Σε κάθε περίπτωση, η πολύ σκληρή μάχη των επόμενων επτά ημερών μπορεί να κερδηθεί. Η άθλια στάση των δανειστών και του ντόπιου υπηρετικού προσωπικού τους έχει συσσωρεύσει τεράστια οργή και ριζοσπαστικοποίηση σε ένα μεγάλο μέρος τόσο των εργατικών, όσο και των μεσαίων στρωμάτων που ασφυκτιούν.

1. Το πρωί του Σαβ­βά­του ο ελ­λη­νι­κός λαός ξύ­πνη­σε σε έναν άλλο πο­λι­τι­κό πλα­νή­τη. Το «όχι» του Αλέξη Τσί­πρα και της κυ­βέρ­νη­σής του στο ιταμό τε­λε­σί­γρα­φο των δα­νει­στών έβγα­λε- επι­τέ­λους- τη χώρα από την κι­νού­με­νη άμμο όπου την είχε βυ­θί­σει ο κά­κι­στος συμ­βι­βα­σμός της 20ής Φε­βρουα­ρί­ου. Μπρο­στά μας βρί­σκο­νται επτά μέρες σκλη­ρό­τα­της σύ­γκρου­σης, για την οποία προ­ε­τοι­μά­ζο­νται εντα­τι­κά όλα τα κέ­ντρα εξου­σί­ας στην Ελ­λά­δα και στο εξω­τε­ρι­κό. Σε­νά­ρια οι­κο­νο­μι­κής πο­λιορ­κί­ας, κοι­νω­νι­κής πό­λω­σης και πο­λι­τι­κής ανω­μα­λί­ας βρί­σκο­νται στην ημε­ρή­σια διά­τα­ξη. Περ­νά­με απο­λύ­τως κρί­σι­μες ώρες, που απαι­τούν απ’ όλους μας ψυ­χραι­μία, κα­θα­ρό μυαλό, κα­θο­λι­κή στρά­τευ­ση και κυ­ρί­ως απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα.

2. Η Ελ­λά­δα βρί­σκε­ται σε κα­τά­στα­ση πο­λέ­μου- όχι βέ­βαια στρα­τιω­τι­κού, αλλά οι­κο­νο­μι­κού, πο­λι­τι­κού και ψυ­χο­λο­γι­κού. Αυτόν τον πό­λε­μο δεν τον ξε­κί­νη­σαν ο Αλέ­ξης Τσί­πρας και η κυ­βέρ­νη­σή του- ίσα ίσα, έκα­ναν το παν για να τον απο­φύ­γουν, πα­ρα­χω­ρώ­ντας πο­λύ­τι­μο πο­λι­τι­κό έδα­φος, χρήμα και χρόνο στον αντί­πα­λο.Τον πό­λε­μο τον ξε­κί­νη­σαν, από την επο­μέ­νη κιό­λας της 25ης Ια­νουα­ρί­ου, οι ξένοι επι­κυ­ρί­αρ­χοι, με μια προ­σπά­θεια με­τα­μο­ντέρ­νου πρα­ξι­κο­πή­μα­τος, που εν­δέ­χε­ται να κα­τα­γρα­φεί από την Ιστο­ρία ως πο­λι­τι­κό πεί­ρα­μα πρώ­της γραμ­μής, πολύ δια­φο­ρε­τι­κής μορ­φής, αλλά ανά­λο­γης ση­μα­σί­ας με εκεί­νο του Πι­νο­τσέτ, ενα­ντί­ον της κυ­βέρ­νη­σης Λαϊ­κής Ενό­τη­τας στη Χιλή. Από τα χα­ρά­μα­τα του Σαβ­βά­του, η ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση πήρε τα όπλα της και μπήκε κι αυτή σ’ έναν πό­λε­μο που δεν επέ­λε­ξε, απο­φεύ­γο­ντας την ύστα­τη στιγ­μή την τα­πει­νω­τι­κή πα­ρά­δο­ση. Όμως δεν μπο­ρεί να κερ­δί­σει αυτόν τον πό­λε­μο η κυ­βέρ­νη­ση ή τα κόμ­μα­τα που τη στη­ρί­ζουν. Τον πό­λε­μο μπο­ρεί να τον δώσει πραγ­μα­τι­κά και να τον κερ­δί­σει μόνο ο ορ­γα­νω­μέ­νος λαός. Η εβδο­μά­δα προς το δη­μο­ψή­φι­σμα είναι η πρώτη, κα­θο­ρι­στι­κής ση­μα­σί­ας για το μέλ­λον, μάχη αυτού του πο­λέ­μου. Εδώ θα κρι­θούν όλοι.

