Το σίριαλ με τις τηλεοπτικές άδειες και οι ευθύνες Παππά και Βούτση.
Στον ιστότοπο του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, που τείνει να γίνει ο νέος πρωταγωνιστής στο σίριαλ των τηλεοπτικών αδειών, και πιο συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα της Σχολής Ρυθμιστικών Κανόνων – παράρτημα ΜΜΕ και Επικοινωνία, διαπιστώνουμε ότι το δήθεν ανεξάρτητο αυτό ίδρυμα έχει ενδιαφέροντες χορηγούς, τους οποίους τα διοικητικά συμβούλια, οι ερευνητές και οι επικεφαλής των διάφορων τομέων ευχαριστούν από βάθους καρδιάς για τη σταθερή και γενναιόδωρη ως φαίνεται χρηματοδότηση του Ινστιτούτου. Έτσι, η Σχολή Ρυθμιστικών Κανόνων – Παράρτημα ΜΜΕ και Επικοινωνία κρίνει σκόπιμο να αναφέρει και να ευχαριστήσει, μεταξύ άλλων, ως μεγάλους χορηγούς της, που εξασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία της, τις εξής εταιρίες : τη γερμανική Deutsche Telecom, την ιταλική TelecomItalia, τον γαλλικό κολοσσό κινητής τηλεφωνίας Orange, το ιταλικό ιδιωτικό κανάλι Sky, τον βροντόσαυρο του Διαδικτύου, Google και την άλλη μεγάλη εταιρία κινητής τηλεφωνίας, Wind. Αυτές οι εταιρίες στηρίζουν ενεργά και οικονομικά το... ανεξάρτητο ίδρυμα στο οποίο απευθύνθηκε ο υπουργός Επικρατείας και πάσης επένδυσης, Νίκος Παππάς, προκειμένου να ντύσει με τον μανδύα της νομιμοφάνειας, της αντικειμενικότητας, της ανεξαρτησίας και της κίβδηλης αποστασιοποίησης, την δική του, προσωπική επιλογή να δώσει τέσσερις άδειες πανελλαδικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου. Ο Λουδοβίκος των Συχνοτήτων όμως είναι απολύτως γυμνός!
Η ίδια η πρωτότυπη γνωμοδότηση του Παραρτήματος ΜΜΕ και Επικοινωνίας δεν βρίσκεται στην ιστοσελίδα του, όσο και αν ψάξει κανείς. Και αυτό φυσικά προκαλεί εύλογες απορίες καθώς το Ινστιτούτο δεν φείδεται χώρου στο Διαδίκτυο προκειμένου να δημοσιεύσει και να αναρτήσει και την τελευταία διατριβή, την πλέον ανούσια εκδήλωση ή τον προγραμματισμό ακόμη και του επόμενου ακαδημαϊκού έτους – ουδείς ψόγος φυσικά για αυτές του τις ενέργειες. Επίσης το Ινστιτούτο, αλλά κυρίως ο ίδιος ο Παππάς δεν φροντίζουν να δημοσιοποιήσουν το κόστος αυτής της γνωμοδότησης. Γιατί όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της «Αυγής», η εν λόγω μελέτη προέκυψε όχι αυθόρμητα ή για ακαδημαϊκούς λόγους, αλλά έπειτα από «παραγγελία της κυβέρνησης» - προφανώς έπειτα από όχληση με το αζημίωτο του ίδιου του υπουργού Επικρατείας και πάσης επένδυσης. Την ίδια στιγμή, στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Δημοκρατία» που αφιερώνει διθυραμβικό τίτλο στον υπουργό που βάζει «βόμβα στους καναλάρχες» διαβάζουμε, εμφανώς με βάση επιλεκτικές διαρροές ότι «οι άδειες επί του παρόντος, θα είναι τέσσερις». Προσοχή, επί του παρόντος... Καθώς δεν έχει δημοσιευτεί το σύνολο της γνωμοδότησης – και ο υπουργός δεν έχει φροντίσει επί αυτού – οι διαρροές στην εν λόγω εφημερίδα αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής. Ποιοι θα είναι οι παράγοντες εκείνοι που θα καθορίσουν σε μεταγενέστερο χρόνο ότι οι άδειες θα γίνουν πχ έξι ή οκτώ; Οι φοβερές διαπραγματευτικές ικανότητες του Νίκου Παππά, οι...τεχνολογικές εξελίξεις, η DIGEA εν κράτει ή το άγριο παρασκήνιο που θα ακολουθήσει τον ορισμό των τελικών αναδόχων και ο πόλεμος που θα ξεσπάσει ανάμεσα στα αντιτιθέμενα συμφέροντα, ντόπια και ξένα; Υπενθυμίζω σε αυτό το σημείο ότι η περιβόητη τροπολογία με την οποία δήθεν ο αριθμός των αδειών θα καθοριστεί από την Ολομέλεια της Βουλής θα εφαρμοστεί μια και μόνο φορά, την πρώτη... Μετά, ο Παππάς θα είναι απολύτως ασύδοτος να προσθέσει άδειες κατά το δοκούν – φυσικά αυτό θα συμβεί και στην πρώτη εφαρμογή, απλά η Βουλή χρησιμοποιείται σαν κολυμβήθρα του Σιλωάμ από έναν υπουργό, ο οποίος αντιλαμβάνεται ότι μια δική του απόφαση διάτρητη, αντισυνταγματική και πλήττουσα το δημόσιο συμφέρον, τον φέρνει ενώπιος ενωπίω με πιθανή εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή και με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Και εδώ ερχόμαστε σε ένα άλλο, εξαιρετικά κρίσιμο, σημείο της γνωμοδότησης. Όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ του έμπειρου κοινοβουλευτικού δημοσιογράφου του «Βήματος», Λάμπρου Σταυρόπουλου, το Ινστιτούτο της Φλωρεντίας συστήνει στην ελληνική συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ «να εξετάσει το ενδεχόμενο εκκίνησης της δημοπρασίας από μια συντηρητική τιμή που να κυμαίνεται μεταξύ των 500.000 και των 2 εκατομμυρίων ευρώ». Εξαιρετική... σύσταση για μια κατά παραγγελία γνωμοδότηση! Ειδικά μάλιστα όταν η ίδια η τρόικα, στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα του 2011, είχε εκτιμήσει (...