Δηλώνουμε την απόλυτη αλληλεγγύη μας στον Νίκο Ρωμανό και κατ'επέκταση σε όλους όσοι διεκδικούν το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα στην εκπαίδευση και αγωνίζονται ενάντια στην καταστολή.

Από τις 10 Νοεμβρίου, ο νεαρός Έλληνας Νίκος Ρωμανός βρίσκεται σε απεργία πείνας. Φυλακισμένος από το 2012 μετά από μια εξαιρετικά βίαιη σύλληψη και κρατούμενος υπό απαίσιες συνθήκες, κατάφερε να πάρει το απολυτήριο λυκείου μέσα στη φυλακή. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά  ανταμείφθηκε κιόλας για την προσπάθειά του από τον Υπουργό Δικαιοσύνης!

Σήμερα, ο Νίκος Ρωμανός, αφού πέρασε τις εισαγωγικές εξετάσεις για το Πανεπιστήμιο, ζητά να γίνουν σεβαστά τα νόμιμα δικαιώματά του και να του επιτραπεί η έξοδος του από τη φυλακή προκειμένου να παρακολουθεί τα μαθήματά του στο Πανεπιστήμιο  Αθηνών, όπου και έχει εγγραφεί. Το ελληνικό κράτος αρνείται αυτό το νόμιμο αίτημά του και απαξιώνει τον αγώνα του για το δικαίωμά του να σπουδάσει. Μετά από 25 ημέρες απεργίας πείνας, κινδυνεύει να πεθάνει.

Πριν από 6 χρόνια, ο Νίκος Ρωμανός είδε τον φίλο του Αλέξη Γρηγορόπουλο, 15 χρονών , να πεθαίνει μέσα στα ίδια του τα χέρια από σφαίρα αστυνομικού. Και τώρα με τη σειρά του υφίσταται ο ίδιος την καταστολή και την άρνηση των δικαιωμάτων του.

Δηλώνουμε την απόλυτη αλληλεγγύη μας στον Νίκο Ρωμανό και κατ'επέκταση σε όλους όσοι διεκδικούν το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα στην εκπαίδευση και αγωνίζονται ενάντια στην καταστολή. Απαιτούμε άμεσα το σεβασμό των δικαιωμάτων του Νίκου Ρωμανού και άλλων κρατούμενων φοιτητών και καθιστούμε υπεύθυνες τις δικαστικές και σωφρονιστικές αρχές για ο,τι μπορεί να συμβεί.

Το κείμενο υπογράφουν:

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Γαλλίας, Alternative libertaire, Bloco de Esquerda France, Collectif Solidarité France-Grèce pour la santé, DIDF-Jeunes, Ensemble !, NPA jeunes, Parti de gauche, secteur jeune de Gauche unitaire, Solidaires étudiant-e-s, ΣΥΡΙΖΑ Παρισιού.

Matthieu Brabant, γραμματέας της cgt educ'action, εθνική εκτελεστική επιτροπή της FERC CGT

Claude Calame, πανεπιστημιακός

Albano Cordeiro, ερευνητής του CNRS

Grigoris Gerotziafas, πανεπιστημιακός

Jean-Albert Guidou, γραμματέας του l'UL CGT de Bobigny

Vassia Karkayanni Karabelia, αντιπρόεδρος της ελληνογαλλικής ένωσης LOGOS A

Jean Malifaud, πανεπιστημιακός, συνδικαλιστής SNESUP-FSU

Vicky Skoumbi, αρχισυντάκτρια του ελληνικού περιοδικού ΑΛΗΘΕΙΑ

Robert Manthoulis, σκηνοθέτης

Ετικέτες