Λάβαμε και δημοσιεύουμε ενημέρωση για τα προβλήματα του Ν. Λακωνίας, από την Πρωτοβουλία Λακωνίας.

Στο στόχαστρο  Μνημονιακού  “αναπτυξιακού “ προγράμματος που θίγει βάναυσα το περιβάλλον και την πραγματική οικονομική προοπτική της περιοχής βρίσκεται η Λακωνία η οποία είναι αντιμέτωπη με την απειλή της υποβάθμισης του περιβάλλοντος , της αγροτικής οικονομίας και του πολιτισμού
Τα προβλήματα -απειλές για την Λακωνία συνοψίζονται στα ακόλουθα:

Υπάρχει ανάγκη δημιουργίας ενός Εθνικού Χωροταξικού Σχεδιασμού για την Ενέργεια σε κεντρικό επίπεδο (από την κυβέρνηση) αλλά αυτή την στιγμή  προκρίνεται  ένας σχεδιασμός από την Περιφέρεια, για τον οποίον, όμως, υπάρχει ο κίνδυνος να μην λαμβάνει υπόψη τις υπάρχουσες υποδομές ενέργειας όλης της χώρας. 

Ο  υφιστάμενος σχεδιασμός παραγωγής  8.000 MW  από ΒΑΠΕ που προκρίνεται από την Περ. Πελοποννήσου  με παράλληλη κατασκευή θερμικών  μονάδων υποστήριξης (δηλαδή, εργοστάσια λιγνίτη, φυσικού αερίου ή πετρελαίου) και την ανάγκη αναβάθμισης του Δικτύου Μεταφοράς, το οποίο θα γίνει σύμφωνα  με  τον υφιστάμενο σχεδιασμό  από ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα), με εγγυητή  την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Δεν βρίσκουμε σκόπιμο  σε μια χρεωκοπημένη χώρα να γίνονται τέτοιου είδους επενδύσεις ιδιωτών με κρατικά κεφάλαια η έστω με κρατικές εγγυήσεις, δεσμεύοντας τα από άλλες πολιτικές ανάπτυξης;

Mε τα Προγράμματα ΕΣΠΑ και την επέκταση τους σε βΑΠΕ, για απορρόφηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ από Δημοτικές ή Συνεταιριστικές ΑΠΕ , οι οποίες είναι μια άλλη μορφή διείσδυσης Β.ΑΠΕ, με τα ίδια προβλήματα αυτών των ιδιωτών επενδυτών (περιβαλλοντικά, οικονομικά, κτλ); τα Προγράμματα ΕΣΠΑ και την επέκταση τους σε βΑΠΕ, για απορρόφηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ από Δημοτικές ή Συνεταιριστικές ΑΠΕ , οι οποίες είναι μια άλλη μορφή διείσδυσης Β.ΑΠΕ, με τα ίδια προβλήματα αυτών των ιδιωτών επενδυτών (περιβαλλοντικά, οικονομικά, κτλ).

Ήδη υπάρχει και λειτουργεί μια μεγάλη φωτοβολταϊκή  μονάδα στη Σκάλα Λακωνίας , συνολικής έκτασης 10.500 στρεμμάτων της εταιρείας EEN Hellas [συμφερόντων της γαλλικής Suez και του ομίλου Μπόμπολα ].Σημειώνεται ότι έχουν ήδη συνδεθεί με το δίκτυο τα 5.500 στρέμματα, με τα φωτοβολταϊκά πάνελ να έχουν εγκατασταθεί σε αναδασωτέα έκταση.
Αν υπολογιστεί και ο σχεδιασμός για εγκατάσταση εργοστασίου βιοαερίου και ΧΥΤΥ στη Σκάλα Λακωνίας , οι επιπτώσεις στην περιοχή θα είναι τραγικές .

Tο 2012, υπογράφεται η  συμφωνία μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της ΕΥΔΑΠ ΑΕ., βάσει της οποίας στην ουσία  εκχωρούνται στην ΕΥΔΑΠ (μια εταιρεία προς ιδιωτικοποίηση σημειωτέον, και ήδη στο Χρηματιστήριο εδώ και πολλά χρόνια) οι υδάτινοι χώροι της Περιφέρειας, ενώ δίνονται στον μέλλοντα αγοραστή, ως "Νοητική Περιουσία",  τα σχετικά με τους υδάτινους πόρους της Πελοποννήσου, αρχεία του ΙΓΜΕ.
Ταυτόγχρονα ήδη από το Μεσοπρόθεσμο του Μνημονίου, έχουν υπογράψει και επιβάλει με την δικαιολογία του ελέγχου του μη ορθολογικού και σπάταλου τρόπου άρδευσης την δήλωση των πηγαδιών, γεωτρήσεων και δεξαμενών Mε την δήλωση  υποχρεώνεται ο ιδιόκτητης κάτοχος , να χρησιμοποιεί όσα κυβικά του προσδιορίσει  η σύμβαση που θα κάνει με τον Δήμο ανάλογα με τα στρέμματα χρήσης.Επιπλέον τοποθετούν υδρομετρητές ώστε αν ξεφύγεις για οποιονδήποτε λόγω,  πληρώνεις πρόστιμο.Η λογική του ελέγχου και του εξορθολογισμού της άρδευσης γεωργικών καλλιεργειών σε καθεστώς ιδιωτικοποίησης των υδάτινων πόρων, οδηγεί τελικά στην εξαθλίωση των αγροτών λόγω κόστους παραγωγής Ακριβό νερό, ακριβό ρεύμα , διότι θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι εταιρείες παραγωγής ρεύματος ιδιωτικές και αυτές μετά το ξεπούλημα της ΔΕΗ είναι οι ίδιες που διαχειρίζονται και τα νερά Σουεζ- Μπόμπολας, Τέρνα -Μεκοροτ , έχουν και θυγατρικές ενέργειας , για  παραγωγή ρεύματος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Υδροηλεκτρικών φραγμάτων κλπ.
Τι θα κάνουν λοιπόν οι αγρότες μπροστά σε αυτήν την κοστοβόρα παραγωγή , ίσως σε πρώτη φάση να στραφούν στα μεταλλαγμένα που δεν χρειάζονται πολύ νερό, και είναι ελεύθερα πλέον . Αρα υποβάθμιση της παραγωγής , μείωση της παραγωγής οικονομικός στραγγαλισμός
Λίγο μετά όμως θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την γη τους. 
Αυτο θελουν την Αρπαγη Γης , και σε αυτο θα βοηθηθουν απο τις τραπεζες , μιας και δεν υπαρχει πλεον Αγροτικη.

