νι­κών δι­κτύ­ων εξα­σφά­λι­σαν ότι αυτό θα κυ­κλο­φο­ρή­σει πα­ντού: Έτσι συ­νε­λή­φθη και διώ­κε­ται ο δο­λο­φό­νος. Είναι τόσα πολλά και τόσο όμοια τα πε­ρι­στα­τι­κά από όταν απο­κτή­θη­κε αυτή η δυ­να­τό­τη­τα «ανε­ξάρ­τη­των πηγών», που θα έπρε­πε να έχει γίνει πλέον σαφές σε όποιον θέλει να το δει: Ποτέ μην εμπι­στεύ­ε­στε αυτά που λέει η Αστυ­νο­μία. 

Στα τη­λε­ο­πτι­κά πάνελ, υπάρ­χουν δη­μο­σιο­γρά­φοι που ακόμα δια­τη­ρούν το ερώ­τη­μα «μα γιατί δεν συμ­μορ­φώ­θη­κε κι έβαλε μπρος το αμάξι να φύγει;», απλά πλέον το διαν­θί­ζουν με την ανα­γκαία δόση «οδύ­νης». Έλα ντε; Γιατί να μην εμπι­στευ­τεί οποιοσ­δή­πο­τε, και ιδιαί­τε­ρα κά­ποιος που το χρώμα του μαρ­τυ­ρά αρα­βι­κή κα­τα­γω­γή, έναν μπά­τσο που χωρίς κα­νέ­να λόγο τρα­βά­ει όπλο και του λέει «θα την φας στο κε­φά­λι»;

«Είναι 17. Για μια άδεια οδή­γη­σης. Θα δείτε τι θα γίνει απόψε». Ο οδη­γός ασθε­νο­φό­ρου Μα­ρουάν δεν διεκ­δι­κεί δάφ­νες βα­θιάς κοι­νω­νι­κο­πο­λι­τι­κής ανά­λυ­σης, αλλά σί­γου­ρα είναι πολύ πιο εύ­στο­χος από τις ερ­μη­νεί­ες του Μα­κρόν. Γιατί ασφα­λώς η εν ψυχρώ εκτέ­λε­ση ενός 17χρο­νου για μια άδεια οδή­γη­σης, μάλ­λον, παί­ζει με­γα­λύ­τε­ρο ρόλο και από το tik-tok που -λέ­ει- διευ­κο­λύ­νει το συ­ντο­νι­σμό και προ­ά­γει τον μι­μη­τι­σμό στις γραμ­μές της βί­αι­ης νε­ο­λαί­ας, και από τα video games τα οποία -λέ­ει- την εξοι­κειώ­νουν με τη βία.   

Μέρες και νύ­χτες ορ­γι­σμέ­νων δια­δη­λώ­σε­ων έχουν οδη­γή­σει σε επι­θέ­σεις με πυ­ρο­τε­χνή­μα­τα σε αστυ­νο­μι­κά τμή­μα­τα με κά­ποια να παίρ­νουν φωτιά, σε πυρ­πο­λή­σεις κά­ποιων δη­μαρ­χεί­ων και με­ρι­κών αυ­το­κι­νή­των, λε­η­λα­σί­ες σε σού­περ­μαρ­κετ και πο­λυ­κα­τα­στή­μα­τα, με την αστυ­νο­μία να έχει ανα­πτύ­ξει πρω­το­φα­νείς σε μέ­γε­θος δυ­νά­μεις στους δρό­μους αλλά πα­ρό­λα αυτά να αδυ­να­τεί να ελέγ­ξει την κα­τά­στα­ση. Οι Αρχές κα­λούν σε απα­γό­ρευ­ση εμπο­ρί­ου βεν­ζί­νης, πυ­ρο­τε­χνη­μά­των και λοι­πών, δια­τά­ζουν την δια­κο­πή κυ­κλο­φο­ρί­ας των δη­μό­σιων συ­γκοι­νω­νιών κ.ο.κ. Ασφα­λώς, η αστυ­νο­μι­κή κα­τα­στο­λή και τραυ­μα­τί­ες προ­κα­λεί και πάρα πολ­λές εκα­το­ντά­δες συλ­λή­ψεις απο­φέ­ρει -με τις ηλι­κί­ες να είναι συ­γκλο­νι­στι­κά μι­κρές: Μέσο όρο στα 17, συ­μπε­ρι­λαμ­βά­νο­ντας και νε­ό­τε­ρα εφη­βά­κια. 

