«Είμαστε εργαζόμενοι και όχι ωφελούμενοι όπως μας αποκαλούν για να καταπατούν τα εργασιακά και μισθολογικά μας δικαιώματα».

Με αυτήν τη βασική διαπίστωση, που θα έπρεπε να είναι αυτονόητη και δεδομένη η προστασία των εργαζομένων, από μια κυβέρνηση που λεκτικά έχει επιδοθεί σε ακραία προπαγάνδα για τα…φιλεργατικά της αισθήματα, Σωματεία Εργαζομένων στους ΟΤΑ, Επιτροπές Εργαζομενων  και Εργαζόμενοι στα προγράμματα ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ του ΟΑΕΔ, καλούν σε συντονισμένη αγωνιστική δράση.

Η Επιτροπή Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα, με το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, ήδη από το Δεκέμβριο, πήρε την πρωτοβουλία να απευθυνθεί και σε άλλους εργαζόμενους στους δήμους, με στόχο «να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματά μας», όπως γράφουν στο πρώτο τους κάλεσμα.

Παρόλο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προβάλλει δημαγωγικά την επικείμενη πρόσληψη μονίμων στους δήμους, με το διαγωνισμό 3Κ/2018, που επιβλήθηκε από τον ηρωικό, πολυήμερο αγώνα των συμβασιούχων το 2017 και όλων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως εύστοχα θυμίζει ο γραμματέας του ΜΕΤΑ στο ergasianet.gr (7/1/2019), είναι προφανές ότι οι εργαζόμενοι αυτοί δεν καλύπτουν τα κενά λειτουργίας των δήμων.

Γι’ αυτό, 30.000 εργαζόμενοι στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ δουλεύουν ήδη ένα τρίμηνο στους δήμους όλης της χώρας, ενώ, η κυβέρνηση σχεδιάζει, να απασχοληθούν το 2019, πολλοί περισσότεροι.

Το κάλεσμα συντονισμού και αγώνα μεταφέρει τη σκληρή πραγματικότητα: «Χωρίς να εφαρμόζεται η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και το Ενιαίο Μισθολόγιο των εργαζομένων στους ΟΤΑ, δουλεύουμε για 495,25 ευρώ οι μεγαλύτεροι και 431,75 ευρώ αν είμαστε κάτω των 25 ετών, παρά του ότι προσφέρουμε την ίδια εργασία με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και καλύπτουμε ανάγκες των υπηρεσιών των Δήμων.

Οι αγώνες και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων στα προηγούμενα προγράμματα ‘κοινωφελούς εργασίας’, μαζί με τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ και τα Σωματεία τους, ανάγκασαν την κυβέρνηση να βελτιώσει κάποιους από τους όρους εργασίας (ασφαλιστική κάλυψη ΒΑΕ, άδειες, χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας) χωρίς όμως να αποκαταστήσει τις μισθολογικές και εργασιακές αδικίες».

Το επόμενο αγωνιστικό βήμα γίνεται προσπάθεια να οργανωθεί, με κινητοποίηση την Τετάρτη 23 Γενάρη, στις 12:30 το μεσημέρι, στα Υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας (Σταδίου 27-29): «Ανατρέποντας τις συμβάσεις εκμετάλλευσης και ομηρίας, σε συντονισμό και κοινή δράση με τα Σωματεία στους ΟΤΑ να απαιτήσουμε ενιαίους όρους αμοιβής και εργασίας με ίσα δικαιώματα για όλους ανεξαρτήτου σχέσης εργασίας.  

Διεκδικούμε άμεση εφαρμογή των ΣΣΕ και ενιαίων όρων αμοιβής και εργασίας.

Παλεύουμε για ίσες αμοιβές και ίδια δικαιώματα για την ίδια εργασία».

Προκειμένου να διοργανωθεί η κινητοποίηση με όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμμετοχή και συλλογικότητα, σωματεία των εργαζομένων στους ΟΤΑ, επιτροπές εργαζομένων και εργαζόμενοι στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, καλούνται σε σύσκεψη «Συντονισμού και Αγωνιστικής Δράσης», τη Δευτέρα 14 Γενάρη, 6μμ στα γρ. της ΠΟΕ-ΟΤΑ (Καρόλου 24, 3ος ορ., Πλ. Καραϊσκάκη, στάση "Μεταξουργείο" του μετρό).

Η ελαστική εργασία, χωρίς δικαιώματα, με «διακοπτόμενο μέλλον» του εργασιακού βίου των εργαζομένων, με ανισότητες σε αμοιβές, άδειες κλπ σε σχέση με τους μόνιμους (που έχουν απομείνει), χωρίς προοπτική σύνταξης, ιεραρχικής εξέλιξης και προσωπικού προγραμματισμού, είναι επιλογή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που εφαρμόζεται εδώ και καιρό όλο και πιο εκτεταμένα, σε μεγάλους χώρους και του Δημοσίου, χωρίς πρόθεση αλλαγής της επισφαλούς κατάστασης των εργαζομένων.

Μόνιμες προσλήψεις δεν προβλέπονται, παρά μόνο με το σταγονόμετρο και υπό την πίεση αγώνων που ξεσπούν από μεγάλους κλάδους (πχ ΟΤΑ, εκπαιδευτικοί κλπ) και με δεδομένο ότι οι θέσεις που έχουν «σβηστεί» από το Δημόσιο (επί ΣαμαροΒενιζέλων, Γιωργάκη κλπ) δεν θα επανέλθουν ποτέ.

Είναι συνειδητή απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αποστελεχώνεται και να υποχρηματοδοτείται το Δημόσιο, ενώ για τους ιδιώτες «λεφτά υπάρχουν». Η αντικατάσταση των Δημοσίων υπηρεσιών με την πολλαπλών ειδών χρηματοδότηση των ιδιωτών είναι το κυρίαρχο μοντέλο. Τα vouchers, οι επιδοτήσεις εργοδοτών με τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων τους, οι εργολαβίες είναι μορφές μεταφοράς δημοσίου χρήματος στους ιδιώτες, για να κάνουν δουλειές που θα μπορούσε, φτηνότερα, να κάνει απευθείας το Δημόσιο, με καλύτερες συνθήκες για τους εργαζόμενους και ποιοτικότερες, δωρεάν, κοινωνικές υπηρεσίες για τα λαϊκά στρώματα.

Η προσπάθεια συλλογικής αντίστασης από τους ελαστικά εργαζόμενους, η συμμετοχή και των μονίμων εργαζομένων, η συνδικαλιστική κάλυψη όλων των μορφών εργαζομένων από τα συνδικάτα και τις Ομοσπονδίες του Δημοσίου (και την ίδια την ΑΔΕΔΥ), είναι στόχοι που θεωρούμε απαραίτητο να επιδιώξουμε, με κοινή δράση και συντονισμό συνδικαλιστικών και πολιτικών παρατάξεων και σχηματισμών και γι’ αυτό, θεωρούμε υποχρεωτικό να δουλέψουμε για την ενίσχυση τέτοιων προσπαθειών από κάθε συλλογικότητα στην οποία βρισκόμαστε.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι ελπιδοφόρα, καθώς συγκεντρώνει πολλά από τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά για να σπάσει τη πολυδιάσπαση, την αναποτελεσματικότητα και τον «ανταγωνισμό» ανάμεσα σε εργαζόμενους και ταξικές δυνάμεις που δεν έχει λόγο ύπαρξης.

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες