Αποτίµηση και σκέψεις για οργάνωση δράσης

Στην Αθήνα 14 µήνες µετά την ήττα Μπακογιάννη και διανύοντας το 12ο µήνα της δηµαρχίας Δούκα µπορούµε και πρέπει να προχωρήσουµε τόσο σε αποτίµηση του έργου της δηµοτικής αρχής όσο και της δικής µας έως τώρα παρουσίας και δράσης µε άµεσο στόχο  τα συµπεράσµατα-προτάσεις µας για το επόµενο χρόνο.

Βασικό στοιχείο της πραγµατικής πολιτικής της νέας δηµοτικής αρχής ήταν ότι δεν προχώρησε -ούτε καν εξέφρασε τέτοια πρόθεση- σε ριζική αναµόρφωση του προϋπολογισµού και του τεχνικού προγράµµατος, αλλά συνέχισε στο δρόµο Μπακογιάννη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η παράταξη του τωρινού δηµάρχου υπερψήφισε τον οικονοµικό απολογισµό του 2023.

Αντικειµενικά, πέρα από αντιπολιτευτικές κορώνες προς την κυβερνητική πολιτική και ανούσιους διαξιφισµούς µε έντονο άρωµα δικοµµατισµού των παρατάξεων που επιθυµούν την εναλλαγή στην εξουσία, ο δήµος υλοποιεί ήδη υπογεγραµµένες συµβάσεις µε ιδιωτικές εταιρείες.

Χαρακτηριστικό παράδειγµα όπου διατυπώνονται καλές προθέσεις και ευχολόγια, είναι ότι όχι µόνο δεν καταγγέλθηκε η σύµβαση µε την Unison, αλλά αυτή έλαβε και παράταση στο όνοµα του ρεαλισµού της -πράγµατι υποστελεχωµένης- υπηρεσίας πρασίνου.

Η δράση της δηµοτικής αρχής Δούκα στον κρίσιµο αυτό τοµέα για την Αθήνα  επικεντρώθηκε στην κατάρτιση νέου κανονισµού πρασίνου που παρά τη θριαµβευτική του παρουσίαση υπήρξε δηµόσια παραδοχή ότι στην πράξη δεν µπορεί να ελέγχεται κατά πόσο  εφαρµόζονται σηµαντικές θετικές ρυθµίσεις του από την ιδιωτική εταιρεία.

Ακόµη και για τους πιο καλοπροαίρετους δηµότες έληξε η περίοδος ανοχής και η όποια χορήγηση περιόδου χάριτος στο δήµαρχο Δούκα και το τελειωτικό κτύπηµα υπήρξε η επιλογή του δηµάρχου να θέσει υποψηφιότητα για την αρχηγία στο ΠΑΣΟΚ. Για ακόµη µία φορά η θέση του δηµάρχου της Αθήνας γίνεται όχηµα για τις ατοµικές φιλοδοξίες ανάδειξης στην κεντρική πολιτική σκηνή και η αίσθηση πικρίας µε τη διάψευση των όποιων ελπίδων και προσδοκιών από τους ψηφοφόρους Δούκα του β’ γύρου των εκλογών του 2023 ανοίγει µπροστά µας την πρόκληση να πείσουµε για την ανάγκη να παλέψουµε για την πόλη και τις ανάγκες µας χωρίς να ψάχνουµε από µηχανής θεούς και σωτήρες.

Μετά από 35 συνεδριάσεις του Δηµοτικού συµβουλίου µπορούµε πια µε βεβαιότητα να διαπιστώσουµε ότι η δηµοτική αρχή Δούκα δεν το θεωρεί χώρο διαλόγου και αποφάσεων για τη χάραξη της πολιτικής του Δήµου.

Συζήτηση για ζωτικής σηµασίας θέµατα (σχολική στέγη, δηµόσιοι χώροι πρασίνου, κοινωνική πολιτική) µπαίνουν από την αντιπολίτευση στα προ Ηµερήσιας Διάταξης θέµατα ή στις ειδικές συνεδριάσεις λογοδοσίας, δηλαδή εκτός διαδικασίας λήψης απόφασης ή παρεµπιπτόντως στο περιθώριο σχετικών διαχειριστικών ζητηµάτων.

Η Ανατρεπτική Συµµαχία

Από την έως τώρα εµπειρία της παρουσίας της Ανατρεπτικής Συµµαχίας για την Αθήνα στο Δηµοτικό συµβούλιο αναδεικνύεται η ανάγκη τα θέµατα να µπαίνουν σε συνεργασία µε αιτήµατα συλλογικοτήτων µε παρουσία τους και όχι στη βάση προσωπικής έµπνευσης του/ης δηµοτικού συµβούλου ή και δηµοτικής οµάδας.

Στην κατεύθυνση αυτή σηµείωσε επιτυχία στο επίπεδο ανάδειξης των θεµάτων η παρουσία κατοίκων από τη συλλογικότητα ΟΧΙ ΜΕΤΡΟ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ, των εργαζόµενων στο Κέντρο Καταπολέµησης  Έµφυλης Βίας -όπου σήκωσε το βάρος κυρίως η Ανατρεπτική- αλλά και Ενώσεων Γονέων, Εκπαιδευτικών, της Επιτροπής για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, όπου στήριξαν και άλλες παρατάξεις.

