Η Παγκόσμια Μέρα Υγείας μετατράπηκε σε μέρα δράσης στήριξης του ΕΣΥ, μετά το σχετικό κάλεσμα των υγειονομικών.

Από το πρωί, στις πύλες νοσοκομείων σε όλη την Ελλάδα, έγιναν συγκεντρώσεις των ανθρώπων που όλες αυτές τις εβδομάδες μάχονται στην «πρώτη γραμμή», όπου έχουν σταλεί «άοπλοι» από την κυβέρνηση, όπως έχουν καταγγείλει σε διαδοχικές ανακοινώσεις τους.

Παράλληλα, εργατικά σωματεία, δημοτικά σχήματα, αλληλέγγυοι –με κομβικό το ρόλο διάφορων δυνάμεων και ανθρώπων της ριζοσπαστικής Αριστεράς– ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των υγειονομικών για δράσεις συμπαράστασης στον αγώνα τους και στήριξης της ημέρας δράσης για το ΕΣΥ. Σε πολλά νοσοκομεία βρεθήκαμε στο πλευρό των αγωνιζόμενων γιατρών, αλλά και σε άλλες δράσεις μεταφέραμε το μήνυμά τους, την αγωνία τους, τις διεκδικήσεις τους –που απηχούν αγωνίες όλης της κοινωνίας και διεκδικήσεις που αφορούν το ευρύτερο καλό και την υγεία όλων μας.

Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο «ανακωχής» με μια κυβέρνηση που εξακολουθεί να κωφεύει στις εκκλήσεις των ανθρώπων της πρώτης γραμμής, κανένα περιθώριο εμπιστοσύνης στους νεοφιλελεύθερους κυβερνητικούς ότι θα στηρίξουν το ΕΣΥ, ότι θα χειριστούν την επιδημία με γνώμονα το κοινό καλό των «από κάτω» χωρίς την πίεση και τη δράση μας. Με επίγνωση ότι «Ο λαός είναι που θα σώσει το λαό», υγειονομικοί και συμπαραστάτες «σπάμε το σιωπητήριο» όπως έγραφε το σχετικό κάλεσμα του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή στην ΟΕΝΓΕ. 

----

Νίκαια

Στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας, «τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή» έγραφε το πανώ των εργαζομένων στο νοσοκομείο. Στη συγκέντρωση βρέθηκαν περίπου 70 άτομα. Μεταξύ των συμπαραστατών ήταν η ΠΕΝΕΝ που είχε δηλώσει τη στήριξή της στην κινητοποίηση, μέλη της δημοτικής κίνησης πολιτών «Κόντρα στο Ρεύμα» κ.ά. 

Κέντρο Υγείας Ζωγράφου

Μέλη της δημοτικής κίνησης "Ζωγράφου Ανυπότακτη Πόλη" βρέθηκαν έξω από το ΚΥ Ζωγράφου, με πανώ, ντουντούκα, αφίσες. 

Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρας

Η "Ανυπότακτη Αθήνα" στο Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρας. Με σχετική ανακοίνωση το δημοτικό σχήμα έκανε μια σειρά παρεμβάσεων σήμερα. 

Νοσοκομείο Άγιος Σάββας

Στον Αγ. Σάββα συγκεντρώθηκαν περίπου 35 εργαζόμενοι του νοσοκομείου με 25 περίπου συμπαραστάτες. Εκπρόσωποι σωματείων (πχ επισιτισμός, εργάτες ξύλου, Β ΕΛΜΕ κλπ), φοιτήτρια ιατρικής, δημοτικά σχήματα (Ανυπότακτη Αθήνα, ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις γειτονιές της Αθήνας). Εκπρόσωπος της Ανυπότακτης Αθήνας απεύθυνε χαιρετισμό και ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους για την κατάσταση στο γειτονικό φαρμακείο του ΕΟΠΠΥ, όπου είχε παρέμβει νωρίτερα το δημοτικό σχήμα.

Φαρμακείο ΕΟΠΠΥ Αλεξάνδρας

Στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ δίπλα στο μετρό Αλεξάνδρας, τα μέλη της Ανυπότακτης Αθήνας συνάντησαν πολύ κόσμο συνωστισμένο να περιμένει για τα φάρμακά του. Όπως μετέφερε σχολίασε μέλος της παρέμβασης «Αυτοί που μας λένε για ατομικές ανευθυνότητες και ότι το Βοήθεια στο Σπίτι δουλεύει μάλλον δεν έχουν περάσει από κει». 

Γενικό Κρατικό Γεννηματάς

Συγκέντρωση στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο "Γεννηματάς". 

Ασκληπιείο

Περίπου 60 άτομα (30 εργαζόμενοι, 30 αλληλέγγυοι) συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του Ασκληπιείου. Μεταξύ άλλων συμπαραστατών, ήταν εκεί μέλη της καμπάνιας «Κανένας Μόνος/Καμία Μόνη» ήταν εκεί, ενώ χαιρετισμό απεύθυνε και εκπρόσωπος του συλλόγου ΠΕ Θουκυδίδης που στήριζε την κινητοποίηση.

