Την ημέρα ισχυρών τριγμών του αστικού πολιτικού συστήματος, αποτέλεσμα των αποκαλύψεων για την περίφημη λίστα Λαγκάρντ, μια γιγαντιαία επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στην ΑΣΟΕΕ αποδεικνύει ότι η «αυταρχική δημοκρατία» είναι το τελευταίο καταφύγιο μιας κυβέρνησης που κυριολεκτικά σαπίζει.

Με πρόσχημα την πάταξη του παρεμπορίου αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν το απόγευμα της Παρασκευής 28/12 στην ΑΣΟΕΕ, όπου φυσικά δεν γίνονταν μαθήματα λόγω διακοπών. Αφού προσήγαγαν 16 μετανάστες μικροπωλητές και κατάσχεσαν τα προϊόντα τους στο πεζοδρόμιο της Πατησίων, προχώρησαν και στο εσωτερικό του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Και όλα αυτά ενώ ο εισαγγελέας δεν περίμενε ούτε την απαραίτητη παρουσία της πρυτανικής αρχής καταπατώντας κάθε δημοκρατική λειτουργία του πανεπιστημίου. Τελικά η έρευνα έγινε παρουσία του αντιπρύτανη και λίγο αργότερα του πρύτανη.

Μετά την παραβίαση του ασύλου από διμοιρίες των ΜΑΤ και από δεκάδες ασφαλίτες με καλυμμένα πρόσωπα, ακολούθησε η διάρρηξη στεκιών και γραφείων φοιτητικών παρατάξεων και πολιτικών συλλογικοτήτων, έρευνες σε αίθουσες διδασκαλίας και χώρους του διοικητικού προσωπικού. Δημοτική αστυνομία και ΕΛ.ΑΣ., φόρτωναν σε βανάκια τα «λάφυρα» από τους φτωχοδιάβολους μικροπωλητές και τα γραφεία των αριστερών οργανώσεων. Αφού τα καλόπαιδα του Καμίνη αποχώρησαν, μέχρι τις 22.00 το βράδυ, ασφαλίτες και άλλοι αστυνομικοί με εξοπλισμό (εγκληματολογικό; Αντιτρομοκρατική;) έψαξαν ενδελεχώς τα στέκια των πολιτικών χώρων που δραστηριοποιούνται στην ΑΣΟΕΕ. Υπολογιστές, κράνη, σημαίες και ότι άλλο μπορούσε να αξιοποιηθεί για το φακέλωμα της «ανήσυχης» νεολαίας, κατασχέθηκε και μεταφέρθηκε στα εργαστήρια της ΓΑΔΑ.

Όσοι φοιτητές πρόλαβαν να φτάσουν στη σχολή, δέχθηκαν ύβρεις και απειλήθηκαν με προσαγωγή. Οι γύρω δρόμοι αποκλείστηκαν από ΜΑΤ και Δελτάδες. Λίγος κόσμος συγκεντρώθηκε στο ύψος της Χέυδεν. Μπροστά από την πύλη του Πανεπιστημίου επιτράπηκε η παραμονή ολιγομελούς ομάδας του συλλόγου φοιτητών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και η βουλευτής Α΄ Αθήνας, Μαρία Μπόλαρη,  η οποία ζήτησε από τον επικεφαλής της επιχείρησης και τον εισαγγελέα να την ενημερώσουν για τα τεκταινόμενα. Οι τελευταίοι δεν απάντησαν καν στις εκκλήσεις της. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σε δηλώσεις της την ώρα της επιχείρησης, σημείωσε: «με το πρόσχημα του παρεμπορίου, παραμονή Πρωτοχρονιάς, οργανώθηκε μια τεράστια αστυνομική επιχείρηση και μάλιστα με εισαγγελική παραγγελία. Ήρθαμε εδώ για να δούμε τι ακριβώς συνέβη. Ποιό είναι το μεγάλο έγκλημα; Μας είναι αδιανόητη αυτή η επιχείρηση. Νομίζουμε ότι είναι μια συνέχεια του αυταρχισμού που έχει εκδηλωθεί εκ μέρους της κυβέρνησης και του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, η οποία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή και δεν θα γίνει. Αντί να ασχολούμαστε με τις πολιτικές της φτώχειας και της ανεργίας, την ημέρα που διαγράφεται από το ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπακωνσταντίνου για τις γνωστές λίστες, κάποιοι στήνουν τρομοκρατικά σόου».