Από την άλλη πλευρά είναι χαρακτηριστικό ότι σε καµία από τις παραπάνω περιπτώσεις δεν υπήρξαν συγκεκριµένες δεσµεύσεις της δηµοτικής αρχής και µάλιστα στην περίπτωση των Εξαρχείων χρησιµοποιήθηκε ως αφορµή για την παγίωση µιας διαδικασίας εισόδου στην αίθουσα συνεδριάσεων που επιδιώκει την αποστειρωµένη λειτουργία του Δηµοτικού Συµβουλίου.

Πιστεύουµε ότι για τοπικά θέµατα (κόψιµο δένδρων, κυκλοφοριακές ρυθµίσεις, απαλλοτριώσεις, διαµόρφωση πλατειών, µικρών χώρων πρασίνου κλπ) θα είναι καίριας σηµασίας η κινητοποίηση των τοπικών δυνάµεων της Ανατρεπτικής Συµµαχίας σε  συνεργασία µε συλλογικότητες γειτονιάς.

Η ενεργοποίηση του δυναµικού τόσο των τριών δηµοτικών κινήσεων της Ανατρεπτικής Συµµαχίας για την Αθήνα όσο και ευρύτερα όσων το στήριξαν και εµπνεύστηκαν από αυτό είναι αναγκαία για να συνεχισθεί και αναβαθµιστεί η συστηµατική παρακολούθηση εξέλιξης θεµάτων διαχρονικών όπως σχολεία, παιδικοί σταθµοί, κοινωνική πολιτική (στέγη, έµφυλα, Πολυδύναµο Αστέγων).

Μέσα από τη δηµιουργία και ανοικτή λειτουργία οµάδων εργασίας για τεκµηρίωση και εµβάθυνση και παγίωση θέσεων µπορεί να αναδειχθούν θέµατα που επικυρώνονται ως τυπικά διαδικαστικά γραφειοκρατικά ενώ είναι η κορυφή του παγόβουνου, πχ στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του Δήµου. Δεδοµένης της αδιάλειπτης συνέχισης της νεοφιλελεύθερης πολιτικής στο δήµο της Αθήνας είναι απαραίτητη η αποκάλυψη της πραγµατικότητας των ιδιωτικοποιήσεων υπηρεσιών του δήµου, των χορηγιών, των πολιτικών δικτύων στο πλαίσιο ΕΕ και διεθνών οργανισµών, ώστε ξεκινώντας από την καθαρή ιδεολογική µας θέση µε συγκεκριµένη δουλειά σε επίπεδο γειτονιών και δήµου να αναδεικνύουµε τις άµεσες συνέπειες στην καθηµερινότητα των πολλών.

Τα παραπάνω όχι µόνο δεν µας εµποδίζουν να υποστηρίζουµε θέµατα όπου ο δήµαρχος τοποθετείται απέναντι στην κυβερνητική πολιτική (όπως το ζήτηµα των υψών κτηρίων) αλλά αντίθετα µας επιτρέπουν να ακουστούν οι απόψεις µας για τα βαθύτερα αίτια του προβλήµατος (πολεοδόµηση για το κέρδος του κατασκευαστικού κεφαλαίου και όχι για τις κοινωνικές ανάγκες).

Ως δηµοτικές κινήσεις της ριζοσπαστικής αντικαπιταλιστικής Αριστεράς δεν περιοριζόµαστε στο στενά τοπικό αλλά αντίθετα αναδεικνύουµε θέµατα πολιτικής επικαιρότητας ώστε να γίνεται φανερή και η αυτοδιοικητική διάσταση κατά το δυνατόν και το Δηµοτικό Συµβούλιο να µην είναι αποκλειστικά στο γραφειοκρατικοποιηµένο/διεκπεραιτωτικό µικρόκοσµό του και στο πλαίσιο αυτό καταφέραµε να υπάρξει το ψήφισµα για την Παλαιστίνη, µε πρωτοβουλία του δηµοτικού µας συµβούλου Κώστα Παπαδάκη.

Πρόσφατο κορυφαίο παράδειγµα της µη ουσιαστικής αλλαγής της πολιτικής του δήµου επί των ηµερών Δούκα είναι η όλη στάση και συµµετοχή στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στις αρχές Νοέµβρη του 2024. Στο δηµοτικό συµβούλιο δεν προηγήθηκε ούτε ακολούθησε συζήτηση.  Μόνο από το στόµα του δηµάρχου αναφέρθηκε η (σχεδόν) οµόφωνη απόφαση του.

Δηλαδή οι δήµαρχοι (εκτός της Λαϊκής Συσπείρωσης) ζήτησαν χρήµατα από την κυβέρνηση και ταυτόχρονα ευθυγραµµίστηκαν πλήρως σε όλες τις επιλογές της όπως είναι ολοφάνερο και στις επιµέρους εισηγήσεις για ειδικότερα θέµατα (παιδεία, υγεία, εγκληµατικότητα, υποστήριξη επιχειρηµατικότητας) που ενσωµατώθηκαν στο καταληκτικό ψήφισµα.

Ολοφάνερα ο δήµος Αθηναίων θα συνεχίσει να προσβλέπει σε χρηµατοδότηση ΕΣΠΑ και µε ελαστικά εργαζόµενους να µην ανταποκρίνεται στις ανάγκες µας. Εµείς µε τη συλλογική δράση και τους αγώνες µας στις γειτονιές µέσα κι έξω από το δήµο θα διεκδικούµε καθηµερινά ενάντια στην ΤΙΝΑ βελτιώσεις στη ζωή των κατοίκων µιας αβίωτης πόλης.

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες