Πολύς κόσμος, πολλοί αντιπρόσωποι φορέων, βουλευτές, ευρωβουλευτές και περιφερειακοί σύμβουλοι (η συντριπτική πλειοψηφία αυτών από το ΣΥΡΙΖΑ) παρευρέθηκαν την Κυριακή 10/5 στην ανοιχτή συζήτηση που διοργάνωσε η «Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού» για την «τύχη» του μεγαλύτερου, ελεύθερου δημόσιου χώρου της Αττικής.

Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην Επιτροπή Αγώνα, η οποία τα τελευταία χρόνια έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην αναβολή του σχεδιασμού των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων για την παραχώρηση του Ελληνικού στον όμιλο Λάτση, φαίνονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν να αγωνίζονται για την αξιοποίηση προς όφελος των πολλών. Τα αιτήματά τους είναι  πρώτα απ’ όλα η ακύρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού (κατάργηση του Ν.4062/2012 και του Αρ.11 του νέου ρυθμ. σχεδίου Αττικής) και στη συνέχεια η μετατροπή του σε δημόσιο  πάρκο σύμφωνα με την πρόταση που έχει συνδιαμορφωθεί με το Ε.Μ.Π.. 

Είναι αλήθεια ότι η πραγματοποίηση του πάρκου, όπως σχολίασε και ο Ν. Μπελαβίλας,  είναι ζήτημα ενεργητικής πολιτικής απόφασης απέναντι στο συμφέρον των λίγων. Κατά συνέπεια, είναι αναποτελεσματικό να απευθύνεται κανείς σε πρόσωπα που το προηγούμενο διάστημα ακολούθησαν πρακτικές στην αντίθετη κατεύθυνση και σε συμφωνία με τις μνημονιακές δυνάμεις όπως οι νυν δήμαρχοι Ελληνικού, Γλυφάδας και Αλίμου. Από το μέρος τους, η Αν. Υπ. Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη και ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος Ι. Τσιρώνης επισήμαναν την κρισιμότητα της συμμετοχής του κόσμου στη διαδικασία διεκδίκησης του δημόσιου χαρακτήρα του Ελληνικού, όλο το προηγούμενο διάστημα αλλά πολύ περισσότερο και για το επόμενο.

Οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν σημαντική διεκδίκηση από το ελληνικό και διεθνές μεγάλο κεφάλαιο και αφορούν τόσο δημόσιους χώρους, όσο και δημόσιες λειτουργίες (π.χ αεροδρόμια, λιμάνια κλπ). Οι λεγόμενοι «επενδυτές» θα επιμείνουν και θα πιέζουν εκπληκτικά γιατί αποφέρουν τρελά κέρδη στην τσέπη τους (που θα μπορούσε το δημόσιο να καρπώνεται), σε εποχή μεγάλης κρίσης. Γι’ αυτό και το ΔΝΤ και η ΕΕ (που τους εκπροσωπούν) θέτουν τις ιδιωτικοποιήσεις ως όρο για τη συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση.

Εκτός του ότι είναι ψέμα πως θα πληρώσουν οι ιδιώτες για τις «επενδύσεις» αυτές (αφού οι συμβάσεις διατυπώνονται με τρόπο που το δημόσιο πληρώνει κιόλας, δεσμευόμενο, για παράδειγμα, να βάλει δισεκατομμύρια ως επενδύσεις), το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων είναι κρίσιμο για τη νέα κυβέρνησή μας, αφού από αυτό εξαρτάται αν θα έχει ή όχι, εργαλεία και χρήματα για να ασκήσει φιλολαϊκή πολιτική, ή θα τα έχουν όλα οι ιδιώτες.

Έτσι, η μάχη για την παραμονή στο δημόσιο, χώρων και υπηρεσιών δεν θα έχει ευτυχή κατάληξη για την πλειοψηφία της κοινωνίας αν δεν δοθεί με ίση αποφασιστικότητα από την κυβέρνηση, όση και των ιδιωτών και «εταίρων» και εξαντληθεί στη χρήση θεσμικών τρόπων και νόμων που οι προηγούμενες κυβερνήσεις φρόντισαν να είναι εξοργιστικά υπέρ των «επενδυτών» τύπου Λάτση.

Το ΤΑΙΠΕΔ αποτελεί ξεδιάντροπη νομοθέτηση των προηγούμενων κυβερνήσεων υπέρ του μεγάλου κεφάλαιου και κλοπή των δημόσιων αγαθών, άρα ο «σεβασμός» του δεν θα μας βγει σε καλό. Η καθυστέρηση κατάργησής του είναι υπέρ των επίδοξων ιδιωτών. Δεν πρόκειται να ωφελήσει τη νέα κυβέρνηση και το λαό η αναμονή δυο χρόνων μέχρι την ανανέωση της λειτουργίας του (όπως προβλέπεται στον  ιδρυτικό του νόμο), με το σκεπτικό της Ν. Βαλαβάνη, ότι αν έχουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τότε, δεν θα εγκρίνει την παράταση. Ούτε η αλλαγή των Διοικητικών Συμβουλίων του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε κατοχυρώνει ότι οι δημόσιοι χώροι και οι υπηρεσίες που συμπεριλαμβάνουν δεσμεύονται και πάλι σε δημόσια ιδιοκτησία.

Η σημερινή κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται την ενεργοποίηση του κόσμου, αλλά πώς θα γίνει αυτό αν τώρα ο κόσμος δεν δει την κυβέρνηση να του κατοχυρώνει απτές νίκες, ως αποτέλεσμα των αγώνων του, ώστε να εμπνευστεί για τους επόμενους; Η σημερινή κυβέρνηση χρειάζεται να σταθεί συνεπής στις δεσμεύσεις της απέναντι στον κόσμο με τον οποίο αγωνιζόταν μαζί τα προηγούμενα χρόνια, γι’ αυτό ακριβώς: για να τον εμπνεύσει να συνεχίσει να αγωνίζεται και να συμμετέχει στην προσπάθεια να κατακτήσουμε μια πιο ανθρώπινη καθημερινότητα για όλους. 

Ετικέτες