Το νησί θύμα της μνημονιακής κατάρρευσης του κοινωνικού κράτους Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια

Αδυναμία έως ασυγχώρητη ολιγωρία χαρακτηρίζει μέχρι τώρα την αντίδραση της κυβέρνησης

Πρακτικά απών ο βουλευτής – Υπουργός

Ανεπαρκής η Τοπική Αυτοδιοίκηση

Τεράστια είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία των κατοίκων στην πόλη της Ζακύνθου αλλά και σε όλο το νησί, από τους πάνω από χιλίους τόνους σκουπιδιών που έχουν μαζευτεί σε κάθε γωνιά εδώ και ένα μήνα, δυσκολεύοντας ακόμα και την προσβασιμότητα στους δρόμους. Η Δημοτική αρχή αδυνατεί να βρει θέση για την εναπόθεσή τους. Την ίδια στιγμή, καμία λύση δεν διαφαίνεται στο εγγύς μέλλον.

Η κατάσταση βέβαια είναι δύσκολη από χρόνια και αυτό με ευθύνη όλων ανεξαίρετα των Δημοτικών αρχών και των διοικήσεων του συνδέσμου καθαριότητας. Όμως, σήμερα πλέον είναι εκτός ελέγχου με αποτέλεσμα να απειλείται άμεσα η δημόσια υγεία.

Η κατάσταση μοιάζει να είναι τόσο αδιέξοδη και ανυπόφορη που μόνο στην «εκπαίδευση» των κατοίκων θα τολμούσε να υποθέσει κανείς ότι συμβάλει, καλλιεργώντας «λύσεις» εκμετάλλευσης των σκουπιδιών από ιδιώτη με ανεξέλεγκτη την επιβάρυνση των δημοτικών τελών.

Στην άθλια κατάσταση των δρόμων της πόλης ήρθε να προστεθεί η πλημμύρα στο νησί. Το μεγαλύτερο μέρος του κάμπου έχει γίνει λίμνη. Πολλοί δρόμοι είναι αδιάβατοι και περιοχές ολόκληρες και σχολεία είναι απρόσιτα από μη ειδικά οχήματα.

Αποτέλεσμα αυτής της ανεξέλεγκτης κατάστασης είναι η τραγική απώλεια ενός νέου ανθρώπου πριν λίγες ημέρες και η πρόκληση μεγάλων υλικών καταστροφών και ζημιών. Είναι ενδεικτικό ότι τα σχολεία συνεχίζουν να παραμένουν κλειστά.

Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους το νησί έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στην  παραπάνω όμως κατάσταση συναγερμού προστέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα μια ιδιαίτερα ανησυχητική συνθήκη που αφορά την αναστολή λειτουργίας  των χειρουργείων του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Ζακύνθου. Πρόκειται για ένα προληπτικό μέτρο αποφυγής κινδύνου για την υγεία των ασθενών, λόγω πέντε περιστατικών που την προηγούμενη εβδομάδα καταγραφήκαν να νοσούν από οξεία πολυοργανική ανεπάρκεια με δυσλειτουργία έως κατάρρευση των συστημάτων του οργανισμού, μετά από χειρουργικές επεμβάσεις μετρίου βαρύτητας και μάλιστα που να έχουν λάβει γενική αναισθησία! Μία μάλιστα  ασθενής  κατέληξε  μετά από μερικών ημερών νοσηλεία στην  Μονάδα εντατικής του Ρίου   Πατρών . 

Το θέμα, όμως, που παραμένει αναπάντητο είναι η αιτία αυτής της ιδιαίτερα επικίνδυνης επιδείνωσης της υγείας των ασθενών. Οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις ρουτίνας, έλαβαν μετεγχειρητικά φάρμακα ρουτίνας και δεν είχαν στο ιστορικό τους κάποιον σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα.

Εξ αυτού προέκυψε και η απόφαση του ΔΣ του νοσοκομείου να σταματήσει τα χειρουργεία και να καλέσει τη συνδρομή ομάδας από το ΕΚΕΠΥ και ΚΕΛΠΝΟ αφού πρώτα ενημέρωσε την 6η υγειονομική Περιφέρεια και το Υπουργείο.

Ο συνδυασμός αυτών των τριών ιδιαίτερα επικινδύνων συνθηκών στο νησί (σκουπίδια στους δρόμους μετά τις καταρρακτώδεις βροχές, οι συνεχιζόμενες πλημμύρες και η αδυναμία χειρουργικών επεμβάσεων στο Γενικό Νοσοκομείο) ήδη θα έπρεπε να είχε προκαλέσει την άμεση κινητοποίηση της πολιτείας με επί τόπου διαχείριση της κρίσης και άμεσα μέτρα αντιμετώπισης των τεράστιων προβλημάτων. Συγκεκριμένα, απαιτείται εδώ και τώρα:

  • Απομάκρυνση των σκουπιδιών με ευθύνη της πολιτείας και δρομολόγηση μόνιμης λύσης.
  • Άμεση παρέμβαση στους χείμαρρους για διαχείριση των τεράστιων υδάτινων όγκων και γενικότερα έργα αποστράγγισης
  • Άμεση ενίσχυση του νοσοκομείου με έκτακτη οικονομική επιχορήγηση και παροχή επιπλέον Ιατρικού αλλά κυρίως Νοσηλευτικού και Παραϊατρικού προσωπικού. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σήμερα μια καθαρίστρια καθαρίζει χώρους πάνω από 12.000 τ.μ.
  • Ταυτόχρονη επιστημονική και τεχνική συνδρομή από το Υπουργείο και την Υγειονομική περιφέρεια, προκειμένου να εντοπιστεί σύντομα το πρόβλημα αλλά και να εξασφαλιστεί άμεσα η απρόσκοπτη λειτουργία των χειρουργείων αλλά και όλων των υπηρεσιών υγείας του Νοσοκομείου, που τόσο έχουν ανάγκη οι κάτοικοι του νησιού.