“Η Νίκαια γνωρίζει από προσφυγιά, έξω οι φασίστες από τη γειτονιά”, φώναξαν εκατοντάδες αντιφασίστες-τριες, στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 27/4 στη Νίκαια με σημείο έναρξης το Περιβολάκι και κατάληξη την πλατεία Κρήνης. ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Κίνηση “Απελάστε το Ρατσισμό”, ΚΕΕΡΦΑ, αντιφασιστικές πρωτοβουλίες της Νίκαιας και του Πειραιά, δημοτικές κινήσεις και σωματεία, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για άμεση απάντηση στις προκλήσεις των Χρυσαυγιτών στην περιοχή. Παρούσα και πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τους βουλευτές Θ. Δρίτσα, Μ. Μπόλαρη, Α. Σταμπουλή, Ι. Γαϊτάνη, Τζ. Βαμβακά, Β. Κατριβάνου, Χ. Καραγιαννίδη και Κ. Μπάρκα.

Την τελευταία εβδομάδα η συμμορίτικη συμπεριφορά του πυρήνα της ΧΑ στη Νίκαια κορυφώθηκε με τον ξυλοδαρμό δύο μελών της Κίνησης “Απελάστε το Ρατσισμό” και την προκλητική “εφόρμηση” στο Κρατικό νοσοκομείο Νίκαιας, από το οποίο εκδιώχθηκαν από εργαζομένους και πολίτες. Με αφορμή αυτά τα γεγονότα έγινε ένα ενωτικό κάλεσμα για αντίδραση στις φασιστικές προκλήσεις από το Σωματείο και Σύλλογο εργαζόμενων Δήμου Νίκαιας/Ρέντη, την Πρωτοβουλία κατοίκων Καμινίων – Ρέντη, την Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό", την Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, το Παμπειραϊκό Αντιφασιστικό Μέτωπο, την Αντιναζιστική Πρωτοβουλία Πειραιά, το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά, το Πειραϊκό Δημοτικό Δίκτυο "Το Λιμάνι της Αγωνίας", τη Δημοτική Κίνηση Νίκαιας "Κόντρα στο Ρεύμα", τη Δημοτική Κίνηση Κορυδαλλού "Πάμε Αλλιώς", την Αλληλεγγύη για όλους στην Νίκαια - Κορυδαλλό – Πειραιά, την Πρωτοβουλία Πολιτών Κορυδαλλού, τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, την Τοπική Επιτροπή ΕΙΝΑΠ Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας καθώς και τους δήμους Νίκαιας/Ρέντη και Κορυδαλλού.

Η πορεία πέρασε μέσα από τα ηρωικά στενά που διεξήχθη η μάχη της Κοκκινιάς και από το σημείο του μπλόκου της Κοκκινιάς, περιοχές ιστορικής μνήμης και σύμβολα αντιφασιστικού αγώνα. Οι αντιδράσεις των κατοίκων ήταν θετικές και ο παλμός της πορείας δυναμικός μέχρι το τέλος της. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν είχαν αντιφασιστικό περιεχόμενο και σημείο αναφοράς τους μετανάστες, τη ΧΑ και τα μνημόνια.

Μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν: “Καμία αυταπάτη για τη Μανωλάδα, αυτό είναι το σχέδιο για όλη την Ελλάδα”, “ Κυβέρνηση-ναζί, δουλεύουνε μαζί, όχι στα μνημόνια και τη Χρυσή Αυγή» “Δε φταίνε οι μετανάστες για την ανεργία, φταίνε τα μνημόνια και η εργοδοσία”, “Στις νάρκες του Έβρου, στον πάτο του Αιγαίου, κρύβεται η ασφάλεια του κάθε Ευρωπαίου” , “Να κλείσουν τα γραφεία της ΧΑ, αυτής της συμμορίας της ναζιστικής” και “Κανένας Χρυσαυγίτης ποτέ δεν απεργεί, ταγματασφαλίτης θα είναι μια ζωή”.

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ

Ετικέτες