Το καλοκαίρι του 2017 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έβγαλε το Κέντρο προσφύγων στο Λαύριο από τις επίσημες δομές φιλοξενίας, το χαρακτήρισε προσωρινό, διακόπτοντας τη λειτουργία και χρηματοδότησή του και αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο 500 πρόσφυγες στο έλεός τους.

Μετά την αποχώρηση του Ερυθρού Σταυρού, σταμάτησαν να λειτουργούν όλες οι υπηρεσίες, όπως σίτιση, υγειονομική περίθαλψη, νομική προστασία. Από το 2015, αρκετοί από τους πρόσφυγες αναγκάστηκαν να εγκατασταθούν στον καταυλισμό «Νεράκι», δύο χιλιόμετρα έξω από το κέντρο της πόλης. Στον χώρο αυτό διαμένουν τώρα περίπου 180 πρόσφυγες, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά. Η πλειοψηφία είναι Κούρδοι κυρίως από τις εμπόλεμες ζώνες, αλλά και κάποιοι πολιτικοί πρόσφυγες από την Τουρκία.  

Η απάνθρωπη πολιτική της κυβέρνησης απαίτησε από του πρόσφυγες, με πρόφαση την επίσημη λειτουργία της δομής, τον έλεγχο και την αστυνόμευση του Κέντρου, ασκώντας επάνω τους για άλλη μια φορά πίεση, ώστε να τους αναγκάσει να αποχωρήσουν οικιοθελώς, για να μην αναλάβει τις ευθύνες της.

Οι πρόσφυγες δεν υπέκυψαν στους εκβιασμούς της κυβέρνησης και εξακολουθούν να ζουν στο Κέντρο και στον καταυλισμό στο «Νεράκι», αντιμετωπίζοντας πολλά προβλήματα, αλλά κρατώντας γερά την αξιοπρέπειά τους.

Η λειτουργία του Κέντρου οφείλεται στην αυτοδιαχείρισή του από τους ίδιους τους Κούρδους πρόσφυγες και στην έμπρακτη αλληλεγγύη από συλλογικότητες, συνδικαλιστές, αντιρατσιστικές οργανώσεις και απλό κόσμο από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι αλληλέγγυες ομάδες και συλλογικότητες στηρίζουν όλο το φάσμα των βασικών αναγκών των προσφύγων (σίτιση, υγειονομική φροντίδα, θέρμανση κλπ), όταν η τοπική αρχή ήταν –και παραμένει– απούσα παρ’ όλες τις δεσμεύσεις της απέναντι στους πρόσφυγες.  

Δυστυχώς η τοπική αρχή όχι μόνον δεν έχει προσφέρει καμία στήριξη και βοήθεια στους πρόσφυγες, αλλά δημιουργεί και νέα προβλήματα, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο τη διαβίωσή τους. Στον καταυλισμό «Νεράκι», δίπλα ακριβώς από τους οικίσκους, ο δήμος έχει δημιουργήσει μιαν ανεξέλεγκτη κατάσταση που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια τόσο των προσφύγων όσο και συνολικά των κατοίκων του Λαυρίου. Έχει περικυκλωθεί ο καταυλισμός από τη μία μεριά με τόνους απορριμμάτων από τα κλαδέματα δέντρων, καθώς και από υπολείμματα για κομπόστ, χωρίς περιβαλλοντολογική μελέτη και μέριμνα, ενώ από την άλλη μεριά έχει δημιουργηθεί μια παράνομη και ανεξέλεγκτη χωματερή.

Το τεράστιο βουνό σκουπιδιών που έχει δημιουργηθεί, απειλεί τις ζωές προσφύγων και κατοίκων. Τα δύο τελευταία καλοκαίρια είχαμε πυρκαγιές λόγω υψηλών θερμοκρασιών, οι οποίες προκάλεσαν αυτανάφλεξη των απορριμμάτων. Τα υλικά αυτά είναι οργανικά και ανά πάσα στιγμή μπορεί να έχουμε τέτοιου είδους επικίνδυνα φαινόμενα, γι’ αυτό το λόγο είναι αναγκαίο να απομακρυνθούν άμεσα από εκεί. Παρά τις διαμαρτυρίες τόσο των ίδιων των προσφύγων όσο και των αλληλέγγυων, η κατάσταση κάθε μέρα όλο και χειροτερεύει, με το Δήμο να φέρνει συνεχώς όλο και περισσότερα σκουπίδια.

Όλο αυτό συμβαίνει σε απόσταση αναπνοής από το υπό λειτουργία εργοστάσιο της πρώην ΕΒΟ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα). Σε μια πόλη που το καλοκαίρι έχουμε πολύ ισχυρούς ανέμους, φανταστείτε τι θα γίνει σε περίπτωση μεγάλης φωτιάς στην περιοχή. Ας μη λησμονούμε επίσης τις πλημμύρες του χειμώνα. Η κατάσταση αυτή απειλεί το περιβάλλον, την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής όλων μας. Δυστυχώς οι αρμόδιοι δεν παραδειγματίστηκαν από τις τραγωδίες σε Μάτι και Μάνδρα. Ίσως βέβαια η Δημοτική αρχή με τις πράξεις τις και τις ενέργειες αυτές προειδοποιεί με τον «τρόπο» της τους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν τον χώρο.

Χρειάζεται το θέμα της χωματερής να γίνει κύρια υπόθεση της τοπικής κοινωνίας, διότι οι επιπτώσεις στην υγεία μας είναι ίδιες για όλους. Πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί και να ασκήσουμε πίεση στην κυβέρνηση και όλους τους αρμόδιους φορείς.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες θεωρήσαμε απαραίτητο να επαναλειτουργήσουμε την Επιτροπή στήριξης Προσφύγων Λαυρίου, με σκοπό το κάλεσμα προς τον κόσμο της πόλης μας και όχι μόνο. Χρειάζεται να ισχυροποιηθούμε, να δημιουργηθεί ένας πυρήνας στήριξης και προστασίας των προσφύγων, για να μπορούμε να παρεμβαίνουμε στην περιοχή και σε περίπτωση άμεσης ανάγκης να μπορούμε να ενημερώνουμε συλλογικότητες και αλληλέγγυους.

Επίσης, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν, να μπορούμε να παρέμβουμε σε προτάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τους πρόσφυγες, καθώς μπαίνουμε σε μία περίοδο αυτοδιοικητικών εκλογών, όπου η κάθε παράταξη θα φέρνει στο τραπέζι το προσφυγικό μέσα από τα δικά της συμφέροντα.

Στόχος επίσης της Επιτροπής είναι, πέρα από την ανθρωπιστική βοήθεια, η υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων ψυχαγωγίας για την καλύτερη διαβίωση των προσφύγων. Σ’ αυτό το πλαίσιο στις 27 Οκτώβρη διοργανώσαμε δημιουργικό παιχνίδι για τα παιδιά, με τη συμμετοχή των ηθοποιών Κατερίνα Καλλέργη και Ελένη Ψαρρά. Μέσα από αυτή τη δράση ευχαριστήθηκαν τόσο τα παιδιά όσο κι εμείς. Καλούμε να πλαισιώσουν την επιτροπή συλλογικότητες, καλλιτέχνες και αλληλέγγυοι που ασχολούνται με τέτοιες δράσεις, των οποίων η βοήθεια θα είναι ιδιαίτερα πολύτιμη.

Ετικέτες