Μάλιστα, όταν η επιχείρηση έληξε, ο εισαγγελέας αρνήθηκε να πει το όνομά του και να δείξει την εισαγγελική παραγγελία, τόσο στην ίδια, όσο και στη βουλευτή Επικρατείας Θεανώ Φωτίου, που είχε εν των μεταξύ προστεθεί στους διαμαρτυρόμενους. Το μόνο που αρκέστηκε να κάνει ήταν να χαμογελάει συνεχώς ειρωνικά και να επαναλαμβάνει μονότονα τη λέξη «καληνύχτα σας», παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δύο βουλευτίνων του ΣΥΡΙΖΑ. Η δε χαρά του για την επιτυχία της αποστολής, δεν κρυβόταν με τίποτα. Εκείνοι οι «δημοκράτες αριστεροί» της συγκυβέρνησης, δεν έχουν να πουν λέξη για το γεγονός ότι γυρνάμε στα χρόνια του μετεμφυλιακού κράτους, όταν αστυνομικοί και δικαστές αυθαιρετούσαν ατιμώρητοι και μετατρέπονταν σε διώκτες αγωνιστών;

Λίγες μόνο μέρες μετά την εισβολή στη Βίλα Αμαλίας, τα νέα «ευρήματα» από την ΑΣΟΕΕ, θα αξιοποιηθούν από τον Δένδια στην προσπάθεια να πείσει την κοινωνική πλειοψηφία που υποφέρει από τις μνημονιακές πολιτικές, ότι ακόμα ένας χώρος «ανομίας» εξαρθρώθηκε. Η υιοθέτηση της ατζέντας της Χρυσής Αυγής, η καταστολή πολιτικών χώρων που αντιστέκονται, η παράκαμψη της «δημοκρατικής νομιμότητας», είναι επιβεβαίωση της αυταρχικής στροφής του κράτους. Το καθεστώς απειλείται από την έλλειψη νομιμοποίησης και σκληραίνει μέρα με τη μέρα. Η άρχουσα τάξη και το πολιτικό της προσωπικό ξέρουν καλά ότι τα μοναδικά τους στηρίγματα είναι η ακροδεξιά τρομοκρατία, η προπαγάνδα των ΜΜΕ και η καταστολή. Το νέο μοντέλο εξαθλίωσης που ονειρεύονται, δεν μπορεί να υπηρετηθεί από τις δήθεν «υπέρμετρες ελευθερίες» του παρελθόντος.   

Οι προκλήσεις και τα καθήκοντα για την Αριστερά και το κίνημα είναι τεράστια. Ο αντίπαλος γίνεται όλο και πιο επιθετικός. Η κατρακύλα τους βιοτικού μας επιπέδου, πάει χέρι-χέρι με την αμφισβήτηση δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Εκτός από τα μνημόνια και τους πολιτικούς τους εκφραστές, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τους μηχανισμούς (κατασταλτικούς, δικαστικούς, ιδεολογικούς) του κράτους. Και σε μια τέτοια μάχη, η ελάχιστη υποχώρηση από μεριά μας, μπορεί να είναι μοιραία. 


Η Μαρία Μπόλαρη στο ρ/σ "στο Κόκκινο" για τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ (από το 00:22 και μετά):

http://stokokkino.gr/ekpompes/magkazino/2012-12-29.mp3/view

Ετικέτες