Διεθνής Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού

Έφτασε η ώρα για την οριστική κατάργηση της υγειονομικής διάταξης Λοβέρδου...

Η σημερινή Διεθνής Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού – 13η Φλεβάρη έχει ιδιαίτερη σημασία ειδικά για την Ελλάδα, μια χώρα που ακόμα και σήμερα ισχύει η απάνθρωπη υγειονομική διάταξη 39Α. Είναι η διάταξη που... «θέσπισε» ο Ανδρέας Λοβέρδος ως Υπουργός Υγείας, με βάση την οποία επιβλήθηκε υποχρεωτικό τεστ σε δεκάδες γυναίκες την άνοιξη του 2012, με τη συνδρομή της αστυνομίας. Όποιες βρέθηκαν θετικές στον ιό, συλλήφθηκαν και διαπομπεύτηκαν στα μαζικά μέσα ενημέρωσης. Εκείνο τον καιρό, αντί  το Υπουργείο να οργανώσει και χρηματοδοτήσει μαζικές και συνεχείς καμπάνιες για τη χρήση προφυλακτικού, προέβη στις απάνθρωπες διαπομπεύσεις των γυναικών φορέων του HIV, κόντρα σε κάθε επιστημονική και ανθρωπιστική λογική για την αντιμετώπιση της μετάδοσης του HIV και των υπόλοιπων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Τότε το υπουργείο επέλεξε τη διαπόμπευση και όχι την ενημέρωση, μια τακτική που προφανώς χρησίμευε για τη στοχοποίηση από το κράτος των πιο καταπιεσμένων ομάδων της κοινωνίας, ως «υπεύθυνων» για την οικονομική και κοινωνική κρίση. Αργότερα η 39Α αποσύρθηκε, επανήλθε όμως από τον Άδωνη Γεωργιάδη. Ήταν μάλιστα η πρώτη απόφαση που υπέγραψε ως υπουργός Υγείας. Ως ομάδα «Sylvia Rivera – Thessaloniki Pride» θεωρούμε αυτονόητο ότι η καινούρια ηγεσία του υπουργείου θα καταργήσει άμεσα και οριστικά τη διάταξη αυτή και θα διαθέσουμε όλες τις δυνάμεις μας για το σκοπό αυτό.

...και για την εισαγωγή της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία

Η μνημονιακή Ελλάδα ξεχώριζε αρνητικά και σε έναν ακόμα τομέα, σχετικό με τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού. Ήταν ως τώρα μια χώρα που οι υπουργοί Παιδείας δεν είχαν την παραμικρή διάθεση να δουν σοβαρά το ζήτημα της σεξουαλικής αγωγής. Με δεδομένο ότι τα μνημονιακά κόμματα ήταν πολύ στενά δεμένα με τα συμφέροντα της εκκλησίας, κανένας υπουργός δε θέλησε να ασχοληθεί.  Έτσι, οι  μαθήτριες, οι μαθητ* και οι μαθητές των ελληνικών σχολείων αποκλείονται από την υπεύθυνη και επιστημονική ενημέρωση που θα μπορούσε να προσφέρει η σεξουαλική αγωγή. Μια ενημέρωση που είναι αναγκαία και χρήσιμη όχι μόνο σχετικά με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αλλά και για ολόκληρο το φάσμα της σεξουαλικότητας και ταυτότητας φύλου, ενάντια στην ετεροκανονικότητα και τις σεξιστικές αντιλήψεις που προωθούνταν ως σήμερα. Και στο θέμα αυτό αναμένουμε η καινούρια κυβέρνηση να έχει διαφορετική στάση, όπως ήδη δήλωσε ο νέος υφυπουργός Παιδείας, Τάσος Κουράκης. Ας είναι αυτή η χρονική χρονιά η τελευταία χωρίς σεξουαλική αγωγή στα σχολεία!

...και για τη μείωση του ΦΠΑ στα προφυλακτικά από το 23% στο 6%

Αυτή τη στιγμή η πώληση προφυλακτικών στην Ελλάδα φορολογείται με τον υψηλότερο συντελεστή, 23%, ως είδος... πολυτελείας! Συντασσόμαστε λοιπόν στο πλευρό της Θετικής Φωνής και συμμετέχουμε στην καμπάνια της για μείωση του συντελεστή στο 6%, ώστε να δώσει το κράτος το μήνυμα προς την κοινωνία, συμβολικά και ουσιαστικά, ότι τα προφυλακτικά είναι το πιο σημαντικό μέσο προφύλαξης και πρόληψης ενάντια στο HIV/AIDS και στα υπόλοιπα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

oμάδα Sylvia Rivera για ένα κινηματικό Thessaloniki Pride

facebook: Thessaloniki Pride – Sylvia Rivera

e-mail: sylviarivera.thess.pride@gmail.com

Ετικέτες