Ο δι­κη­γό­ρος του δο­λο­φό­νου, που υπο­θέ­του­με ξέρει καλά πώς χει­ρί­ζε­ται το κρά­τος κα­νο­νι­κά τέ­τοιες υπο­θέ­σεις «ορ­γά­νων του», γκρί­νια­ξε στην τη­λε­ό­ρα­ση: Οι βί­αιες δια­δη­λώ­σεις, λέει, είναι η μόνη αιτία που δεν δό­θη­κε δυ­να­τό­τη­τα στον πε­λά­τη του να βγει με εγ­γύ­η­ση. Μάλ­λον έχει δίκιο…

Η δη­μό­σια συ­ζή­τη­ση στρέ­φε­ται γύρω από τις κα­τα­στρο­φές, χά­νο­ντας όλη την ουσία. Όπως γρά­φει ο Τζον Μάλεν από το Πα­ρί­σι: 

«Τα ενη­με­ρω­τι­κά κα­νά­λια άρ­χι­σαν πλέον να προ­σκα­λούν γο­νείς από διά­φο­ρα φτωχά προ­ά­στια, όπως και κοι­νω­νιο­λό­γους. Τους γο­νείς τους ρω­τά­νε “Πώς μπο­ρού­με να απο­φύ­γου­με πε­ρισ­σό­τε­ρα κα­μέ­να αυ­το­κί­νη­τα απόψε;”. Οι κοι­νω­νιο­λό­γοι κα­λού­νται να εξη­γή­σουν πώς ο αθλη­τι­σμός και ο πο­λι­τι­σμός μπο­ρούν να βοη­θή­σουν την πο­λυ­ε­θνι­κή νε­ο­λαία να αι­σθαν­θεί πιο ενταγ­μέ­νη στην κοι­νω­νία. Κα­νείς δεν φαί­νε­ται να ρωτά πώς μπο­ρού­με να στα­μα­τή­σου­με την αστυ­νο­μία από το να προ­χω­ρά σε ρα­τσι­στι­κές εκτε­λέ­σεις, ή τι εκ­παί­δευ­ση είναι αυτή που οδη­γεί τους μπά­τσους να τρα­βά­νε όπλο όταν ζη­τούν άδεια οδή­γη­σης. Ή τι θα κά­νου­με με την τε­ρά­στια φα­σι­στι­κή πα­ρου­σία μέσα στις δυ­νά­μεις της αστυ­νο­μί­ας». 

Η ει­ρω­νεία είναι ότι ο Ναέλ επι­χει­ρού­σε όντως με τον αθλη­τι­σμό «να αι­σθαν­θεί πιο ενταγ­μέ­νος στην κοι­νω­νία». Έπαι­ζε (με θέρμη) ρά­γκ­μπι στους «Πει­ρα­τές της Να­ντέρ», στα πλαί­σια ενός αθλη­τι­κού προ­γράμ­μα­τος που του έδινε και τη δυ­να­τό­τη­τα να σπου­δά­σει (με λι­γό­τε­ρη θέρμη…) ηλε­κτρι­κός, του­λά­χι­στον όσο του επέ­τρε­πε το κυ­νή­γι της επι­βί­ω­σης ως ντε­λι­βε­ράς να τα κάνει όλα αυτά. Αλλά τί­πο­τε από αυτά δεν άλ­λα­ξε ότι «ο αστυ­νο­μι­κός είδε ένα αρα­βι­κό πρό­σω­πο και θέ­λη­σε να του πάρει τη ζωή» (μη­τέ­ρα του Ναέλ), ότι «η αστυ­νο­μι­κή βία είναι κα­θη­με­ρι­νή, ει­δι­κά αν είσαι Μαύ­ρος ή Άρα­βας» (δια­δη­λω­τής), ότι «έχου­με ένα νο­μι­κό και δι­κα­στι­κό σύ­στη­μα που προ­ά­γει την ατι­μω­ρη­σία της αστυ­νο­μί­ας» (δι­κη­γό­ρος της οι­κο­γέ­νειας)… 

Πο­λι­τι­κή

Ο Μα­κρόν αρ­χι­κά χα­ρα­κτή­ρι­σε «ανε­ξή­γη­τη» κι «ασυγ­χώ­ρη­τη» την δο­λο­φο­νία. Όπως ση­μεί­ω­σε εύ­στο­χα αρ­θρο­γρά­φος της Liberation, στις ερ­γα­το­γει­το­νιές ανα­ρω­τιού­νται «από πού κι ως πού ανε­ξή­γη­τη;» (κα­θη­με­ρι­νή αστυ­νο­μι­κή βία), ενώ στην Αστυ­νο­μία ανα­ρω­τιού­νται «από πού κι ως πού ασυγ­χώ­ρη­τη;» (ατι­μω­ρη­σία). Αφού υπο­χρε­ώ­θη­κε να πάρει αυτές τις απο­στά­σεις από τη δο­λο­φο­νία, ο Μα­κρόν ασφα­λώς στη συ­νέ­χεια στρά­φη­κε στο να ζητά «ηρε­μία», ενώ έχει αμο­λύ­σει τον (σκλη­ρό αντι­δρα­στι­κό υπουρ­γό Εσω­τε­ρι­κών) Νταρ­μα­νίν που δη­λώ­νει ότι η αστυ­νο­μία θα δεί­ξει «μη­δε­νι­κή ανοχή», βγά­ζει πύ­ρι­νους λό­γους για τη «Δη­μο­κρα­τία που αμύ­νε­ται», κα­ταγ­γέ­λει «όσους δεν κα­λούν σε ηρε­μία» κ.ο.κ.

Η Μαρίν Λεπέν δη­λώ­νει τη συ­μπά­θειά της στον δο­λο­φό­νο που «στο­χο­ποιεί­ται» (από τον Μα­κρόν, από όσους δη­λώ­νουν την προ­φα­νή ενοχή του κλπ.), ζητά κα­τά­στα­ση έκτα­κτης ανά­γκης και απα­γο­ρεύ­σεις κυ­κλο­φο­ρί­ας, ενώ στέ­κε­ται στο πλευ­ρό των αστυ­νο­μι­κών «συν­δι­κά­των». Αυτά δεν πε­ριο­ρί­ζο­νται μόνο στην υπε­ρά­σπι­ση του «συ­να­δέλ­φου» απέ­να­ντι στις «απα­ρά­δε­κτες» δη­λώ­σεις Μα­κρόν (περί «ανε­ξή­γη­της κι ασυγ­χώ­ρη­της δο­λο­φο­νί­ας»). Δύο με­γά­λα «συν­δι­κά­τα», που εκ­προ­σω­πούν το 50% των αστυ­νο­μι­κών, σε κοινή τους δή­λω­ση γρά­φουν: «Απέ­να­ντι σε αυτές τις ορδές αγρί­ων, δεν αρκεί να κα­λού­με σε ηρε­μία, πρέ­πει να την επι­βά­λου­με…». Οι ενώ­σεις διευ­κρι­νί­ζουν ότι δεν θα προ­χω­ρή­σουν -τώ­ρα- σε δική τους κι­νη­το­ποί­η­ση (διεκ­δί­κη­σης «λυ­μέ­νων χε­ριών») γιατί «τώρα είναι η ώρα της μάχης ενά­ντια σε αυτά τα πα­ρά­σι­τα». Σή­με­ρα, λέει, «οι αστυ­νο­μι­κοί είναι στην πρώτη γραμ­μή του με­τώ­που, γιατί εί­μα­στε σε πό­λε­μο». Μια διευ­κρί­νη­ση (μετά τον σάλο) για «τις δια­στρε­βλώ­σεις που κά­νουν οι πο­λι­τι­κοί σε αυτά που εί­πα­με» και τους «κα­κο­προ­αί­ρε­τους που κά­νουν ότι δεν κα­τα­λα­βαί­νουν», δεν ήταν πολύ κα­λύ­τε­ρη επί της ου­σί­ας…

