Ένας χρόνος πέρασε μετά την άγρια δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου και η υπόθεση παραμένει ακόμη πολύ μακριά από την καταδίκη των υπευθύνων.

Ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου και ο ιδιοκτήτης κοντινού καταστήματος, που λίντσαραν μέχρι θανάτου τον Ζακ, κυκλοφορούν ελεύθεροι, συνεχίζοντας να σπιλώνουν τη μνήμη του. Παράλληλα, η ΕΔΕ των εμπλεκόμενων αστυνομικών, μετά από αλλεπάληλες αναβολές και στοχευμένες καθυστερήσεις, αποτελεί μια υποτυπώδη διαδικασία που επιβεβαιώνει την πολιτική ατιμωρησίας της ΕΛ.ΑΣ. Επίσης το πρόσφατο σχετικό εισαγγελικό πόρισμα υποβαθμίζει την πράξη της ανθρωποκτονίας σε «θανατηφόρα σωματική βλαβη». 

Παρά την πληθώρα των στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί και έχουν βγεί μάλιστα στη δημοσιότητα, οι δικαστικές αρχές εξακολουθούν να ολιγωρούν και να επιδεικνύουν σταθερά μια επιεική μεταχείριση υπέρ των ενόχων. Χαρακτηριστικό δείγμα αποτελεί το γεγονός ότι δεν υπήρξε διερεύνηση για το ρατσιτσικό κίνητρο της δολοφονίας, ενώ είχε προηγηθεί σχετική παραγγελία από την τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Οι πολιτικές ευθύνες τόσο αυτής όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης είναι τεράστιες. 

Η συλλογική αντίδραση στην εν λόγω παράλειψη γίνεται εντονότερη δεδομένου ότι ο Ζακ Κωστόπουλος ήταν γνωστός ακτιβιστής της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Ταυτόχρονα, έγινε γνωστό από την πρώτη σχεδόν στιγμή ότι ο μεσίτης, που από κοινού με τον κοσμηματοπώλη, ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου τον Ζακ, ήταν στέλεχος ακροδεξιού κόμματος, που αναρτούσε συχνά –τόσο πριν όσο και μετά τη δολοφονία– στα social media ομοφοβικά και ρατσιστικά σχόλια. 

Το μεσημέρι του Σαββάτου της 21ης Σεπτέμβρη χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο σημείο της δολοφονίας του Ζακ/της Zackie, στην οδό Γλάδστωνος, δηλώνοντας πως ένας χρόνος δεν είναι αρκετός για να ξεχάσουμε τα όσα συνέβησαν και τα όσα εξακολουθούν να συμβαίνουν αναφορικά με την υπόθεση. Χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες, καθώς και φίλοι και φίλες του Ζακ, βρέθηκαν εκεί ζητώντας την απόδοση δικαιοσύνης. 

Μέλη συλλογικοτήτων μίλησαν για τη συνέχιση του αγώνα ενάντια στις δολοφονικές επιθέσεις εναντίον όσων θεωρούνται «μη κανονικοί». Στο κλειστό κοσμηματοπωλείο γράφτηκαν εκ νέου συνθήματα, ενώ η οδός Γλάδστωνος «μετονομάστηκε» σε οδός Zackie Oh. 

Η πορεία ξεκίνησε από την Πατησίων και, περνώντας από το Σύνταγμα, ολοκληρώθηκε στα Προπύλαια, όπου ακολούθησε μικροφωνική για την ενημέρωση σχετικά με την υπόθεση και συζήτηση. Φεμινιστικές και ΛΟΑΤΚΙ+  συλλογικότητες, πολιτικές οργανώσεις και ένα μεγάλο πλήθος αγωνιστών και αγωνιστριών γέμισαν τους δρόμους της Αθήνας, διεκδικώντας δικαιοσύνη για τη μνήμη του Ζακ. Με κυρίαρχο το σύνθημα «Η Zackie ζεί, Τσακίστε τους ναζί», η διαδήλωση είχε έναν δυναμικό και ιδιαίτερο παλμό. Η Συνέλευση 8ης Μάρτη συμμετείχε στην κινητοποίηση, δηλώνοντας την αλληλεγγύη της στο κίνημα που εδώ και ένα χρόνο διεκδικεί δικαιοσύνη για τον Ζακ.     

Αντίστοιχες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Σημαντική ήταν η παρουσία του κόσμου στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τη Λάρισα κ.ά. Ακόμη, πορεία αλληλεγγύης έγινε και στην Τουλούζη της Γαλλίας, γεγονός που επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τις διεθνείς διαστάσεις που έχει λάβει η υπόθεση. Το αίτημα για κοινωνική δικαιοσύνη παραμένει και αφορά όλους και όλες που θέλουμε και διεκδικούμε να ζούμε ελεύθερα, χωρίς το αίσθημα του φόβου στις γειτονιές μας, αντιστεκόμενοι και αντιστεκόμενες στον κοινωνικό εκφασισμό.

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες