Οι 5 σύντροφοι και συναγωνιστές που συμμετείχαν στο Εστέλ, επέστρεψαν σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα. Στο αεροδρόμιο τους υποδέχτηκαν θερμά η Πρωτοβουλία Ένα Καράβι για τη Γάζα, κινήσεις και συλλογικότητες, όπως και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, Μαρία Μπόλαρη, Βασίλης Χατζηλάμπρου και Ρένα Δούρου.

Πολλά μέλη της διεθνούς αποστολής παραμένουν στο Ισραήλ, καθώς προτίθενται να κάνουν έφεση ενάντια στην απέλασή τους. Τα πράγματα είναι πιο δύσκολα για τους τρεις ακτιβιστές υπηκόους του Ισραήλ, των οποίων η ανάκριση συνεχίζεται και δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσουν βαριές κατηγορίες για «υποκίνηση σε στάση» και «παροχή βοήθειας στον εχθρό». Κάθε μορφή και δράση αλληλεγγύης είναι πολύτιμη για να μην αφεθούν ανυπεράσπιστοι στα χέρια του σιωνιστικού κράτους, το οποίο πάντοτε αντιμετωπίζει με εκδικητικό μένος όποιους «προδότες» διαφωνούν με την εγκληματική του πολιτική.  

Ακολουθεί το ρεπορτάζ που αναρτήθηκε χθες από το Rp:

Το Estelle δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το ταξίδι του, μετά το «ρεσάλτο» αντρών του ισραηλινού ναυτικού πάνω στο πλοίο. Η ελληνική πρεσβεία στο Ισραήλ έλαβε διαβεβαιώσεις ότι οι επιβαίνοντες είναι καλά στην υγεία τους (ανάμεσά τους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και τρεις ακόμα Έλληνες ακτιβιστές) και δεν τους ασκήθηκε βία. Οι Ισραηλινοί κάνουν λόγο για μηχανική βλάβη, για αυτό και καθυστερεί η προσέγγιση στο λιμάνι. Τα μέλη της αποστολής αναμένεται να ανακριθούν και θα τους ζητηθεί να υπογράψουν ότι επιχείρησαν παράνομη είσοδο στο Ισραήλ και έπειτα θα απελαθούν. Προφανώς όλα τα παραπάνω εντάσσονται στον πόλεμο νεύρων του κράτους του Ισραήλ, απέναντι σε ακτιβιστές που έχουν διακηρύξει δημόσια τον ειρηνικό χαρακτήρα της προσπάθειας και μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και φανερώνει το αληθινό πρόσωπο του καθεστώτος απαρτχάιντ που έχουν επιβάλλει οι σιωνιστές στην περιοχή.

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, αποτελούμενη από τους βουλευτές Θ. Δρίτσα, Παν. Λαφαζάνη, Ρ. Δούρου, Μ. Μπόλαρη και τον Κ. Ήσυχο, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ επισκέφθηκε το μεσημέρι την πρεσβεία του Ισραήλ και ζήτησε να δει κάποιον υπεύθυνο. Την ενημέρωσαν, όμως, ότι δεν υπάρχει κανένας υπεύθυνος, παρά μόνο το προσωπικό ασφαλείας. Μάλιστα οι αστυνομικοί που φρουρούσαν το κτίριο, εμπόδιζαν ακόμα και τη θυροκόλληση ψηφίσματος διαμαρτυρίας για την παράνομη επέμβαση και τη βίαιη ρυμούλκηση του σκάφους. Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία πήγε στο υπουργείο εξωτερικών, απαιτώντας την διαμεσολάβηση του ώστε να επιτραπεί στους ακτιβιστές η επικοινωνία, να μην υπογράψουν κανένα χαρτί «μετάνοιας» και να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι.

Σε δημόσια δήλωσή του, ο Νόαμ Τσόμσκι, ο οποίος βρίσκεται στη Γάζα για μια διάλεξη, πρώτη φορά στη ζωή του καθώς το 2010 είχε εμποδιστεί από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής, κάλεσε «να τερματιστεί ο ισραηλινός αποκλεισμός στη Γάζα», σημειώνοντας επίσης ότι «ο παλαιστινιακός λαός έχει το δικαίωμα να ζήσει ειρηνικά και με τρόπο ελεύθερο».

Μήνυμα συμπαράστασης έστειλε και ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ: «Σε αυτό το ιστιοφόρο επιβαίνουν δύο μέλη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και θα ήθελα να εκφράσω την αμέριστη συμπαράστασή μας, αλλά και να τονίσω ότι αισθανόμαστε περήφανοι που σε αυτήν την αποστολή ανθρωπιστικής αλληλεγγύης συμμετέχουν δύο μέλη μας. Μήνυμα αλληλεγγύης ενός λαού που δοκιμάζεται και αγωνίζεται για αξιοπρέπεια και δημοκρατία 2,5 χρόνια τώρα προς ένα λαό που χρόνια τώρα δοκιμάζεται και περήφανα αγωνίζεται για ζωή και ελευθερία».

«Η επίθεση του ισραηλινού στρατού στο πλοίο Estelle αποτελεί ένα ακόμα δείγμα επίδειξης βαρβαρότητας του κράτους του Ισραήλ που εγκληματεί ασταμάτητα εναντίον του Παλαιστινιακού λαού έχοντας τη στήριξη της ΕΕ και των ΗΠΑ. Ο ελληνικός λαός πρέπει να διεκδικήσει να σταματήσει ο απάνθρωπος αποκλεισμός της Γάζας, να διακοπεί εδώ και τώρα η στρατιωτική συμφωνία - συνεργασία της Ελλάδας με το  Ισραήλ» σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Ελπίζοντας ότι όλοι οι σύντροφοι και οι συναγωνιστές θα επιστρέψουν καλά και δεν θα έχουν περαιτέρω μπλεξίματα με τον ισραηλινό στρατό, πρέπει να συνεχίσουμε να συμπαραστεκόμαστε με κάθε μέσο στον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό. Η κυβέρνηση Σαμαρά, έχει αποφασίσει να συνάψει στρατιωτικές και οικονομικές συμφωνίες με τους σφαγείς και χρόνιους καταπιεστές των Παλαιστινίων, αναδεικνύοντας τους σιωνιστές σε «προνομιακό εταίρο» του ελληνικού καπιταλισμού στην περιοχή.  Όλοι εμείς όμως, που καθημερινά παλεύουμε για την ανατροπή των μνημονίων, ενάντια στη συγκυβέρνηση της λιτότητας, του ρατσισμού και της καταστολής, έχουμε διαλέξει στρατόπεδο. Είμαστε και θα είμαστε ολόθερμα με την Ιντιφάντα, με τους εργαζόμενους και τους φοιτητές της πλατείας Ταχρίρ, με τη συριακή αντίσταση, με τις γυναίκες που παλεύουν για δικαιώματα και ελευθερίες στη Σ. Αραβία.