Στα αρι­στε­ρά, θλι­βε­ρές είναι οι δη­μό­σιες πα­ρεμ­βά­σεις του γ.γ. του ΚΚΓ, Φα­μπιάν Ρου­σέλ, που ζητά «δι­καιο­σύ­νη», παίρ­νει απο­στά­σεις από τις πιο ακραί­ες εκ­δο­χές κα­τα­στο­λής (πχ «απα­γό­ρευ­ση κυ­κλο­φο­ρί­ας») αλλά ανα­γνω­ρί­ζει την ανά­γκη της (προ­τεί­νο­ντας και φί­μω­ση του ίντερ­νετ…), αρ­νεί­ται πει­σμα­τι­κά να κα­τα­δι­κά­σει την Αστυ­νο­μία, ενώ κα­τα­δι­κά­ζει πολύ πιο πρό­θυ­μα και απε­ρί­φρα­στα τη βία των ορ­γι­σμέ­νων δια­δη­λω­τών… 

Πολύ κα­λύ­τε­ρα στέ­κε­ται η Ανυ­πό­τα­κτη Γαλ­λία. Ή πιο σωστά (μιας και η Α.Γ. δεν έχει λει­τουρ­γία κόμ­μα­τος, οπότε «κε­ντρι­κο­πο­λι­τι­κά» υπάρ­χει μόνο μια δέσμη ιδιαί­τε­ρα «θε­σμι­κών» προ­τά­σε­ων της ΚΟ προς την Εθνο­συ­νέ­λευ­ση), καλά στέ­κο­νται διά­φο­ρα στε­λέ­χη της και ο άτυ­πος «ηγέ­της» της, Ζαν Λικ Με­λαν­σόν, που όταν κο­ρυ­φω­νό­ταν η κα­θε­στω­τι­κή πίεση δή­λω­σε: «Τα μα­ντρό­σκυ­λα των ΜΜΕ λένε ότι πρέ­πει να κα­λέ­σου­με σε ηρε­μία. Εμείς κα­λού­με για δι­καιο­σύ­νη!». Δή­λω­ση που τον στο­χο­ποί­η­σε άμεσα ως «εχθρό της Δη­μο­κρα­τί­ας», στο ζο­φε­ρό κλίμα που καλ­λιερ­γεί­ται στη Γαλ­λία τα τε­λευ­ταία χρό­νια ενά­ντια στην Αρι­στε­ρά. 

Το NPA δη­λώ­νει τη στή­ρι­ξή του «σε μια δί­καιη εξέ­γερ­ση» και προ­βά­λει μια λίστα σω­στών αντι­κα­τα­σταλ­τι­κών αι­τη­μά­των (κα­τα­δί­κη των ενό­χων, απο­ζη­μιώ­σεις στις οι­κο­γέ­νειες των θυ­μά­των, αφο­πλι­σμός της Αστυ­νο­μί­ας, επα­να­λει­τουρ­γία των δη­μό­σιων συ­γκοι­νω­νιών, καμιά απα­γό­ρευ­ση κυ­κλο­φο­ρί­ας, απε­λευ­θέ­ρω­ση των συλ­λη­φθέ­ντων των τε­λευ­ταί­ων ημε­ρών, πα­ραί­τη­ση του Νταρ­μα­νίν). 