3. Το ψυ­χό­δρα­μα της «δια­πραγ­μά­τευ­σης», που κρά­τη­σε πέντε μήνες, ήταν εν πολ­λοίς η σύ­γκρου­ση δύο αυ­τα­πα­τών. Η δια­πραγ­μα­τευ­τι­κή ομάδα της κυ­βέρ­νη­σης είχε την αυ­τα­πά­τη ότι οι δα­νει­στές θα υπο­χω­ρή­σουν, έστω και την ύστα­τη στιγ­μή, προ­σφέ­ρο­ντας μια κακή μεν, πλην πο­λι­τι­κά δια­χει­ρί­σι­μη συμ­φω­νία, αφε­νός μεν γιατί θα φο­βού­νταν το οι­κο­νο­μι­κό κό­στος της ρήξης, αφε­τέ­ρου δε λόγω των εσω­τε­ρι­κών τους αντι­θέ­σε­ων ή και των αντι­θέ­σε­ών τους με τις ΗΠΑ. Η πλευ­ρά των δα­νει­στών, συ­νη­θι­σμέ­νη από την εύ­κο­λη πα­ρά­δο­ση των Πα­παν­δρέ­ου, Σα­μα­ρά και Βε­νι­ζέ­λου, πί­στευε ότι και ο Αλέ­ξης Τσί­πρας είναι κου­τά­βι που γαυ­γί­ζει, αλλά δεν δα­γκώ­νει. Ότι στο τέλος, με το πι­στό­λι του bankrun στον κρό­τα­φο, θα πα­ρα­δι­νό­ταν άνευ όρων και θα υπέ­γρα­φε μια συμ­φω­νία που θα διέ­λυε την κυ­βέρ­νη­ση και το κόμμα του, για να δρο­μο­λο­γή­σει τη με­τα­τρο­πή ενός ακρω­τη­ρια­σμέ­νου ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ σε νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τία, όμηρο των νέων κυ­βερ­νη­τι­κών του εταί­ρων, όπως το ΠΟ­ΤΑ­ΜΙ. Κι οι δύο πλευ­ρές συ­μπε­ρι­φέρ­θη­καν σαν τους επι­βά­τες της κλι­νά­μα­ξας, που δεν ξυ­πνούν παρά την ώρα της σύ­γκρου­σης. Και η σύ­γκρου­ση ήρθε.

4. Μέχρι την τε­λευ­ταία στιγ­μή, η δια­πραγ­μα­τευ­τι­κή ομάδα της κυ­βέρ­νη­σης έκανε το παν για να απο­φύ­γει τη σύ­γκρου­ση. Η πρό­τα­ση των 47 σε­λί­δων που κα­τέ­θε­σε απο­τε­λού­σε Μνη­μό­νιο με υφε­σια­κά μέτρα οκτώ δις ευρώ. Κρα­τού­σε ωστό­σο δύο στοι­χεία που την έκα­ναν- ίσως- ορια­κά δια­χει­ρί­σι­μη: κά­ποια στοι­χειώ­δη κοι­νω­νι­κή δι­καιο­σύ­νη στον επι­με­ρι­σμό των βαρών («να πλη­ρώ­σουν οι πλού­σιοι, και όχι τα συ­νή­θη υπο­ζύ­για») και κά­ποια δέ­σμευ­ση ου­σια­στι­κής ελά­φρυν­σης για το χρέος. Το ισχυ­ρό­τα­τα­το μέ­τω­πο ΔΝΤ- Σόι­μπλε αφαί­ρε­σε και τα δύο αυτά στοι­χεία, κα­θι­στώ­ντας σα­φέ­στα­το ότι το πρό­βλη­μά τους δεν ήταν οικο­νο­μι­κής, τε­χνο­κρα­τι­κής φύσης, αλλά ξε­κά­θα­ρα πο­λι­τι­κό: νατα­πει­νω­θούν και να τι­μω­ρη­θούν πα­ρα­δειγ­μα­τι­κά ο Τσί­πρας, η κυ­βέρ­νη­σή του και κυ­ρί­ως ο ελ­λη­νι­κός λαός, αυτό το απεί­θαρ­χο στρα­τιω­τά­κι που δεν λέει να κά­τσει στη σειρά του και βάζει τρε­λές ιδέες ανυ­πα­κο­ής και ανταρ­σί­ας στους υπό­λοι­πους υπο­τε­λείς. Με άλλα λόγια, εκ­βί­α­σαν τον Αλέξη Τσί­πρα να πε­ρά­σει τον Ρου­βί­κω­να όχι μόνο χωρίς τα όπλα του, αλλά και χωρίς τα ρούχα του. Προς τιμήν του, δεν το έκανε.

5. ΑΝ γίνει το δη­μο­ψή­φι­σμα και ΑΝ κερ­δη­θεί- δύο πολύ με­γά­λα ΑΝ- θα απο­τε­λέ­σει δρόμο χωρίς γυ­ρι­σμό, για την κυ­βέρ­νη­ση, το λαό και τη χώρα. Ήδη, με την προ­σω­ρι­νή έστω ρήξη με τους δα­νει­στές, κάηκε και η απα­ρά­δε­κτη πρό­τα­ση των 47 σε­λί­δων και η συμ­φω­νία της 20ής Φε­βρουα­ρί­ου. Η κυ­βέρ­νη­ση δεν δε­σμεύ­ε­ται από τί­πο­τα, όπως δεν δε­σμεύ­ο­νται από τί­πο­τα οι αντί­πα­λοι. Ο κό­σμος που θα ψη­φί­σει ΟΧΙ στη συμ­φω­νία των δα­νει­στών θα ξέρει πάρα πολύ καλά, ανε­ξάρ­τη­τα από το πε­ριο­ρι­σμέ­νο ερώ­τη­μα του δη­μο­ψη­φί­σμα­τος, ότι το εν­δε­χό­με­νο εξό­δου από το ευρώ βρί­σκε­ται ούτως η άλλως μπρο­στά μας και- είτε το βλέ­πει ως επι­βε­βλη­μέ­νη, λυ­τρω­τι­κή έξοδο από το θά­λα­μα βα­σα­νι­στη­ρί­ων του κ. Σόι­μπλε, είτε ως το μη χεί­ρον ένα­ντι της αιώ­νιας λι­τό­τη­τας- θα είναι έτοι­μος να το απο­δε­χθεί αν κα­τα­στεί εκ των πραγ­μά­των ανα­γκαία. Το κυ­ριό­τε­ρο, τα κα­ται­γι­στι­κά γε­γο­νό­τα της εβδο­μά­δας που έρ­χε­ται, η πό­λω­ση και οι συ­γκρού­σεις σε όλα τα επί­πε­δα, θα πα­ρα­σύ­ρουν και τα δύο στρα­τό­πε­δα σε μια δίνη ρι­ζο­σπα­στι­κο­ποί­η­σης. Την 6η Ιου­λί­ου θα βρε­θού­με, ούτως ή άλλως, σε μια άλλη Ελ­λά­δα, με μια άλλη Αρι­στε­ρά και έναν άλλο λαό- για το κα­λύ­τε­ρο ή το χει­ρό­τε­ρο.

