Μετά τα «θαλασσοδάνεια» της δεκαετίας του ’60, τις άτοκες καταθέσεις μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80 στην Τράπεζα της Ελλάδας και μάλιστα σε περίοδο υψηλού πληθωρισμού, τη στήριξη της «φούσκας» του χρηματιστηρίου, τα δομημένα και «τοξικά» ομόλογα και το PSI, η δημόσια κοινωνική ασφάλιση, οδηγείται σε πλήρη κατεδάφιση μέσα από το πόρισμα της «επιτροπής σοφών», που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Το πόρισμα αυτό, που φτιάχτηκε με βάση τις κατευθύνσεις των νεοφιλελεύθερων κέντρων και στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης, προβλέπει την ουσιαστική κατάργηση κάθε έννοιας κοινωνικής ασφάλισης και τη μετεξέλιξή της σε κεφαλαιοποιητική, με τη βίαιη φτωχοποίηση παλαιών και νέων συνταξιούχων.
Η πρόταση της «επιτροπής» προβλέπει την εισαγωγή ατομικού κεφαλαιοποιητικού συστήματος, την πλήρη ανταποδοτικότητα μεταξύ εισφορών και παροχών, θεσμοθετεί την αρχή των συγκεκριμένων εισφορών και των αβέβαιων παροχών, την αποχώρηση του κράτους από τις δαπάνες της κοινωνικής ασφάλισης, την ενοποίηση κύριας και επικουρικής σύνταξης - καθώς και των εφάπαξ-, την αύξηση των χρόνων εργασίας και τη χορήγηση εθνικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια. Το τελικό ποσό της σύνταξης θα διαμορφώνεται με βάση το προσδόκιμο ζωής και τον τελικό αριθμό ετών που απασχολήθηκε ο ασφαλισμένος. Προτείνεται επίσης ο επανακαθορισμός και των συντάξεων που δίνονται σήμερα με βάση το νέο σύστημα. Με αυτό τον τρόπο, θέλουν να πετύχουν την κατακόρυφη μείωση όλων των συντάξεων και να καταργήσουν τον κοινωνικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος.
Η αποδοχή και η υλοποίηση αυτού του μοντέλου ασφάλισης για τη χώρα μας, που έρχεται σε αντίθεση ακόμη και με τις σχετικές διατάξεις του Συντάγματος, θα οδηγήσει τους παλαιούς και τους νέους συνταξιούχους στη φτώχεια και στην εξαθλίωση και θα έχει δραματικές συνέπειες στην κοινωνία γενικότερα.
Ο αντασφαλιστικές και αντεργατικές ρυθμίσεις που έχουν επιβληθεί και θα επιβληθούν λόγω του 3ου μνημονίου αποτελούν στην πράξη την εφαρμογή όλων όσα θέλουν να επιβάλουν κατά των εργαζομένων, των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων η τρόικα και η εγχώριοι υποστηρικτές της, που με σκληρούς αγώνες απέτρεψαν το συνδικαλιστικό και τα συνταξιουχικό κινήματα.
Η σημερινή κυβέρνηση αναλαμβάνει ιστορικές ευθύνες απέναντι στα εκατομμύρια των εργαζομένων και των συνταξιούχων αλλά και στις νεότερες γενιές των εργαζομένων, για τις δραματικές ανατροπές στις ζωές τους, αλλά και τον ίδιο το χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας.
Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και το σύνολο του ελληνικού λαού πρέπει με τους αγώνες τους να αποτρέψουν τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης και να αγωνιστούν για ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα κατοχυρώνει και θα διευρύνει τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα και θα εγγυάται τις παροχές του.
Το ΜΕΤΑ καλεί τα συνδικάτα των εργαζομένων και των συνταξιούχων να κινητοποιηθούν και να οργανώσουν έναν αποτελεσματικό, μαζικό και συντονισμένο αγώνα για την αποτροπή της πλήρους κατεδάφισης του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΜΕΤΑ θα προτείνει στη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και σε όλες τις ομοσπονδίες των εργαζομένων και των συνταξιούχων, από κοινού με τους φορείς των επαγγελματοβιοτεχνών, των εμπόρων, των επιστημόνων και της νεολαίας, ένα πρόγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων καιπαρεμβάσεων, που θα κορυφώνεται με πανεργατική – παλλαϊκή απεργία και κινητοποίηση στο πρώτο 15νθήμερο του Νοέμβρη.
Τέλος, καλεί σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια που οργανώνονται την Παρασκευή 16/10/2015από τα συνδικάτα και άλλους κοινωνικούς φορείς, σε πολλές πόλεις της χώρας μας, στην Αθήνα –ΣΥΝΤΑΓΜΑ,ώρα 7μμ, και στη Θεσσαλονίκη – πλ. ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ, ώρα 7μμ.