Το προηγούμενο Παρασκευοσαββατοκύριακο, στις 9, 10 και 11 Σεπτέμβρη έγινε στο πάρκο Λα Κουρνέβ (La Courneuve), στα περίχωρα του Παρισιού η ετήσια γιορτή της ιστορικής εφημερίδας της γαλλικής Αριστεράς «Λ’Ουμανιτέ» (« L’Humanité ») που γιορτάζεται από το 1935. Στην γιορτή συμμετείχαν πολιτικές οργανώσεις και κόμματα από τον πλατύ αριστερό χώρο, συνδικάτα, αγωνιστικές συλλογικότητες, εφημερίδες, εκδοτικοί οίκοι, γνωστοί καλλιτέχνες και υπήρχαν 450 περίπτερα.

Ανάμεσα σε αυτά, η ένωση πολιτών «Αντίσταση σε Ελλάδα και Γαλλία» (« Grèce France Résistance ») έστησε για δεύτερη χρονιά το περίπτερο της για να υπενθυμίσει την ανάγκη αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό που συνεχίζει να αγωνίζεται στο κοινωνικό και πολιτικό πεδίο σε ακόμη δυσκολότερες συνθήκες. Στο περίπτερο παρουσίασαν επικοινωνιακό υλικό η πολιτική επιτροπή της Λαϊκής Ενότητας στο Παρίσι, η συλλογικότητα «Αλληλεγύη Ελλαδα Γαλλία για την Υγεία» και η επιτροπή αλληλεγγύης του 13ου Διαμερίσματος. Υπήρχε έκθεση παιδικής ζωγραφικής από την Ελλάδα με θέμα το προσφυγικό, πώληση βιβλίων και προϊόντων της Βιο.Με ενώ λειτουργησε και τις τρεις μέρες μπαρ με ελληνικούς μεζέδες και ποτά.

Σημαντικό ήταν το πολιτικό πρόγραμμα του περιπτέρου, ιδιαίτερα το Σάββατο που έγιναν τρεις εκδηλώσεις:

το πρωί παρουσίαση του ετοιμαζόμενου νοκιμαντέρ της Νίκης Βελισσαροπούλου «Δεν θα πουλήσουμε το μέλλον μας» (http://kck.st/2bKg5sB) που έχει θέμα τον αγώνα της ελληνικής νεολαίας ενάντια στο ορυχείο χρυσού στη Χαλκιδική

το μεσημέρι η συνάντηση των συντονιστών των επιτροπών αλληλεγγύης για την διοργάνωση του καραβανιού αλληλεγγύης που προβλέπεται να φτάσει στην Ελλάδα μέσα Οκτώβρη (http://www.cadtm.org/Une-caravane-militante-est-en)

και το βράδυ η παρουσίαση από τον Στάθη Κουβελάκη του βιβλίου «Η Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ και η νεοφιλελεύθερη Ευρώπη» (http://ladispute.atheles.org/changerlapolitique/lagrecesyrizaetleuropeneoliberale)

Το περίπτερο, που λειτούργησε χάρη στην επίμονη δουλειά όλων των συναγωνιστών που συμμετείχαν, επισκέφτηκαν εκατοντάδες διεθνείς φίλοι μας, κυρίως Γάλλοι, αλλά και ο Γιάννης Βαρουφάκης που στην πολύ σύντομη παρουσία του δεν ζήτησε το λόγο.

Τα μέλη της συλλογικότητας μας συμμετείχαν και σε άλλες εκδηλώσεις της γιορτής: στην παρουσίαση του βιβλίου «Ευρώ, σχέδιο Β. Γιά έξοδο από την κρίση στην Ελλάδα, στην Γαλλία και στην Ευρώπη» (http://www.editions-croquant.org/component/mijoshop/product/346-euro-plan-b), σε συζητήσεις για τα κοινωνικά ιατρεία, το προσφυγικό και τα κινήματα αλληλεγγύης, για την γεωπολιτική και τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία.

Επίσης έκαναν παρεμβάσεις σε συζήτηση στον χώρο «Αγορά» με θέμα την λιτότητα στην Ευρώπη στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων και ο υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος. Στις πολλές και συναισθηματικά φορτισμένες ερωτήσεις που του έγιναν από το κοινό (πως δικαιολογεί την μην τήρηση του εκλογικού προγράμματος από το κόμμα του, την συμπόρευση του υπουργού Τσακαλώτου με τους λοιπούς «εταίρους» στην αρχική απόφαση του Eurogroup για επιβολή κυρώσεων σε Ισπανία και Πορτογαλία, τι είδους «μεταρρυθμίσεις» στην εργατική νομοθεσία ετοιμάζει η κυβέρνηση, τι σκοπεύει να κάνει για την κοινωνική ασφάλιση των μεταναστών) ο κύριος Κατρούγκαλος απάντησε δια της σιωπής  και, αφού χαρακτήρισε τους ερωτούντες ψεύτες και υβριστές, απεύθυνε κάλεσμα για ενότητα, ενώ εξ ίσου σιωπηλοί επί της ουσίας ήταν και οι 2-3 οπαδοί του κόμματος του που φαίνεται πως παραβρέθηκαν μόνο για να τινάξουν κάποιες σκονισμένες σημαίες. Η υπεύθυνη του τμήματος διεθνούς πολιτικής του ΚΚ Ισπανίας Μαϊτέ Μόλα, χωρίς να κατονομάσει συγκεκριμένα πρόσωπα ή κόμματα, τόνισε έντονα πως η αθέτηση του προγράμματος με το οποίο ένα κόμμα έχει εκλεγεί είναι ηθικό σφάλμα και διόλου δεν συνάδει με τιε παραδόσεις του αγωνιστικού χώρου.

Ελπίζουμε πως η ελληνική παρουσία στην γιορτή της Ουμανιτέ θα συνεχιστεί και τις επόμενες χρονιές, πλούσια και αγωνιστική.

Ετικέτες