Αλλά το πιο ση­μα­ντι­κό στοι­χείο που ξε­χω­ρί­ζει στην πα­ρέμ­βα­ση του NPA είναι το κά­λε­σμα για δράση: «Το NPA καλεί τον κόσμο να κι­νη­το­ποι­η­θεί μαζί με τους ορ­γι­σμέ­νους νέους, να συ­γκε­ντρω­θεί μπρο­στά στα δη­μαρ­χεία, αν χρεια­στεί κάθε βράδυ, για να εκ­φρά­σου­με την οργή μας και τα αι­τή­μα­τά μας. Καλεί τις ορ­γα­νώ­σεις του ερ­γα­τι­κού κι­νή­μα­τος, τα συν­δι­κά­τα, τις συλ­λο­γι­κό­τη­τες και τα κόμ­μα­τα να συ­να­ντη­θούν το συ­ντο­μό­τε­ρο δυ­να­τό για να συ­ζη­τή­σουν πώς θα ορ­γα­νώ­σου­με μια κι­νη­το­ποί­η­ση σε έκτα­ση και με μορ­φές που θα ενι­σχύ­σουν τη ση­με­ρι­νή εξέ­γερ­ση, θα απο­δώ­σουν δι­καιο­σύ­νη και θα εξα­πο­λύ­σουν αντε­πί­θε­ση ενά­ντια στην αντι­δη­μο­κρα­τι­κή και αντι­κοι­νω­νι­κή εξου­σία του Μα­κρόν και της κυ­βέρ­νη­σής του».

Η βία των κα­τα­πιε­σμέ­νων

Το ζή­τη­μα των «τυ­φλών» κα­τα­στρο­φών έχει απα­σχο­λή­σει τη συ­ζή­τη­ση -όπως σε κάθε ορ­γι­σμέ­νη εξέ­γερ­ση των πλέον κα­τα­πιε­σμέ­νων. Η συχνά και εύ­λο­γα «αδιά­κρι­τη» βία, λί­γο-πο­λύ ανα­πό­φευ­κτη, δεν είναι λόγος κα­τα­δί­κης τους ως «πα­ρα­νοϊ­κές», με βάση το γνώ­ρι­μο -από τις ΗΠΑ της δε­κα­ε­τί­ας του 1960- μο­τί­βο «μα κα­τα­στρέ­φουν τις ίδιες τους τις γει­το­νιές!». Αξί­ζει να θυ­μό­μα­στε πάντα την υπε­ρά­σπι­ση των «Black Riots» από την Κι­γιάν­γκα Για­μά­τα Τέι­λορ, ως «βίαιη εί­σο­δο των μαύ­ρων μαζών στην πο­λι­τι­κή συ­ζή­τη­ση, που ως τότε τις αντι­με­τώ­πι­ζε ως αό­ρα­τες ή αδιά­φο­ρες». Η ίδια υπεν­θύ­μι­ζε ότι μετά από τα «Black Riots», το κρά­τος έσπευ­σε να δα­πα­νή­σει σε κοι­νω­νι­κές πο­λι­τι­κές όσα δεν είχε ξο­δέ­ψει για χρό­νια ολό­κλη­ρα. Στην πιο πρό­σφα­τη ιστο­ρία, ο Τζον Μάλεν θυ­μί­ζει ότι μετά την βίαιη εξέ­γερ­ση (επί 3 εβδο­μά­δες) των πα­ρι­σι­νών προ­α­στί­ων το 2005 «η άρ­χου­σα τάξη τα­ρά­χθη­κε: μέσα στα επό­με­να λίγα χρό­νια, επεν­δύ­θη­καν 50 δι­σε­κα­τομ­μύ­ρια ευρώ στη βελ­τί­ω­ση της στέ­γα­σης και των δη­μό­σιων υπη­ρε­σιών σε 600 από τις γει­το­νιές που άγ­γι­ξε η εξέ­γερ­ση».

