Η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, που έγινε στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, αποκάλυψε για άλλη μια φορά ότι οι εθνικιστικές πολεμοκάπηλες κορόνες των κομμάτων της άρχουσας τάξης προορίζονται αποκλειστικά για εσωτερική κατανάλωση: εθνικοί κίνδυνοι, κυριαρχικά δικαιώματα, ΑΟΖ, βραχονησίδες και άλλα τινά, είναι μεν επίδικα αλλά υψώνονται τεχνηέντως ως τεράστια απειλή ώστε να «πειστεί» ο λαός για τη –διαρκή– ανάγκη «εθνικής συστράτευσης», δηλ. για συναίνεση στις μνημονιακές πολιτικές λιτότητας. Την ίδια στιγμή οι άρχουσες τάξεις των δύο χωρών συνεργάζονται από καιρό για να μοιράζονται την υπεραξία που παράγει η εργατική τάξη των δύο χωρών.

Σε αυτό το πλαί­σιο ο Σα­μα­ράς και ο Ντα­βού­το­γλου συ­ζή­τη­σαν για μπίζ­νες: Μά­λι­στα ο Σα­μα­ράς ση­μεί­ω­σε ότι υπάρ­χει ση­μα­ντι­κή ενί­σχυ­ση των οι­κο­νο­μι­κών σχέ­σε­ων με την Τουρ­κία, κάτι που, όπως είπε, απο­τυ­πώ­νε­ται σε μία τε­ρά­στια αύ­ξη­ση του όγκου του εμπο­ρί­ου. Εντό­πι­σε δε «ανα­ξιο­ποί­η­τα πε­ρι­θώ­ρια για πε­ραι­τέ­ρω αύ­ξη­ση των οι­κο­νο­μι­κών σχέ­σε­ων σε το­μείς όπως η υψηλή τε­χνο­λο­γία, οι κα­τα­σκευ­ές, οι με­τα­φο­ρές, ο του­ρι­σμός». Ο Ντα­βού­το­γλου τό­νι­σε, σε ανά­λο­γη γλώσ­σα, με τον Σα­μα­ρά ότι «τώρα ήρθε η ώρα των επι­χει­ρη­μα­τιών». Πολλά δη­μο­σιεύ­μα­τα του ελ­λη­νι­κού Τύπου κά­νουν λόγο για πα­ρα­σκη­νια­κές δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για συ­νεκ­με­τάλ­λευ­ση των πι­θα­νών κοι­τα­σμά­των υδρο­γο­ναν­θρά­κων σε Αι­γαίο και Α. Με­σό­γειο.

Στο κοινό ανα­κοι­νω­θέν που εκ­δό­θη­κε μετά τη λήξη των ερ­γα­σιών του Ανώ­τα­του Συμ­βου­λί­ου Συ­νερ­γα­σί­ας, πε­ρι­γρά­φο­νται με­ρι­κές από τις με­γά­λες κοι­νές μπίζ­νες που συ­να­πο­φα­σί­στη­καν με­τα­ξύ των δύο πλευ­ρών: «Ελ­λά­δα και Τουρ­κία στο­χεύ­ουν στην πε­ραι­τέ­ρω προ­ώ­θη­ση της δι­με­ρούς και πε­ρι­φε­ρεια­κής συ­νερ­γα­σί­ας τους στον τομέα της ενέρ­γειας, ιδιαι­τέ­ρως σε σχέση με τους αγω­γούς φυ­σι­κού αε­ρί­ου και το επι­τυ­χές προη­γού­με­νο του αγω­γού TGI […] Οι αγω­γοί ΤΑΡ και ΤΑΝΑΡ συν­δε­ό­με­νοι με­τα­ξύ τους απο­τε­λούν σαφώς την πλέον απο­δο­τι­κή -από πλευ­ράς κό­στους- οδό για την με­τα­φο­ρά του αε­ρί­ου της Κα­σπί­ας στη Δυ­τι­κή Ευ­ρώ­πη».

Οι δύο πλευ­ρές συμ­φώ­νη­σαν επί­σης ότι θα συ­νερ­γα­στούν πε­ραι­τέ­ρω για την κα­τα­πο­λέ­μη­ση των κοι­νών «εχθρών»: των με­τα­να­στών και της «τρο­μο­κρα­τί­ας» -όπως, βέ­βαια, την ορί­ζει το κάθε κρά­τος ανά­λο­γα με τις ανά­γκες του.

Ωστό­σο ο Ντα­βού­το­γλου προ­χώ­ρη­σε σε μια πε­ραι­τέ­ρω επί­θε­ση φι­λί­ας λέ­γο­ντας τα εξής: «Χρεια­ζό­μα­στε ορα­μα­τι­στές, η ει­ρή­νη δεν έβλα­ψε ποτέ. Όσο θα ανα­πτύσ­σο­νται οι οι­κο­νο­μι­κές σχέ­σεις και οι ανταλ­λα­γές με­τα­ξύ των δύο χωρών, θα απο­μα­κρύ­νε­ται ο κίν­δυ­νος θερ­μών επει­σο­δί­ων». Ο Ντα­βού­το­γλου δια­βε­βαί­ω­σε πως η χώρα του δεν επι­θυ­μεί έντα­ση στο Αι­γαίο ή στην Ανα­το­λι­κή Με­σό­γειο και πως, του­να­ντί­ον, στό­χος είναι πάντα η στα­θε­ρό­τη­τα. Μι­λώ­ντας δε στην «Κα­θη­με­ρι­νή» απο­κά­λυ­ψε ότι οι δύο πλευ­ρές επε­ξερ­γά­ζο­νται μια φόρ­μου­λα που θα επι­τρέ­ψει την από­συρ­ση του «Barbaros» από την ΑΟΖ της Κύ­πρου. Η εν λόγω φόρ­μου­λα θα σχη­μα­το­ποιεί ένα πλαί­σιο που θα δια­σφα­λί­ζει ότι η τουρ­κο­κυ­πρια­κή κοι­νό­τη­τα θα επω­φε­λη­θεί από την αξιο­ποί­η­ση των ενερ­γεια­κών πόρων που υπάρ­χουν στις θα­λάσ­σιες ζώνες του νη­σιού, σύμ­φω­να με τον Τούρ­κο πρω­θυ­πουρ­γό.

Σε αυτές τις συν­θή­κες «αγά­πης» και συ­νερ­γα­σί­ας θα πε­ρί­με­νε κα­νείς ότι οι δύο πλευ­ρές θα κα­τα­λή­ξουν και σε ένα μο­ρα­τό­ριουμ όσον αφορά τη στρα­τιω­τι­κο­ποί­η­ση του Αι­γαί­ου και τους εξο­πλι­σμούς. Την ίδια στιγ­μή που η ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση κλεί­νει με μια μο­νο­κον­δυ­λιά νο­σο­κο­μεία, σχο­λεία και άλλες δη­μό­σιες υπο­δο­μές, είναι προ­κλη­τι­κό να συ­νε­χί­ζο­νται οι στρα­τιω­τι­κές και οι εξο­πλι­στι­κές δα­πά­νες. Είναι εξάλ­λου ακρι­βώς αυτός ο κλά­δος που έχει πα­ρά­γει τα πιο με­γά­λα γνω­στά σκάν­δα­λα δια­φθο­ράς. Κι όμως ο Σα­μα­ράς δεν αντι­πρό­τει­νε τί­πο­τε τέ­τοιο στην «επί­θε­ση φι­λί­ας» του Ντα­βού­το­γλου. Είναι προ­φα­νώς πολ­λοί οι δε­σμοί της κυ­βέρ­νη­σης με τους προ­μη­θευ­τές και τους εν­διά­με­σους που εν­θυ­λα­κώ­νουν ακόμη και σε τέ­τοιες συν­θή­κες εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ σε κάθε αγορά εξο­πλι­στι­κού υλι­κού.

Όμως, η ει­ρή­νη είναι βα­σι­κό αγαθό για τη συ­ντρι­πτι­κή πλειο­νό­τη­τα του πλη­θυ­σμού. Γι’ αυτό από την Αρι­στε­ρά, κύρια από τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, πε­ρι­μέ­να­με του­λά­χι­στον την πρό­τα­ση για μο­ρα­τό­ριουμ εξο­πλι­σμών.