6. Ακρι­βώς γιαυ­τό το λόγο, οι δα­νει­στές και τα ελ­λη­νι­κά κέ­ντρα πραγ­μα­τι­κής εξου­σί­ας θα κά­νουν το πανγια να μη γίνει το δη­μο­ψή­φι­σμα (κι αν δεν τα κα­τα­φέ­ρουν, για να το κερ­δί­σουν, επι­στρα­τεύ­ο­ντας κάθε νό­μι­μο και βρώ­μι­κο μέσο). Η από­φα­ση του Eurogroup για τερ­μα­τι­σμό του προ­γράμ­μα­τος και οανα­με­νό­με­νος τερ­μα­τι­σμός του ELA στις τρά­πε­ζες, ση­μαί­νουν απλού­στα­τα επι­τά­χυν­ση του bankrun, ώστε οι πο­λί­τες να πάνε στις κάλ­πες με κλει­στές τρά­πε­ζες και επι­βο­λή capital controls (Το τε­λευ­ταίο δεν είναι τόσο τρα­γι­κό: λίγοι θα υπο­φέ­ρουν αν μπο­ρούν να ση­κώ­σουν από την τρά­πε­ζα «μόνο» 500 ευρώ τη μέρα, άλ­λω­στε η Κύ­προς δεν έζησε και την Απο­κά­λυ­ψη με capital controls επί δύο χρό­νια). Ο ιτα­μός απο­κλει­σμός Βα­ρου­φά­κη από τη συ­νε­δρί­α­ση του Eurogroup από τους Ντάι­σελ­μπλουμ- Σόι­μπλε (τον οποίο απο­δέ­χτη­καν, ρου­φώ­ντας τη μύτη τους, τα αν­θρω­πά­κια που τους πλαι­σιώ­νουν) ήθελε να στεί­λει το μή­νυ­μα ότι η Ελ­λά­δα ήδη βρί­σκε­ται με το ένα πόδι εκτός ευρώ, για να συ­σπει­ρώ­σει και να κι­νη­το­ποι­ή­σει τους «αγα­να­κτι­σμέ­νους πο­λί­τες». Οι Γάλ­λοι έχουν δι­καί­ω­μα να λένε ΟΧΙ στο ευ­ρω­σύ­νταγ­μα κι οι Βρε­τα­νοί έχουν δι­καί­ω­μα να κά­νουν δη­μο­ψή­φι­σμα με το ερώ­τη­μα της από­συρ­σης από την ΕΕ, χωρίς κα­νείς να τολμά να αμ­φι­σβη­τή­σει τη δη­μο­κρα­τία και την κυ­ριαρ­χία τους. Αλλά ένα ελ­λη­νι­κό δη­μο­ψή­φι­σμα για μια εξο­ντω­τι­κή οι­κο­νο­μι­κή συμ­φω­νία είναι αιτία πο­λέ­μου.

Στην προ­σπά­θεια μα­ταί­ω­σης του δη­μο­ψη­φί­σμα­τος και δη­μιουρ­γί­ας κλί­μα­τος πο­λι­τι­κής ανω­μα­λί­ας, Σα­μα­ράς και Βε­νι­ζέ­λος προ­σπά­θη­σαν να εμπλέ­ξουν και τον πρό­ε­δρο της Δη­μο­κρα­τί­ας. Θέ­λου­με να πι­στεύ­ου­με ότι ο κ. Παυ­λό­που­λος, ένας συ­ντη­ρη­τι­κός πο­λι­τι­κός, ο οποί­ος ωστό­σο απέ­φυ­γε, παρά τις τρο­με­ρές πιέ­σεις, να βάψει τα χέρια του με αίμα το Δε­κέμ­βρη του 2008, δεν δια­νο­εί­ται να πε­ρά­σει στην πο­λι­τι­κή Ιστο­ρία του τόπου σαν και­νούρ­γιος Γλύξ­μπουργκ των και­νούρ­γιων Ιου­λια­νών.

7. Σε κάθε πε­ρί­πτω­ση, η πολύ σκλη­ρή μάχη των επό­με­νων επτά ημε­ρών μπο­ρεί να κερ­δη­θεί. Η άθλια στάση των δα­νει­στών και του ντό­πιου υπη­ρε­τι­κού προ­σω­πι­κού τους έχει συσ­σω­ρεύ­σει τε­ρά­στια οργή και ρι­ζο­σπα­στι­κο­ποί­η­ση σε ένα με­γά­λο μέρος τόσο των ερ­γα­τι­κών, όσο και των με­σαί­ων στρω­μά­των που ασφυ­κτιούν. Το στρα­τό­πε­δο του ΟΧΙ δια­θέ­τει τρία πολύ ισχυ­ρά, στο συν­δυα­σμό τους, χαρ­τιά- την υπε­ρά­σπι­ση των λαϊ­κών συμ­φε­ρό­ντων απέ­να­ντι σε διε­θνείς το­κο­γλύ­φους και Έλ­λη­νες ολι­γάρ­χες, της δη­μο­κρα­τί­ας απέ­να­ντι στους νε­ο­πρα­ξι­κο­πη­μα­τί­ες και της εθνι­κής κυ­ριαρ­χί­ας απέ­να­ντι σε όσους κα­θη­λώ­νουν την Ελ­λά­δα σε ρόλο αποι­κί­ας χρέ­ους. Η ρήξη με το ιε­ρα­τείο των Βρυ­ξελ­λών θα προ­κα­λέ­σει ανα­τα­ρα­χή στις αγο­ρές και σο­βα­ρά πο­λι­τι­κά προ­βλή­μα­τα των κυ­βερ­νώ­ντων, ιδίως στις χώρες της πε­ρι­φέ­ρειας. Σε λίγο θα δουν ότι το ΟΧΙ δεν είναι το «Κού­γκι» κά­ποιων απελ­πι­σμέ­νων. Είναι, μπο­ρεί να γίνει, όπλο σε ένα ασύμ­με­τρο πό­λε­μο, από τον οποίο έχουν κι αυτοί πολλά να χά­σουν.