Ασφα­λώς, όπως ση­μειώ­νει ο Μάλεν στο ίδιο άρθρο, «οι βί­αιες εξε­γέρ­σεις είναι σύν­θε­τα φαι­νό­με­να που μπο­ρούν να είναι δύ­σκο­λες και για τον το­πι­κό πλη­θυ­σμό». Το από­σπα­σμα που πα­ρα­θέ­τει είναι εν­δια­φέ­ρον: «Επι­τρο­πές γο­νιών σε πολ­λές φτω­χο­γει­το­νιές κά­νουν έκτα­κτες συ­να­ντή­σεις για να δουν πώς θα προ­στα­τέ­ψουν τη νε­ο­λαία από τις αστυ­νο­μι­κές επι­θέ­σεις και πώς θα εμπο­δί­σουν την οργή να χτυπά τους λά­θους στό­χους (πχ πυρ­πό­λη­ση σχο­λεί­ων σε μια-δυο πό­λεις). Στη γει­το­νιά μου στο Μο­ντρέιγ, η επι­τρο­πή μα­νά­δων πέ­ρα­σε όλο το βράδυ στο δρόμο να συ­ζη­τά με τη νε­ο­λαία». 

Αυτές οι πα­ρεμ­βά­σεις, ακρι­βώς επει­δή προ­έρ­χο­νται μέσα από τις γραμ­μές των κα­τα­πιε­σμέ­νων, έχουν πολύ πιο εμ­φα­νείς ιε­ραρ­χή­σεις: Οι γο­νείς δεν «μα­ζεύ­ουν τα παι­διά σπίτι», όπως ζητά ο Μα­κρόν. Βγαί­νουν κι αυτοί στο δρόμο για να είναι πλάι τους. Έχουν έγνοια να προ­στα­τεύ­σουν τα παι­διά από την βία της αστυ­νο­μί­ας κι όχι να ασχο­λη­θούν με τη δική τους βία. Δεν θέ­λουν να τους πουν να «ηρε­μή­σουν» γε­νι­κά, αλλά να συ­ζη­τή­σουν πού είναι πιο δί­καιο να στρα­φεί η οργή τους. 

Ο Μάλεν θέτει ως κα­τα­κλεί­δα το πραγ­μα­τι­κά ση­μα­ντι­κό ερώ­τη­μα: «Πόσο χει­ρό­τε­ρο θα ήταν αν μπά­τσοι σκο­τώ­ναν τα παι­διά μας και δεν υπήρ­χε αντί­δρα­ση»;

Η Γαλ­λία δεν πλήτ­τει

Η Γαλ­λία δεν πλήτ­τει και ο Μα­κρόν δεν στα­μα­τά να πο­νο­κε­φα­λιά­ζει. Η πρώτη του θη­τεία ση­μα­δεύ­τη­κε νωρίς από το άγριο ξέ­σπα­σμα των Κί­τρι­νων Γι­λέ­κων, της εξέ­γερ­σης της «πε­ρι­φε­ρεια­κής Γαλ­λί­ας» που ζει έξω από τις με­γά­λες πό­λεις. Αφού επι­βί­ω­σε με ένα συν­δυα­σμό πα­ρα­χω­ρή­σε­ων και πρω­το­φα­νούς αγριό­τη­τας κα­τα­στο­λής, μπήκε σε κί­νη­ση το ορ­γα­νω­μέ­νο ερ­γα­τι­κό κί­νη­μα, με την πρώτη μάχη του Ασφα­λι­στι­κού, που έληξε με την ανα­δί­πλω­ση του Μα­κρόν ενό­ψει της «κοι­νω­νι­κής εκε­χει­ρί­ας» της παν­δη­μί­ας. Η δεύ­τε­ρη θη­τεία του ση­μα­δεύ­τη­κε νωρίς από τη δεύ­τε­ρη μάχη του Ασφα­λι­στι­κού, που εξε­λί­χθη­κε σε μάχη για την ουσία της δη­μο­κρα­τί­ας (μετά την κα­τα­στο­λή και την ενερ­γο­ποί­η­ση του Άρ­θρου 49.3) και συ­γκλό­νι­σε τη Γαλ­λία για 6 μήνες. Στη «σκιά» της σύ­γκρου­σης με τους απερ­γούς, δό­θη­κε μια πολύ  σκλη­ρή κι απο­φα­σι­στι­κή μάχη για το πε­ρι­βάλ­λον (για το νερό, ενά­ντια στα σχέ­δια θη­ριω­δών δε­ξα­με­νών που θα το φυ­λά­νε για αγρο­καλ­λιέρ­γεια), που αντι­με­τω­πί­στη­καν με ένα όργιο κα­τα­στο­λής.

