«Θα θέλαμε να σας επαναφέρουμε στη νόμιμη τάξη σαν αρμόδια υπάλληλος του δήμου μας».

Με αυτή τη διατύπωση κάποιοι αυτόκλητοι υπερασπιστές της «νομίμου τάξεως» εκτοξεύουν απειλητικό εξώδικο στην προϊσταμένη των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας καλώντας την να πράξει το απίστευτο: «να μην παίρνετε θέση δια της μη υπογραφής σας την υψομετρική μελέτη, στη γνωστή σκοπούμενη και παράνομη αδιαλλαξία των πολιτικών προϊσταμένων σας». Οι απειλές άμεσες: «εγκυμονεί σοβαρό νομικό πρόβλημα για την υπαλληλική σας ιδιότητα και την εν γένη εξέλιξή σας» (η ορθογραφία των υπογραφόντων το εξώδικο).

Πριν σχολιάσουμε την ενέργεια της αυτοαποκαλούμενης κίνησης πολιτών, θα πρέπει να απευθύνουμε επείγουσα έκκληση σε κάθε Αρχή αυτής της χώρας να αναλάβει πρωτοβουλία υπεράσπισης, όχι μόνο της συγκεκριμένης, αλλά και όλων των υπαλλήλων του Δήμου, της Περιφέρειας, των αρμόδιων υπουργείων, οι οποίοι άμεσα απειλούνται και εκβιάζονται να πράξουν σύμφωνα με αυτά που οι συγκεκριμένοι «πολίτες» θεωρούν ότι προστατεύουν τα συμφέροντά τους. Περιμένουμε κάποιον εκπρόσωπο της δικαιοσύνης, ή κάποιας άλλης Αρχής να δράσει αυτοδίκαια εναντίον αυτής της θρασύτατης ανάμιξης στην κρατική διοίκηση, η οποία θυμίζει εποχές δράσης του παρακράτους.

Ας δούμε όμως την ουσία του εξωδίκου και της ανακοίνωσης που το συνοδεύει:

Ποιοι είναι οι κύριοι που απαρτίζουν τη νεοεμφανιζόμενη κίνηση πολιτών με την επωνυμία «Άλλη Εντελώς Κατάσταση» (ΑΕΚ);

Οι ίδιοι αυτο-συστήνονται ως φίλοι της ΑΕΚ που έχουν επενδύσει το «υστέρημά τους» δημιουργώντας επιχείρηση ποντάροντας στην προοπτική ανέγερσης του γηπέδου.

Ποιο σκοπό εξυπηρετεί η κίνησή τους;

Κατά την άποψή τους η υπεράσπιση του «έννομου συμφέροντός τους».

Πώς το υπερασπίζουν;

Με την αιφνιδιαστική επίσκεψή τους στο γραφείο της προϊσταμένης τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου, με το ως άνω αναφερόμενο εξώδικο και με την οργάνωσή τους «με το βλέμμα στις επόμενες δημοτικές εκλογές». 

Αφήνουμε ασχολίαστα τους ρατσιστικούς υπαινιγμούς περί της καταγωγής του δημάρχου και τις υποτιμητικές εκφράσεις για το άλσος της πόλης μας. Και στεκόμαστε μόνο στην ουσία της κίνησής τους. Από πότε η «προσδοκία» οικονομικού οφέλους από το γήπεδο Μελισανίδη δίνει το δικαίωμα σε οποιονδήποτε να υπεισέρχεται στις διοικητικές δραστηριότητες του Δήμου ή του κράτους; Από πότε ο κάθε αυτόκλητος υπερασπιστής της νομιμότητας αποκτά το δικαίωμα να εγκαλεί και να απειλεί διοικητικούς λειτουργούς, παρεμβαίνοντας με αυτό τον άγαρμπο τρόπο στις λειτουργίες της διοίκησης;

Μέχρι σήμερα είχαμε ζήσει στην πόλη τις εφορμήσεις ανώνυμων, τις απειλές και τους τραμπουκισμούς, την παρεμπόδιση εκδηλώσεων και συνεδριάσεων. Σήμερα το παρακράτος περνά σε νέα φάση, αποκτώντας κάλυμμα οργάνωσης, νομικούς (και πολιτικούς;) εκφραστές και επιδιώκει να αναλάβει τη διοίκηση της πόλης, καλώντας σε ανυπακοή στα νόμιμα εκλεγμένα όργανα διοίκησης. Τι άλλο μπορούμε να περιμένουμε από τη δράση τέτοιων ανεξέλεγκτων ομάδων; Ως πότε οι πολιτικοί και διοικητικοί θεσμοί της πόλης και του κράτους θα ανέχονται να εκκολάπτεται στην πόλη μας (αλλά και έξω από αυτήν) ένα τέτοιο απειλητικό μόρφωμα; Και φυσικά, οι πολίτες αυτής της πόλης, οι μοναδικοί που έχουν πραγματικά έννομο συμφέρον να εκφράζουν την άποψή τους και να διαχειρίζονται τις τύχες αυτού του τόπου θα δεχτούν κάποιους αυτόκλητους να σφετερίζονται την εκπροσώπηση και να συμπεριφέρονται ως ιδιοκτήτες της πόλης και του δήμου;

Στη χώρα που γνώρισε στο παρελθόν οργανώσεις τύπου «καρφίτσα», αλλά και τις προσφάτως αποκαλυφθείσες δράσεις της οργάνωσης «κόκκινη προβιά», δεν χρειάζεται να περιμένουμε ένα νέο «Λαμπράκη» για να δράσουμε.