Εδώ και καιρό οι καπιταλιστές της υγείας έχουν προχωρήσει σε ένα ιδιότυπο λοκ άουτ, καθώς δεν λειτουργούν («απεργούν») επί τριήμερα ως μέσο πίεσης για τις οικονομικές απαιτήσεις τους από το Δημόσιο, δηλ. από τον ΕΟΠΥΥ.

Τώρα συνεχίζουν με έτερη μορφή λοκ-άουτ, ζητώντας από τους ασφαλισμένους να πληρώσουν για τις εξετάσεις τους το σύνολο του ποσού που θα έπρεπε να πληρώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία, δηλ. το 85% του κόστους της εξέτασης. Αποτέλεσμα φυσικά είναι όλοι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι να αδυνατούν να κάνουν τις απαραίτητες για τη ζωή τους εξετάσεις, αφού είναι αδύνατον να πληρώσουν τέτοια ποσά (π.χ. σε μια μαγνητική τομογραφία η συμμετοχή του ασφαλισμένου ήταν 16,6 ευρώ, ενώ το ποσό που καλείται να πληρώσει τώρα είναι 100 ευρώ!). Φυσικά το υπουργείο Υγείας δηλώνει προς τους ασφαλισμένους ότι δεν πρόκειται να τους καταβάλει τα όποια ποσά πληρώσουν σε διαγνωστικά κέντρα.

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν στήσει για τους επιχειρηματίες της υγείας ένα τρελό πάρτι, καταστρέφοντας και καταργώντας τη δυνατότητα των δημόσιων φορέων (κυρίως των νοσοκομείων) να πραγματοποιούν διαγνωστικές και απεικονιστικές εξετάσεις.

Τα διάφορα διαγνωστικά κέντρα που ξεπετάγονταν σαν μανιτάρια σε όλη την Ελλάδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 ήταν ουσιαστικά η πρώτη φάση της πορείας ιδιωτικοποίησης της υγείας. Ο υπογράφων ως καρκινοπαθής έχει ιδία εμπειρία από αυτή τη διαδικασία και στην Ελλάδα αλλά και στη Γερμανία.

Η σημερινή κυβέρνηση φυσικά δεν τα «έβαλε» (ούτε) με αυτούς τους καπιταλιστές. Πώς θα μπορούσε να γίνει άλλωστε αφού κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος συνδέεται άμεσα με τέτοιο διαγνωστικό κέντρο στην Άρτα;

Το σημερινό αίτημα των ιδιοκτητών των κέντρων, τους οποίους συντονίζει ο γνωστός Πατούλης, είναι να τους καταβάλει το Δημόσιο 60 εκατ. ευρώ που τους χρωστάει από το 2009. Κι όχι μόνον αυτό. Ζητούν να διαγραφούν δικά τους χρέη ύψους 60 εκατ. ευρώ, οφειλή που προέκυπτε από τον μνημονιακό νόμο του 2013 περί clawback. Βέβαια η  κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τους έχει ήδη καταβάλει πάνω από 200 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2013-2018. Μάλιστα το 2018 η κυβέρνηση αύξησε το όριο δαπάνης για τα διαγνωστικά κέντρα από 328 εκατ. που ήταν το 2014 σε 357 εκατ. ευρώ. Στις τωρινές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση αύξησε, για το 2019, το ποσό αυτό φτάνοντάς το στα 366 εκατ. Και μετά ο υπ. Υγείας, Α. Ξανθός, δεσμεύθηκε για άλλα 30 εκατ. εκτοξεύοντας στα 400 εκατ. ευρώ τα δημόσια χρήματα που θα πάνε στους καπιταλιστές αυτούς.

Η αλητεία των μεγάλων ΜΜΕ φυσικά που σχεδόν όλα τους διαπλέκονται ΚΑΙ με εξεταστικά κέντρα βρίσκει δίκαια τα αιτήματα των καπιταλιστών του κλάδου. Βρίσκει επίσης δίκαιη την ανατροπή μνημονιακών νόμων. Αν απεργούσαν βέβαια οι εργαζόμενοι στον κλάδο ή στα δημόσια νοσοκομεία, τότε τα ίδια ΜΜΕ θα βυσσοδομούσαν για τους «ανεύθυνους που παίζουν με την υγεία των πολιτών». Και φυσικά θα έβρισκαν παντελώς ιερόσυλο πράγμα την ανατροπή μνημονιακού νόμου.

Το σημερινό λοκ-άουτ οι καπιταλιστές δεν θα το τολμούσαν τους πρώτους μήνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τότε ο λαός θα έμπαινε μπροστά και θα υποχρέωνε με τη βία το να ανοίξουν τα διαγνωστικά κέντρα και να περιορίσουν τις απαιτήσεις τους στη συμμετοχή του ασφαλισμένου. Όμως τώρα μπορούν να κάνουν αυτό το λοκ-άουτ και να μην ανοίγει μύτη. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να υπνωτίσει το εργατικό κίνημα και να εξαφανίσει ή να καταστείλει με τη βία, κάθε άλλο διεκδικητικό κίνημα («δεν πληρώνω», κίνημα κατά των πλειστηριασμών κ.λπ.).

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, απαιτείται αντίσταση στο λοκ-άουτ των διαγνωστικών. Όχι για να ταχθούμε στο πλευρό της κυβέρνησης, αλλά για να υπερασπίσουμε το δικαίωμά μας  στη ζωή.

Ετικέτες