Καθώς η τε­λευ­ταία μέρα δρά­σης των συν­δι­κά­των σή­μα­νε και την λήξη των κι­νη­το­ποι­ή­σε­ων για τις συ­ντά­ξεις και ο Μα­κρόν σχε­δί­α­ζε την «επι­στρο­φή στην ηρε­μία», ήρθε η φωτιά στα φτωχά προ­ά­στια. Τα δύο μέσα στα οποία κα­τέ­φυ­γε όλα αυτά τα χρό­νια για να αντι­με­τω­πί­σει τις δια­δο­χι­κές προη­γού­με­νες προ­κλή­σεις -ο κρα­τι­κός αυ­ταρ­χι­σμός και ο ρα­τσι­σμός ως βο­λι­κή «αλ­λα­γή ατζέ­ντας»- όπλι­σαν το χέρι του μπά­τσου που σκό­τω­σε το Ναέλ και γύ­ρι­σαν μπού­με­ρανγκ στον «πρό­ε­δρο των πλου­σί­ων», που βλέ­πει για δεύ­τε­ρη φορά μέσα σε λί­γους μήνες (πρώτη μετά την ενερ­γο­ποί­η­ση του 49.3) την Αστυ­νο­μία να χάνει τον έλεγ­χο των δρό­μων.

Η γαλ­λι­κή κοι­νω­νία ασφυ­κτιά. Από τα μπλό­κα στους δα­κτύ­λιους των Κί­τρι­νων Γι­λέ­κων και τις με­γά­λες δια­δο­χι­κές συ­γκε­ντρώ­σεις κατά τις «μέρες δρά­σης» των συν­δι­κά­των, ως τις ση­με­ρι­νές βί­αιες δια­δη­λώ­σεις της πο­λυ­ε­θνι­κής ερ­γα­τι­κής νε­ο­λαί­ας, δεν βρί­σκει τρόπο να νι­κή­σει, αλλά δεν στα­μα­τά να διεκ­δι­κεί να αλ­λά­ξουν τα πράγ­μα­τα. Σε αυτή τη διαρ­κή κρίση κι ανα­στά­τω­ση, οι αντι­στά­σεις «μπο­λιά­ζο­νται» -στη μάχη ενά­ντια στο «49.3», πολ­λοί εντό­πι­σαν τη δύ­να­μη της ορ­γα­νω­μέ­νης ερ­γα­τι­κής δρά­σης να συν­δυά­ζε­ται με την «αγριά­δα» των Κί­τρι­νων Γι­λέ­κων. Οι οι­κο­λο­γι­κές μάχες που αλ­λη­λο­τρο­φο­δο­τή­θη­καν εκεί­νες τις μέρες με τις απερ­γί­ες, η φε­τι­νή φε­μι­νι­στι­κή απερ­γία που λει­τούρ­γη­σε ως ευ­και­ρία συ­νέ­χειας της απερ­για­κής δρά­σης για το ασφα­λι­στι­κό στο κρί­σι­μο κόμβο «7-8 Μάρτη» είναι άλλα πα­ρα­δείγ­μα­τα.