Δυ­στυ­χώς δεν έγινε κάτι τέ­τοιο. Στη συ­νά­ντη­ση Τσί­πρα-Ντα­βού­το­γλου, ο πρό­ε­δρος του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ τό­νι­σε τη ση­μα­σία των κι­νη­μά­των ει­ρή­νης και της «δι­πλω­μα­τί­ας των πο­λι­τών», ωστό­σο δεν σή­κω­σε το γάντι της ει­ρή­νης. Αντι­θέ­τως, υπερ­θε­μα­τί­ζο­ντας σε «πα­τριω­τι­σμό» θέ­λη­σε να υπε­ρα­σπί­σει την κυ­πρια­κή ΑΟΖ, μια ΑΟΖ που έχει οριο­θε­τη­θεί μο­νο­με­ρώς (σε σχέση με την Τουρ­κία) σε συ­νερ­γα­σία της Λευ­κω­σί­ας με το αι­μα­το­βαμ­μέ­νο κα­θε­στώς της Αι­γύ­πτου και το σιω­νι­στι­κό κρά­τος του Ισ­ρα­ήλ, υπό τις ευ­λο­γί­ες των αμε­ρι­κα­νι­κών πε­τρε­λαϊ­κών κο­λοσ­σών.

Ταυ­τό­χρο­να ο Α. Τσί­πρας εξέ­φρα­σε «τις σο­βα­ρές επι­φυ­λά­ξεις του για τη διε­ξα­γω­γή της τρί­της συ­νό­δου του Ανώ­τα­του Συμ­βου­λί­ου Συ­νερ­γα­σί­ας Ελ­λά­δας-Τουρ­κί­ας». Όχι, όπως πε­ρί­με­νε κα­νείς, επει­δή οι νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρες κυ­βερ­νή­σεις των δύο χωρών δεν μπο­ρούν να απο­φα­σί­σουν τί­πο­τε ωφέ­λι­μο για τους δύο λαούς –ελ­λη­νι­κό και τουρ­κι­κό– αλλά εξαι­τί­ας της «πα­ρού­σας φάσης κρί­σης στην Κύπρο», δηλ. στη βάση της πο­λι­τι­κής υπε­ρά­σπι­σης των επι­λο­γών της ελ­λη­νο­κυ­πρια­κής άρ­χου­σας τάξης. Τέλος, τη στιγ­μή που οι Σύροι πρό­σφυ­γες στο Σύ­νταγ­μα έχουν γίνει θέμα σε όλα τα διε­θνή ΜΜΕ και που τα θύ­μα­τα των πο­λέ­μων στη Μ. Ανα­το­λή αυ­ξά­νο­νται κα­τα­κό­ρυ­φα, δεν είναι δυ­να­τόν να μη βρί­σκεις δυο λόγια για να αμ­φι­σβη­τή­σεις την αν­θρω­πο­κτό­να πο­λι­τι­κή ΕΕ-Ελ­λά­δας-Τουρ­κί­ας όσον αφορά τους πρό­σφυ­γες και τους με­τα­νά­στες.

Η ιστο­ρία έχει απο­δεί­ξει ότι η δι­πλω­μα­τία των επι­χει­ρη­μα­τιών ποτέ δεν απέ­τρε­ψε πο­λέ­μους. Είναι η δράση των ερ­γα­ζο­μέ­νων, των συν­δι­κά­των και της Αρι­στε­ράς που μπο­ρούν να πα­λέ­ψουν σε μια τέ­τοια κα­τεύ­θυν­ση. Μά­λι­στα μια κυ­βέρ­νη­ση της Αρι­στε­ράς έχει πε­ραι­τέ­ρω δυ­να­τό­τη­τες όσον αφορά το κα­θή­κον της δια­σφά­λι­σης της ει­ρή­νης. Αλλά αυτό το αγαθό δεν μπο­ρεί να εξα­σφα­λι­στεί σε συ­νερ­γα­σία με τον αμε­ρι­κά­νι­κο ιμπε­ρια­λι­σμό που αι­μα­το­κυ­λά σή­με­ρα δε­κά­δες λαούς σε ολό­κλη­ρο τον κόσμο.

Ετικέτες