Ολοκληρώθηκε χτες ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη βόρεια Κύπρο.

Πρώτος αναδείχτηκε ο εθνικιστής Ντερβίς Έρογλου του κόμματος εθνικής ενότητας με ποσοστό 28,21%. Η δεξιά, όμως, εμφανίστηκε διασπασμένη μιας και ο νεοφιλελεύθερος Κουντρέτ Οζερσάι, επίσης προερχόμενος από το ίδιο κόμμα, κατέβηκε στις εκλογές χωρίς την επίσημη στήριξη κόμματος και κατέλαβε την τέταρτη θέση με 21,21 %.

Η έκπληξη των εκλογών ήταν ο κεντροαριστερός Μουσταφά Ακιντζί του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας που κατέλαβε τη δεύτερη θέση με ποσοστό 26, 92% και περνάει στο δεύτερο γύρο.Τον Μουσταφά Ακιντζί μπορούμε να το θεωρήσουμε ως μια προοδευτική, αριστερής απόχρωσης υποψηφιότητα. Ίσως, αν εκλεγεί στο δεύτερο γύρο, να συμβάλλει στην επίλυση του κυπριακού ζητήματος.

Τρίτη ήταν η Σιμπέλ Σιμπέρ του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος με ποσοστό 22,54% ,ενώ το κομμουνιστικού προσανατολισμού Σοσιαλιστικό Κόμμα Κύπρου με υποψήφιο τον Μουσταφά Ονουρέρ πήρε μόλις 0,40% και κατέλαβε την πέμπτη θέση.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα είναι:

Ντερβίς Έρογλου 28,21% (Κόμμα Εθνικής Ενότητας)
Μουσταφά Ακιντζί 26, 92% (Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας)
Σιμπέλ Σιμπέρ 22,54% (Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα)
Κουντρέτ Οζερσάι 21,21%
Μουσταφά Ονουρέρ 0,40% (Σοσιαλιστικό Κόμμα Κύπρου)
Μουσταφά Ουλάς 0,24%
Αρίφ Σαλίχ Κιρντάγ 0,49%

Στην ψηφοφορία έλαβαν μέρος 104.069 πολίτες και η συμμετοχή κυμάνθηκε γύρω στο 65%, ποσοστό που αποτελεί το χαμηλότερο όλων των εποχών.

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή μεταξύ του Ντερβίς Έρογλου και του Μουσταφά Ακιντζί και έχει ήδη ξεκινήσει το παρασκήνιο για τις επιλογές των κομμάτων.

Ετικέτες