Δημοσιεύουμε την παρέμβαση του ισπανού ευρωβουλευτή των Αντικαπιταλίστας Μιγκέλ Ουρμπάν στην επίσημη κοινοβουλευτική επιτροπή για την ανάπτυξη και την ανθρωπιστική βοήθεια, παρουσία της υπηρεσίας εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η παρέμβαση έγινε στο πλαίσιο της δημόσιας ακρόασης για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα την 29η Νοεμβρίου, με καλεσμένη την Marta Lorenzo Rodríguez, διευθύντρια της UNRWA καθώς και τον ευρωπαίο εκπρόσωπο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Υπενθυμίζουμε ότι λίγες βδομάδες πριν ο Μιγκέλ Ουρμπάν εξαναγκάστηκε σε αφαίρεση της παλαιστινιακής μαντίλας που είχε τοποθετήσει στην έδρα του κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης για την  συνθήκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων που θα εφαρμοστεί στις πολυεθνικές εταιρείες, που έλαβε χώρα στο Μέγαρο των Εθνών, στην Γενεύη.

Ακολουθεί η παρέμβαση του Μιγκέλ Ουρμπάν:

Η τρομερή ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα δεν είναι αποτέλεσμα μετεωρολογικής καταστροφής.

Είναι άμεση συνέπεια της συλλογικής τιμωρίας στην οποία υποβάλλει το κράτος του Ισραήλ τον παλαιστινιακό λαό.

Μια τιμωρία που αγνοεί κάθε είδους διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, χάρη στην ατιμωρησία που του παραχωρούν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Μια ανθρωπιστική καταστροφή, αποτέλεσμα μιας απάνθρωπης πολιορκίας που δεν επιτρέπει την είσοδο νερού, τροφίμων, φαρμάκων ή ενέργειας στη Γάζα.

Μια ανθρωπιστική καταστροφή αποτέλεσμα των βομβών που σκότωσαν περισσότερα παιδιά μέσα σε πενήντα ημέρες από ό,τι όλοι οι πόλεμοι στον κόσμο μαζί πέρυσι.

Μια ανθρωπιστική καταστροφή αποτέλεσμα των δολοφονιών εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και δημοσιογράφων.

Μια ανθρωπιστική καταστροφή αποτέλεσμα της στοχοποίησης νοσοκομείων και σχολείων.

Μια ανθρωπιστική καταστροφή που μοιάζει πολύ με εθνοκάθαρση.  

Μια καταστροφή στην οποία δεν θα μπει τέλος απλώς με ανθρωπιστική βοήθεια.

Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν όλοι οι μηχανισμοί που προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο για να αναγκαστεί το Ισραήλ να βάλει τέλος σε αυτή τη σφαγή και να τερματίσει 75 χρόνια κατοχής και απαρτχάιντ στην Παλαιστίνη.

Αν η ΕΕ θέλει να θέσει στα αλήθεια τέλος σε αυτή την ανθρωπιστική καταστροφή, πρέπει να εφαρμόσει εμπάργκο όπλων, όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο, να αναστείλει την προνομιακή  συμφωνία με το Ισραήλ μέχρι αυτό να τερματίσει τις συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.

Τα υπόλοιπα είναι σαν να δίνεις επιδέσμους όταν σου ρίχνουν βόμβες. Και αυτό φαίνεται ότι κάνουμε.

Θα ήθελα να κλείσω με τρία πολύ βασικά ερωτήματα:

Πώς μπορείτε να εξηγήσετε τον μεγάλο αριθμό δολοφονιών των εργαζομένων της UNWRA (Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή);

Διάφοροι εισηγητές του ΟΗΕ, όπως ο Pedro Αrrojo μεταξύ άλλων, έχουν μιλήσει για την πιθανότητα διάπραξης Γενοκτονίας στη Γάζα.

Θα ήθελα να μάθω την άποψη των προσκεκλημένων μας για αυτό.

Τέλος, κατά την άποψη τους αλλά και από την σκοπιά του διεθνούς δικαίου,  πώς  εκλαμβάνεται η στρατιωτική ταχτική της στέρησης από τρόφιμα  αποκοπής των τροφίμων, ενεργειακές προμήθειες και ανθρωπιστικής βοήθειας από 2.5 εκατομμύρια πληθυσμό;

Σας ευχαριστώ πολύ

Ετικέτες