Το λιμάνι Γυθείου κατασκευάζεται χωρίς να έχουν υλοποιηθεί οι προβλεπόμενες από δεκαετίας περιβαλλοντικές προβλέψεις, δηλαδή η ύπαρξη –ΠΡΙΝ την ολοκλήρωσή του- Βιολογικού Καθαρισμού στην πόλη του Γυθείου. Το γεγονός αυτό θα έχει ως συνέπεια τα λύματα του Γυθείου να πέφτουν στο λιμάνι, το οποίο θα έχει μεταβληθεί (με την ολοκλήρωσή του) σε μια περίκλειστη «λίμνη», χωρίς διέξοδο διαφυγής. 
Την ίδια στιγμή η Περ. Πελοποννήσου εγκρίνει και αποδέχεται την Ανανεωμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας Άνεμος Μάνης ΑΕ , [εταιρεία αιολικών πάρκων στον Σαγγιά -Νότιο Ταΰγετο ]στην οποία προβλέπεται , εκτός από την εγκατάσταση 32 ανεμογεννητριών και την κατασκευή υποσταθμού υποστήριξης και μετατροπής της παραγόμενης ενέργειας και μεταφοράς της με καλώδια υψηλής τάσης δια μέσου της πόλης του Γυθείου,  χωριών και καλλιεργούμενων εκτάσεων .Δεν γνωρίζουμε τις επιπτώσεις για την υγεία των κατοίκων

Η Λακωνία έχει ως κύριους μοχλούς οικονομικής ανάπτυξης τον πρωτογενή τομέα (κυρίως η γεωργική παραγωγή) και τον τριτογενή τομέα (κυρίως τον τουρισμό), οι οποίοι και καθορίζουν και τη φυσιογνωμία του νομού. Η σαρωτική διείσδυση Β.ΑΠΕ (Μάνη - Ζάρακας - Σκάλα - Βάτικα - εργοστάσιο Ασπρούδια - επέκταση Δικτύου μεταφοράς και διασύνδεση με Κρήτη, κτλ) εκτιμάμε ότι θα αλλάξει τη φυσιογνωμία της Λακωνίας.  Εκτιμάμε πως αυτό δεν είναι προς όφελος του τόπου. 

Επίσης στις 17 Απριλίου 2014 το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε προς Διαβούλευση τρία νομοσχέδια που αφορούν ζητήματα Δημόσιας Περιουσίας αλλά και του φυσικού και του αστικού περιβάλλοντος
2+1 νομοσχέδια που επιβραβεύουν την αυθαιρεσία και διευκολύνει όσους έχουν παρανομήσει  ακόμα και αν οι καταπατημένες εκτάσεις είναι του Δημοσίου .Η Τοπική Αυτοδιοίκηση με το Ν/Σ απαξιώνεται εντελώς.
Έτσι εντάχθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ οι αιγιαλοί του Σίμου Σαρακηνου στην Ελαφόνησο , Γλυκόβρυση -Πλύτρα  δήμου Ευρώτα και Σκουτάρι -Καμάρες 107 στρεμ.  δήμου  Αν Μάνης .

Επίσης έχουμε δραστηριοποιηθεί και συμμετέχουμε στο κίνημα Κατά των Χημικών της Συρίας και όντας  υπεύθυνοι για την Λακωνία, έχουμε κινητοποιήσει τους πολίτες  δημιουργώντας μια δυναμική ομάδα αντίδρασης.

Πιστεύουμε  πως οι αποφάσεις για τα μεγάλου εύρους έργα και γενικότερα οι αποφάσεις που αφορούν περιβαλλοντικά ή άλλα μείζονος σημασίας ζητήματα θα πρέπει να αποφασίζονται κεντρικά, ή να δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να συναποφασίζουν ή να αποφασίζουν οι ίδιοι για το πώς θα ήθελαν να διαμορφωθεί το μέλλον τους;

Για την Κοινωνική Αυτοάμυνα

Ετικέτες