Μετά το βάρβαρο αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη και σύμφωνα με τις δηλώσεις που έχουν κάνει στελέχη της κυβέρνησης και κυρίως ο υφυπουργός Εργασίας αρμόδιος για Θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, αναμένεται να μπει σύντομα στη βουλή το νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση.

Ένα νομοσχέδιο που επίσης αποτελεί πρόκληση σε βάρος των εργαζομένων. Η κυβέρνηση θέλει να καθορίσει τα βήματα που οδηγούν στην πλήρη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης. 

Βασικός τους στόχος είναι η δημιουργία ενός προσωπικού «κουμπαρά» για κάθε εργαζόμενο, ο οποίος αντί να συντηρείται από το δημόσιο θα δίνεται βορά στα κοράκια-επενδυτές που θα έχουν έτσι στα νύχια τους φρέσκο κρέας να στραγγίσουν. Μάλιστα η κυβέρνηση δικαιολογεί την κλοπή εισφορών που θα υποστούν οι εργαζόμενοι, καθώς ισχυρίζεται ότι δεν θα χαθούν τα κεφάλαια που θα επενδυθούν, χωρίς να είναι ως τώρα τουλάχιστον σαφές πώς θα συμβεί αυτό. Το ότι στη συζήτηση στη βουλή θα υπάρξει -όπως τονίζουν οι κυβερνητικοί και τα παπαγαλάκια τους- εκτός από την αναλογιστική και τη μακροοικονομική, και μία μελέτη  βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους δεν είναι τίποτα άλλο από τη μόνιμη προσπάθεια να φορτωθεί το δημόσιο κοινωνικό σύστημα ασφάλισης με την ευθύνη για τμήμα του χρέους που έχει φορτωθεί στις πλάτες του δημοσίου.

Είναι σαφές πάντως ότι τα διεθνή παραδείγματα δείχνουν μέχρι σήμερα ξεκάθαρη αποτυχία του μοντέλου διαχείρισης των χρημάτων για την ασφάλιση των εργαζομένων από ιδιώτες επενδυτές και ιδιωτικές ασφαλιστικές. Το ότι θα χαθεί το κύριο έσοδο από το οποίο χρηματοδοτούνται οι σημερινές συντάξεις και ο κίνδυνος να μείνουν χωρίς σύνταξη χιλιάδες συνταξιούχοι δεν δείχνει να ιδρώνει το αυτί των κυβερνώντων. Μάλιστα για να προσελκύσει η κυβέρνηση τα «κοράκια», εντάσσει στο νέο ταμείο πολλές κατηγορίες εργαζομένων. Στη νέα επικουρική ασφάλιση θα υπαχθούν οι μισθωτοί (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα), καθώς και οι αυτοτελώς απασχολούμενοι σε κλάδους όπου σήμερα υπάρχει υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης (μηχανικοί, δικηγόροι), οι οποίοι εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας από 1/1/2022.

Για να ολοκληρώσει το σχέδιό της η κυβέρνηση θα οδηγήσει σε μια ακόμη τεράστια κλοπή πόρων από τα ασφαλιστικά Ταμεία χρησιμοποιώντας τα αποθεματικά του ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης). Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να συνεχίσουν τις σκληρές επιθέσεις ανενόχλητοι. Αντί να αδειάσουν από έσοδα τα Ταμεία και να θησαυρίσουν για πολλοστή φορά οι τσέπες των επενδυτών, χρειάζεται να διεκδικήσουμε αύξηση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για τις συντάξεις και την κοινωνική ασφάλιση. Έχουν αδειάσει τα Ταμεία για να δώσουν τα αποθεματικά τους στις τράπεζες, για να χρηματοδοτήσουν το χρέος, για να τζογάρουν στο Χρηματιστήριο. Πρέπει να πούμε «ως εδώ», με απεργίες και διαδηλώσεις, πιάνοντας το νήμα από τους αγώνες ενάντια στο νομοσχέδιο-έκτρωμα του Χατζηδάκη. 

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες