Διεθνής καμπάνια αλληλεγγύης - Κείμενο συλλογής υπογραφών

Εμείς, οι υπογράφοντες/ουσες, είμαστε βαθύτατα συγκλονισμένοι/ες από την είδηση ότι στις 13 Φεβρουαρίου ο κορυφαίος Ρώσος σοσιαλιστής διανοούμενος και αντιπολεμικός ακτιβιστής Δρ Μπόρις Καγκαρλίτσκι (65 ετών) καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση.

Ο Δρ Καγκαρλίτσκι συνελήφθη με την παράλογη κατηγορία της "δικαιολόγησης της τρομοκρατίας" τον περασμένο Ιούλιο. Μετά από μια διεθνή καμπάνια που ανταποκρινόταν στην παγκόσμια φήμη του ως συγγραφέα και επικριτή του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού, η δίκη του έληξε στις 12 Δεκεμβρίου με την ετυμηγορία της ενοχής του και την επιβολή προστίμου 609.000 ρουβλίων.

Στη συνέχεια, η εισαγγελία άσκησε έφεση κατά του προστίμου ως "άδικου λόγω υπερβολικής επιείκειας" και ισχυρίστηκε ψευδώς ότι ο Δρ Καγκαρλίτσκι δεν ήταν σε θέση να πληρώσει το πρόστιμο και ότι δεν συνεργάστηκε με το δικαστήριο. Στην πραγματικότητα, είχε πληρώσει το πρόστιμο στο ακέραιο και παρείχε στο δικαστήριο όλα όσα του ζητήθηκαν.

Στις 13 Φεβρουαρίου το στρατιωτικό εφετείο τον καταδίκασε σε φυλάκιση πέντε ετών και του απαγόρευσε να διατηρεί ιστότοπο για δύο χρόνια μετά την αποφυλάκισή του.

Η ανατροπή της αρχικής δικαστικής απόφασης αποτελεί εσκεμμένη προσβολή για τις πολλές χιλιάδες ακτιβιστές/τριες, ακαδημαϊκούς και καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο που σέβονται τον Δρ Καγκαρλίτσκι και συμμετείχαν στην παγκόσμια καμπάνια για την απελευθέρωσή του. Τα άρθρα του ρωσικού νόμου που χρησιμοποιήθηκαν κατά του Δρ Καγκαρλίτσκι απαγορεύουν ουσιαστικά την ελεύθερη έκφραση. Η απόφαση για την αντικατάσταση του προστίμου με φυλάκιση ελήφθη με ένα εντελώς κατασκευασμένο πρόσχημα. Αναμφίβολα, η ενέργεια του δικαστηρίου αποτελεί μια προσπάθεια να φιμωθεί η κριτική στη Ρωσική Ομοσπονδία για τον πόλεμο της κυβέρνησης εναντίον της Ουκρανίας, ο οποίος μετατρέπει τη χώρα σε φυλακή.

Η παρωδία δίκης του Δρ Καγκαρλίτσκι είναι η τελευταία σε ένα κύμα βάναυσης καταστολής κατά των αριστερών κινημάτων στη Ρωσία. Οργανώσεις που έχουν ασκήσει με συνέπεια κριτική στον ιμπεριαλισμό, δυτικό και μη, δέχονται τώρα άμεση επίθεση, πολλές από αυτές έχουν απαγορευτεί. Δεκάδες ακτιβιστές εκτίουν ήδη μεγάλες ποινές απλώς και μόνο επειδή διαφωνούν με τις πολιτικές της ρωσικής κυβέρνησης και έχουν το θάρρος να μιλήσουν. Πολλοί από αυτούς βασανίζονται και αντιμετωπίζουν απειλητικές για τη ζωή τους συνθήκες στις ρωσικές σωφρονιστικές φυλακές, στερούμενοι στοιχειώδους ιατρικής περίθαλψης. Αριστεροί πολιτικοί αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη Ρωσία, αντιμετωπίζοντας ποινικές διώξεις. Τα διεθνή συνδικάτα, όπως η IndustriALL και η Διεθνής Ομοσπονδία Μεταφορών, απαγορεύονται και οποιαδήποτε επαφή μαζί τους οδηγεί σε μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης.

Υπάρχει σαφής λόγος για αυτή την καταστολή της ρωσικής αριστεράς. Ο βαρύς φόρος αίματος του πολέμου προκαλεί αυξανόμενη δυσαρέσκεια στις μάζες των εργαζομένων. Οι φτωχοί πληρώνουν αυτή τη σφαγή με τη ζωή και την ευημερία τους, και η αντίθεση στον πόλεμο είναι σταθερά υψηλότερη μεταξύ των φτωχότερων. Η αριστερά έχει τη δυνατότητα και την αποφασιστικότητα να αποκαλύψει τη σχέση μεταξύ του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της ανθρώπινης δυστυχίας.

Ο Δρ Καγκαρλίτσκι απάντησε στην εξωφρενική απόφαση του δικαστηρίου με ηρεμία και αξιοπρέπεια: "Πρέπει απλώς να ζήσουμε λίγο περισσότερο και να επιβιώσουμε από αυτή τη σκοτεινή περίοδο για τη χώρα μας", είπε. Η Ρωσία πλησιάζει σε μια περίοδο ριζικών αλλαγών και ανακατατάξεων και η ελευθερία του Δρ Καγκαρλίτσκι και άλλων ακτιβιστών αποτελεί προϋπόθεση για να έχουν οι αλλαγές αυτές προοδευτική πορεία.

Απαιτούμε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του Μπόρις Καγκαρλίτσκι και όλων των άλλων κρατουμένων για αντιπολεμική δράση.

Καλούμε επίσης τις αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας να σταματήσουν την αυξανόμενη καταστολή των διαφωνιών και να σεβαστούν την ελευθερία του λόγου και το δικαίωμα των πολιτών τους να διαμαρτύρονται.

*To κείμενο σε διάφορες γλώσσες, ο κατάλογος όσων υπογράφουν και η πλατφόρμα συλλογής υπογραφών βρίσκονται στο freeboris.info

Ετικέτες