8. Αυτό προ­ϋ­πο­θέ­τει, πρώ­τον, απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα και γερά νεύ­ρα- κάτι που δεν έδει­ξαν οι δη­λώ­σειςΒα­ρου­φά­κη από τις Βρυ­ξέλ­λες, όπου εμ­φά­νι­σε το δη­μο­ψή­φι­σμα κάτι σαν απλό δια­πραγ­μα­τευ­τι­κό ατού, που μπο­ρεί να απο­συρ­θεί ανά πάσα στιγ­μή, αν μας φέ­ρουν κάτι σαν το κεί­με­νο των 47 σε­λί­δων.

Δεύ­τε­ρον, απο­φα­σι­στι­κές κι­νή­σεις της κυ­βέρ­νη­σης για τον έλεγ­χο από την πλευ­ρά της της Τρά­πε­ζας της Ελ­λά­δας και των συ­στη­μι­κών τρα­πε­ζών, ώστε να δια­χει­ρι­σθεί, εν ανά­γκη με έκτα­κτα μέτρα, την κα­τά­στα­ση έκτα­κτης ανά­γκης στην οποία βρι­σκό­μα­στε.

Τρί­τον, την άμεση κι­νη­το­ποί­η­ση του λαϊ­κού πα­ρά­γο­ντα, με επι­τρο­πές του «όχι» σε όλη την Ελ­λά­δα, στη­ριγ­μέ­νες στο σύ­νο­λο των μα­χό­με­νων, λαϊ­κών δυ­νά­με­ων, με συλ­λα­λη­τή­ρια, συ­γκε­ντρώ­σεις, εκ­στρα­τεία γει­το­νιά τη γει­το­νιά, δρόμο το δρόμο, σπίτι το σπίτι.

Τέ­ταρ­τον, τις γε­νι­κές γραμ­μές του πο­λι­τι­κού και κοι­νω­νι­κού σχε­δί­ου για την Ελ­λά­δα της 6ης Ιου­λί­ου: ο ελ­λη­νι­κός λαός είναι σε θέση να κα­τα­νο­ή­σει την ανά­γκη να ανα­λά­βει ρίσκα, να ση­κώ­σει άγκυ­ρα για «αχαρ­το­γρά­φη­τα νερά», όπως μας λένε, όταν η μόνη εναλ­λα­κτι­κή λύση που του προ­σφέ­ρουν είναι να μεί­νει εσαεί κα­θη­λω­μέ­νος στα βρώ­μι­κα νερά, σ’ αυτό το λι­μά­νι της αγω­νί­ας, όπου τον βομ­βαρ­δί­ζουν κα­θη­με­ρι­νά χωρίς να έχει έξοδο κιν­δύ­νου. Για να το κάνει, όμως, θα πρέ­πει τα ρίσκα που θα πάρει να είναι ανά­λο­γα με τα οφέλη που θα προσ­δο­κά, έτσι ώστε ο φόβος του άγνω­στου να υπερ­κε­ρα­στεί από τη θε­τι­κή ελ­πί­δα μιας Ελ­λά­δας της δι­καιο­σύ­νης και της κυ­ριαρ­χί­ας, όπου ο ίδιος ο λαός της θα είναι κα­πε­τά­νιος στο κα­ρά­βι της ζωής του.

 

Ετικέτες