Η ση­με­ρι­νή εξέ­γερ­ση ανή­κει σε αυτή την «αλυ­σί­δα». Όπως ανα­φέ­ρει και το NPA: «Χρεια­ζό­μα­στε κοι­νω­νι­κή δι­καιο­σύ­νη: η οργή που βλέ­που­με σή­με­ρα είναι ταυ­τό­χρο­να η έκ­φρα­ση μιας πολύ βα­θύ­τε­ρης εξέ­γερ­σης, κατά του ρα­τσι­σμού, κατά του στιγ­μα­τι­σμού των αν­θρώ­πων που ζουν στις ερ­γα­τι­κές συ­νοι­κί­ες, κατά των ρα­τσι­στών, κατά της ισλα­μο­φο­βί­ας, κατά της φτώ­χειας που αυ­ξά­νε­ται, ιδιαί­τε­ρα ως απο­τέ­λε­σμα του πλη­θω­ρι­σμού, των χα­μη­λών μι­σθών, της ερ­γα­σια­κής ανα­σφά­λειας, των επι­θέ­σε­ων στην ασφά­λι­ση ανερ­γί­ας, της κα­τα­στρο­φής των δη­μό­σιων υπη­ρε­σιών…»

Η ση­με­ρι­νή εξέ­γερ­ση αξί­ζει κάθε πρω­το­βου­λία αλ­λη­λεγ­γύ­ης και υπο­στή­ρι­ξης. Σαν αυτή που έδει­ξαν στις 9 Απρί­λη, σε ένα προ­ά­στιο του Πα­ρι­σιού, πε­ρί­που 50 ραπέρ, όταν ορ­γά­νω­ναν μια με­γά­λη συ­ναυ­λία για την ενί­σχυ­ση των απερ­για­κών τα­μεί­ων των συν­δι­κά­των. Δυ­στυ­χώς, ως τώρα, τα συν­δι­κά­τα δεί­χνουν να επα­να­λαμ­βά­νουν το λάθος του 2005, όταν άφη­σαν τη νε­ο­λαία των προ­α­στί­ων μόνη της. [Rp: τις μέρες που με­σο­λά­βη­σαν από όταν γρά­φτη­κε και κυ­κλο­φό­ρη­σε στην Ε.Α. αυτό το άρθρο, ένα ευρύ μέ­τω­πο συν­δι­κά­των, κοι­νω­νι­κών συλ­λο­γι­κο­τή­των και ενώ­σε­ων, κομ­μά­των κι ορ­γα­νώ­σε­ων της  Αρι­στε­ράς, έβγα­λε κοινή ανα­κοί­νω­ση που καλεί σε στή­ρι­ξη δια­δη­λώ­σης που είχε προ­γραμ­μα­τι­στεί από αντι­ρα­τσι­στι­κή συλ­λο­γι­κό­τη­τα στις 8 Ιούλη. Πέρα από το πε­ριε­χό­με­νο ή τις ελ­λεί­ψεις του κει­μέ­νου, θα είναι πραγ­μα­τι­κά ση­μα­ντι­κή εί­δη­ση εφό­σον απο­τε­λέ­σει πρώτο βήμα για ορ­γά­νω­ση κι­νη­το­ποι­ή­σε­ων στή­ρι­ξης και διεύ­ρυν­σης της εξέ­γερ­σης της νε­ο­λαί­ας]

Η ρι­ζο­σπα­στι­κή Αρι­στε­ρά οφεί­λει να ερ­γα­στεί προς την ενο­ποί­η­ση αυτής της γε­νι­κευ­μέ­νης οργής, σε έναν γε­νι­κευ­μέ­νο αγώνα «ενά­ντια στον Μα­κρόν και τον κόσμο του», έναν κόσμο που θρέ­φει και την Λεπέν, η οποία και­ρο­φυ­λα­κτεί…

*Ανα­δη­μο­σί­ευ­ση από την Ερ­γα­τι­κή Αρι­στε­ρά

Ετικέτες