Μαζική και δυναμική η χθεσινή πορεία που ξεκίνησε γύρω στις 17.00 από την ΑΣΟΕΕ, πέρασε μέσα από τις γειτονιές του κέντρου και κατέληξε δύο ώρες αργότερα στη Νομική.

Πάνω από 1.000 άτομα ανταποκρίθηκαν χθες 4/1, στο κάλεσμα φοιτητικών παρατάξεων, πολιτικών συλλογικοτήτων και αντιρατσιστικών κινήσεων, συμμετέχοντας στην πορεία ενάντια στην αστυνομική εισβολή στην ΑΣΟΕΕ, όταν με πρόσχημα το παρεμπόριο, παραβιάστηκαν και ελέχθησαν ενδελεχώς τα στέκια της αριστεράς και των αντιεξουσιαστών, που βρίσκονται εντός της σχολής.

Με συνθήματα όπως «κάτω τα χέρια από το άσυλο/το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό», «κυβέρνηση-ναζί/δουλεύουνε μαζί/τσακίστε τα μνημόνια και τη Χρυσή Αυγή», «με τους μετανάστες είμαστε μαζί/επαναπροώθηση σε μπάτσους και ναζί», οι διαδηλωτές κινήθηκαν μέσω τον οδών Δεριγνύ και Δροσοπούλου και έφτασαν στην Κυψέλη. Περνώντας από Πατησίων και Αριστοτέλους έκαναν στάση στην Πλατεία Βικτωρίας στο ύψος της Villa Amalias, για να συνεχίσουν μέσω των Ηπείρου-Πατησίων-Ακαδημίας και να καταλήξουν στη Νομική.

Η έντονη παρουσία της νεολαίας και η θετική ανταπόκριση των κατοίκων, που ζουν και εργάζονται στις γειτονιές από τις οποίες πέρασε η πορεία, είναι στοιχεία που δείχνουν ότι με ενωτικές και μαζικές αντικατασταλτικές-αντιφασιστικές κινητοποιήσεις, μπορούμε να ακυρώσουμε στην πράξη την αντιδραστική προπαγάνδα της συγκυβέρνησης και των φασιστών. Η υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών, η μάχη ενάντια στο ρατσισμό, είναι αναπόσπαστο τμήμα των αγώνων ενάντια στην συγκυβέρνηση που εξοντώνει τους εργαζόμενους και τη νεολαία με απανωτά μέτρα λιτότητας.

Από μεριάς ΣΥΡΙΖΑ, που τις τελευταίες μέρες δέχεται συνεχείς επιθέσεις από το πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο, για τη στάση του να  καταδικάσει τις κατασταλτικές επιχειρήσεις σε ΑΣΟΕΕ και Villa Amalias, ανάμεσα στα εκατοντάδες μέλη του που πήραν μέρος στην πορεία, βρέθηκε και η βουλευτής Α΄Αθήνας Μαρία Μπόλαρη, που δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Η σημερινή μαζική πορεία και κυρίως η διαδρομή που ακολούθησε μέσα από τη γειτονιά της Κυψέλης, της Πλατείας Βικτωρίας κ.α. είναι συμβολική του γεγονότος ότι το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό: φοιτητές, εργαζόμενους, Έλληνες και μετανάστες. Η θετική αποδοχή των κατοίκων ήταν χαρακτηριστική. Ο αγώνας είναι κοινός. Τόσο ενάντια στις πολιτικές της φτώχειας, όσο και ενάντια στην καταστολή. Η κινητοποίηση αυτή μπορεί να γίνει η αφετηρία του αγώνα για την επανακατάκτηση του πανεπιστημιακού ασύλου και ότι αυτό σημαίνει για την κοινωνία. Ήταν μια καλή αρχή ώστε να ακυρώσουμε το κλίμα τρομοκρατίας που εντέχνως καλλιεργεί η τρικομματική κυβέρνηση. Η ίδια αυτή κυβέρνηση που συγκαλύπτει τη φοροδιαφυγή και τις παρανομίες των ισχυρών και μαζί με την Χρυσή Αυγή, στοχοποιούν όσους αντιστέκονται στη βαρβαρότητα των μνημονίων, το ρατσισμό και τον αυταρχισμό».   

Ετικέτες