Επιτυχής ήταν η διοργάνωση της εκδήλωσης «Η εμπειρία του διεθνούς φεμινιστικού κινήματος» που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη στον πολύ όμορφο χώρο του ΕΝΕΚΕΝ.

Τη συζήτηση άνοιξαν δύο ομιλήτριες από την Συνέλευση Γυναικών 8 Μάρτη. Στις ολιγόλεπτες ομιλίες τους παρουσίασαν πολύ συνοπτικά τους στόχους μας: Την προσπάθεια να ξαναζωντανέψει το γυναικείο κίνημα στην Ελλάδα, να αντιστρέψει την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού που έπληξε εμάς τις γυναίκες περισσότερο, διεκδικώντας ισότητα σε σπίτι και δουλειά, κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και ενάντια σε κάθε μορφή σεξιστικής βίας. Να ενωθούμε με το παγκόσμιο γυναικείο κίνημα, συμμετέχοντας στη Διεθνή Φεμινιστική Απεργίας που απλώνεται σε πάνω από 50 χώρες, στις 8 Μάρτη 2020.

Η καλεσμένη μας, Geneviève de Rham, συντονίστρια της απεργίας των γυναικών στη Λοζάνη και στέλεχος του Συνδικάτου του Δημοσίου Τομέα στην Ελβετία, ανέπτυξε με γλαφυρό τρόπο πώς οι συναγωνίστριες μας κατόρθωσαν την διοργάνωση της επιτυχημένης φεμινιστικής απεργίας στις 14/06/2019, που έβγαλε στο δρόμο 500.000 ανθρώπους: Με ποια αφορμή προέκυψε σαν απόφαση από το 2017, τα ενδιάμεσα βήματα, τις κινήσεις και τα μέσα που χρησιμοποίησαν για να απλωθεί σε όλη τη χώρα, πώς άντλησαν από την εμπειρία της φεμινιστικής απεργίας στην Ισπανία, πώς διαμόρφωσαν το Μανιφέστο τους, τον πόλεμο που δέχτηκαν και πώς απάντησαν, πώς οργάνωσαν την ημέρα της απεργίας, τα κέρδη που αποκόμισαν. Τόνισε την αξιοπρέπεια και την περηφάνεια που κέρδισαν οι γυναίκες ενώ οργάνωναν την απεργία τους, αφήνοντας παρακαταθήκη για συνέχεια με επόμενο σταθμό την 8 Μάρτη 2020.

Νεαρές και μεγαλύτερες γυναίκες αλλά και άνδρες παρακολούθησαν την συζήτηση που αναπτύχθηκε μετά το πέρας των ομιλιών, και συμμετείχαν ενεργά, ως το τέλος, καταδεικνύοντας το αμέριστο ενδιαφέρον αλλά και την ανάγκη που υπάρχει, οι γυναίκες να αντιδράσουμε για να ξανακερδίσουμε τα όνειρά μας και τη ζωή μας.

Βίντεο

-Οι ομιλίες των μελών της Συνέλευσης Γυναικών 8 Μάρτη

-Η εισήγηση της Ζενεβιέβ ντε Ραμ

-Το κλείσιμο της Ζενεβιέβ ντε Ραμ

Ετικέτες