συντηρητικά!) ότι από τις τηλεοπτικές άδειες το ελληνικό κράτος έχει λαμβάνει τουλάχιστον (τουλάχιστον...) 350 εκατομμύρια ευρώ, αριθμός που επαναλαμβάνεται σταθερά σε όλους τους κρατικούς προϋπολογισμούς από το 2012 και μετά χωρίς όμως ουδέποτε να εισπράττεται. Και οι υπολογισμοί της τρόικας ήταν συντηρητικοί επειδή στην πραγματικότητα το ψηφιακό φάσμα είναι σαν να δημοπρατεί κανείς τους αιγιαλούς, το νερό ή νησιά της χώρας, δηλαδή εντέλει ανεκτίμητο – απλά οι αδυσώπητοι, καπιταλιστικοί νόμοι της «ελεύθερης αγοράς» απαιτούν και μια αποτίμηση σε χρήμα... Πώς όμως θα φθάσουμε από τιμές εκκίνησης 500.000 ευρώ σε τιμές πλειοδότη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ είναι κάτι που μόνο ο φοβερός και τρομερός υπουργός Επικρατείας και πάσης επένδυσης μπορεί ενδεχομένως να εξηγήσει βγάζοντας λαγούς από το μαγικό του καπέλο. Επειδή όμως ούτε καπέλα ούτε λαγοί υπάρχουν, ας το διατυπώσουμε πολύ καθαρά: Οποιαδήποτε εν συνόλω κατακύρωση αδειών κάτω από το (συντηρητικό) πλαίσιο που έχει προκαθορίσει η ίδια η τρόικα (!!!) και περιλαμβάνεται σταθερά στους προϋπολογισμούς τέσσερα χρόνια τώρα, συνιστά προθάλαμο ποινικών αδικημάτων, όπως είναι εκείνο της απιστίας.
Την ίδια στιγμή, πίσω από τη γνωμοδότηση του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας δεν κρύβεται μόνο ο υπουργός Επικρατείας και πάσης επένδυσης, αλλά και ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. Κατά τρόπο ανεπίτρεπτο και αντισυνταγματικό, ο άνθρωπος που σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, «αποκατέστησε το κύρος της Βουλής που ξέραμε», αποφάσισε ότι μάλλον κουράστηκε από τις τρεις, άγονες συνεδριάσεις για την ανάδειξη νέου ΕΣΡ και δεν πρόκειται, όπως τόνισε, να επαναφέρει το θέμα στη Διάσκεψη των Προέδρων, επειδή προφανώς τη δουλειά της η συγκυβέρνηση, την έκανε μια χαρά και με το... ανεξάρτητο Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, που χρηματοδοτείται από πυλώνες της ευρωπαϊκής εταιριοκρατίας. Οφείλουμε λοιπόν να επισημάνουμε στον Πρόεδρο της Βουλής ότι η συγκρότηση του ΕΣΡ δεν είναι στη διακριτική του ευχέρεια και ούτε επαφίεται στη διάθεση του και την ψυχολογική του κατάσταση, καθώς, και όπως τα κάνανε οι συγκυβερνώντες με την «αεροπλανική» τροπολογία του Οκτωβρίου, ΕΣΡ πρέπει να υπάρξει προκειμένου να χαλιναγωγήσει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και τους αποθρασυμένους καναλάρχες– ανεξάρτητα αν θα εμπλέκεται ή όχι στην αδειοδότηση των καναλιών. Τώρα αποκαλύπτεται και το μέγεθος και το εύρος της πολιτικής στόχευσης του Παππά να μην υπάρχει καθόλου ΕΣΡ και να μην υπάρξει εντέλει η ανεξάρτητη αρχή για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα – ευνοώντας βέβαια σκανδαλωδώς τις αυθαιρεσίες και τις παραβιάσεις της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας από τους καναλάρχες με τους οποίους κατά τα άλλα βρίσκεται σε... πόλεμο!
Έτσι, το προσωρινό φύλλο συκής το οποίο βρήκε η συγκυβέρνηση και η Προεδρία της Βουλής στην κατά παραγγελία γνωμοδότηση του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας και τους βοήθησε πρόσκαιρα να κρυφτούν πίσω από αυτό, θα πέσει σύντομα, παραδίδοντας στη γενική χλεύη τους εμπνευστές και τους ενορχηστρωτές των συριζοανελλιτικών ραδιοτηλεοπτικών μεθοδεύσεων. Με άλλα λόγια, και παραφράζοντας τον Γέρο,Γεώργιο Παπανδρέου, αυτοί που σήμερα δοξάζονται κρυπτόμενοι πίσω από τη Φλωρεντία, θα γελοιοποιηθούν εμφανιζόμενοι στην Αθήνα, όταν προκηρύξουν διαγωνισμούς και κατακυρώσουν άδειες.
Θα επανέλθουμε όταν προκύψει η... νέα, «βαρυσήμαντη» νομοθετική πρωτοβουλία της συγκυβέρνησης για το θέμα...