ΓΝ Ζακύνθου

Ο Νίκος Ποταμίτης, Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ζακύνθου έστειλε το εξής μήνυμα: «Μαζική η κινητοποίηση των εργαζομένων στο νοσοκομείο Ζακύνθου, με πάνω 30 εργαζόμενους και πάνω από 10 από άλλα σωματεία και το εργατικό κέντρο. Εδόθησαν  συνεντεύξεις τύπου και απαντήθηκαν ερωτήσεις για  την ανάγκη   στελέχωσης και  εξοπλισμού  του νοσοκομείου μας, προκειμένου για την αντιμετώπιση του κορωναϊού και όχι μόνο.

Εμείς που δεν βγαίνουμε στα μπαλκόνια, αλλά που μας αρέσει η δουλειά μας στο νοσοκομείο… αλλά και στον δρόμο αν χρειάζεται –όχι για να χειροκροτάμε αλλά για να αγωνιζόμαστε, αποφασίσαμε να σπάσουμε έτσι τη σιωπή κάτω από τις μάσκες και τις μπλούζες μας. Τώρα να μιλήσει, να εκφραστεί, και να διεκδικήσει με κάποιον τρόπο και η κοινωνία».

Θριάσιο

Συγκέντρωση και στο Θριάσιο Νοσοκομείο.

Αγία Όλγα

Πετυχημένη η κινητοποίηση και στο «Αγία Όλγα», όπου 45-40 εργαζόμενοι στο νοσοκομείο είχαν την στήριξη 70-80 συμπαραστατών (συνταξιούχοι, δημοτικές κινήσεις, οργανώσεις, συλλογικότητες) από ένα ευρύ φάσμα (από το ΚΚΕ και δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς ως τον αναρχικό χώρο), παρόντα και μέλη της καμπάνιας «Κανένας Μόνος/Καμία Μόνη».

-----------------

Στην πλειοψηφία των παρεμβάσεων και των συγκεντρώσεων, η αστυνομική παρουσία ήταν διακριτική και συγκρατημένη (αν και υπήρξαν απαράδεκτα κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας και τρομοκράτησης σε κάποιες περιοχές), ενδεχομένως μετρώντας και την κατακραυγή για τη χυδαία πρωινή επίθεση στην συγκέντρωση των εργαζομένων του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός". Εκεί, φάνηκε ότι για την κυβέρνηση οι γιατροί είναι "ήρωες" τους οποίους "χειροκροτά" η Μαρέβα όταν παλεύουν τον ιό χωρίς γάντια και μάσκες, αλλά τους στέλνουν την αστυνομία όταν διεκδικούν τα αυτονόητα για να κάνουν αποτελεσματικά τη δουλειά τους. Δείτε το βίντεο με τον Ηλία Σιώρα, πρρόεδρο εργαζομένων στον Ευαγγελισμό.

"Ελευθερία λόγου έχουμε, να τους βγάλουμε στα κανάλια να μιλήσουν" κάλεσε τηλεπαρουσιαστής επικρίνοντας τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών. Έχουμε όντως; Σήμερα οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία έσπασαν ένα σιωπητήριο που είχε αρχίσει να τους επιβάλλεται όλες τις προηγούμενες μέρες, όπως καταγγέλεται και από την καμπάνια "Κανένας Μόνος/Καμιά Μόνη". Η κυβέρνηση θέλει τους γιατρούς να δίνουν την μάχη "άοπλοι" απέναντι στον κορονοϊό, και ταυτόχρονα να μην απαιτούν, να μην κινητοποιούνται, να μην... μιλάνε καν.

Το ποιος στέκεται πραγματικά δίπλα τους και στηρίζει την προσπάθειά τους φάνηκε σήμερα. 

Το παραπάνω ρεπορτάζ ήταν από τις δράσεις που βρεθήκαν άνθρωποι και φίλοι του Rp. Ενδεικτικά δείτε -ανάμεσα σε πολλά άλλα- και την ανακοίνωση της Συνέλευσης 8 Μάρτη και ένα πρώτο φωτορεπορτάζ από άλλες δράσεις μελών της καμπάνιας "Κανένας Μόνος/Καμιά Μόνη" η οποία ολοκληρώνει τη μέρα με το κάλεσμα στα μπαλκόνια στις 9 μ.μ. με φακούς, μουσικές, φωτογραφίες με συνθήματα, με στόχο "η φωνή μας να ακουστεί" και να δείξουμε ότι "δεν είμαστε αόρατοι", αλλά συμπαραστεκόμαστε:

"Σε όσες και όσους είναι στην πρώτη γραμμή μάχης ενάντια στην εξάπλωση της πανδημίας: τους/τις γιατρούς, τις νοσηλεύτριες και τους νοσηλευτές του ΕΣΥ, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες των δημόσιων νοσοκομείων • σε εκείνες και εκείνους που εν μέσω πανδημίας κρατάνε την κοινωνία όρθια: εργαζόμενες/ους σε φαρμακεία, ντελίβερι, σουπερμάρκετ, καθαριότητα. • σε ανθρώπους με προβλήματα υγείας, όσες και όσους είναι μακριά από τα αγαπημένα τους πρόσωπα • σε όσες και όσους δυσκολεύονται ψυχολογικά με τον εγκλεισμό • στις προσφύγισσες και τους πρόσφυγες, τις μετανάστριες και τους μετανάστες των camps, στις άστεγες και τους άστεγους, στις ηλικιωμένες και τους ηλικιωμένους των κέντρων φροντίδας • στα θύματα της αυξανόμενης έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας • στον λαό της Ιταλίας, της Ισπανίας και σε όλους τους λαούς που δοκιμάζονται μέσα στην πανδημία"

Ετικέτες